Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2020 17:31 - ЗА КОЗУНАКА И БУДИТЕЛИТЕ
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.11.2020 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗА КОЗУНАКА

Сигурно се питате,защо днес в Деня на будителите,ми хрумва за козунак? Ще ви кажа.Аз вече писах за ИСТИНСКИТЕ БУДИТЕЛИ и добрите хора,носители на отдавна изчезнали неща,като човечност,човеколюбие, морал,себеотдаване до край в името на Отечеството и пр. Днес думите Родина,Отечество се пишат с малка буква.Дано ви светне нещо.Та,за козунака.Това е обреден религиозен хляб,който някога се приготвяше веднъж годишно за Великден. То беше едно тайнство и ние малките още далеч преди празника започвахме да си мечтаем за него.Сънувахме го,следяхме издалеч приготовленията,майките ни се събираха по две,три,да се сменят при месенето,защото го месеха два дни,месене втасване,месене и т.н.А,ние се въртяхме край тях и гледахме да си щипнем сурово тесто,че и то беше сладко.Като го вземеха от фурната пак не ни даваха,майка ми,светла и памет,го вдигаше горе на гардероба,покрит с вестници,а гардероба ми изглеждаше,като планина.Но,после каква радост,какво преживяване с козунак и яйца.

А днес?! На някой му хрумнало /нарочно?/, винаги да има козунак по магазините и вече няма празник! Козунакът стана сладкиш и един Християнски символ,един Християнски празник си отиде от нас.Една радост и едно преживяване по-малко за децата,един корен на родното е прекъснат.

Та,имало едно време будители,истински народни синове,отдали всичко,живот,младини,благополучие, за каузата България! В тежки,страшни времена!Изисквало се е денонощна работа,максимално напрежение на сили и възможности!И са успяли!Днес имаме тази България благодарение на тях!

И хоп,на някой /пак/ му се сторило,колко велико ще е да произведем още будители,без значение големината на делата им и духовното им величие.Ще бъдат,ще бъдат,кои ще бъдат,ами ще споменаваме някои добри хора,пък ще изберем някой известен или правилен,може и двете.И мисирките по БНР, разгласят с красиви и топли думи,какво направил тоя или оня. И ето ви нови будители! Бол станаха и думата будител не е вече онова,което беше,свята и свещена,за святи и свещени хора!Будител, стана за ежедневна употреба.

Вече чакам да направят нещо по някоя програма финансирана от някой,по възможност небългарин с крадени от нас пари,програма за обожествяване! Стига сме били само с един Бог!Защо да не обожествим някой виден и прославен политик и да го направим Бог! Ей го Боко например,готов за бог,макар да има и други кандидати! Е,няма да е на облак,все пак кои времена сме,ама и джипката ще свърши работа! А е и подготвен,жив гръмовержец! Дерзайте братя!

 

Николай Москов




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19806122
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930