Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2020 17:48 - Акад. Георги Марков: Трябва да поддържаме твърдата линия към Скопие – никакво отстъпление http://epicenter.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Те имат право да се самоопределят, но докрая на Втората световна война историята е обща, тя е българска, заяви той

Акад. Георги Марков: Трябва да поддържаме твърдата линия към Скопие – никакво отстъпление image

Историческата истина е една, изтъкна академикът. „Тя трябва да бъде защитена, назависимо дали в Берлин, в Брюксел или във Вашингтон“, категоричен е той

Трябва да поддържаме твърдата линия към Скопие – никакво отстъпление. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ за въпроса за започване на преговори за влизането на Северна Македония в Европейския съюз.

Акад. Георги Марков заяви, че е приятно изненадан, че външния министър Екатерина Захариева е проявила необходимия характер да покаже на Скопие, че не може ние да се откажем от нашата история, която те присвояват, крадат и фалшифицират.

„Те имат право да се самоопределят, но докрая на Втората световна война историята е обща, но тя е българска. Трябва да поддържаме тази линия. Да не се поддаваме на външен натиск. Меркел се обадила на министър-председателя. Те използват германското председателство и това, че Германия има исторически авторитет в България не само в двете световни войни и да окажат натиск на министър-председателя“, каза още акад. Марков.

По думите му в Скопие трябва да признаят, че тази македонска нация е плод на сръбския шовинизъм, но е в резултат на политиката на Коминтерна и Тито е техният баща.

„Тази нация е направена по насилствен начин. Не бива да се отстъпва и да се хващаме на техните игри“, изтъкна още историкът.

 Никой не пречи на хората в Северна Македония да се пишат македонци, но тяхната драма е, че дядовците им са българи, каза академикът.

„Ние няма да позволим да се ровят в гробовете и в костите и да помакедончват дори нашите герои. Как ще седна аз да преговарям чий е Гоце Делчев. Той се е самоопределил“, подчерта историкът.

Акад. Марков изтъкна, че историческата истина е една. „Тя трябва да бъде защитена, назависимо дали в Берлин, в Брюксел или във Вашингтон“, каза още той.

Според него днешният момент е исторически.

 „Нас винаги ни е вълнувала съдбата на Македония. Вече столетие и половина сме свързани с нашите братя от Македония. Въпросът е накъде? Дали в Скопие имат искрените чувства към нас да бъдем в добросъседски отношения и дори повече от побратимени отношения или искат да използват България да помогне за присъединяването им към ЕС. После да търсят така нареченото македонско национално малцинство в България, като се има предвид 20 на сто от днешното население на България има корени от Македония“, посочи още той.

 
     
 
 

Те имат право да се самоопределят, но докрая на Втората световна война историята е обща, тя е българска, заяви той

Акад. Георги Марков: Трябва да поддържаме твърдата линия към Скопие – никакво отстъпление

image3905 | 5 ноем. 2020 | 12:26

Историческата истина е една, изтъкна академикът. „Тя трябва да бъде защитена, назависимо дали в Берлин, в Брюксел или във Вашингтон“, категоричен е той




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19836465
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930