Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2020 17:35 - Мутро, как не ви е срам, бе, че сме най-корумпираната държава в Европа? https://www.informiran.net/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1071 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мутро, как не ви е срам, бе, че сме най-корумпираната държава в Европа? 05.11.2020

image

„Искам да поздравите лъжливи сайтове с вуду магиите и измишльотините. Как не ви е срам, бе? Как не ви е срам?“. С тази реплика, казана с видимо раздразнение и нотки на неприкрита жлъч, премиерът Бойко Борисов ошашка всички.
Почудата трая секунди, защото веднага след това се разбра, че гневът на карантинирания министър-председател е породен от информацията, според която правителството се готви да затвори страната заради коронавируса.
ърза проверка от Фрог нюз на известните и четени медии показа, че подобна новина не е лансирана никъде през последните дни. Телевизиите също “мълчат” по този въпрос.
Любопитното е, обаче че само няколко напълно неизвестни сайта, чието име веднага внася нотки на съмнения за неговата истинност, прокарват подобна теза.
Източници от парламента разкриха пред Фрог, че вероятно става въпрос за оперативна комбинация на управляващите. „Една новина се пуска умишлено от средите на ГЕРБ в специално създадени за тази цел сайтове, за да може след това тя да се употреби чисто политически. В случая, топката бе подадена на Бойко Борисов, за да може да изиграе сценката с: „Как не ви е срам, бе““, допълниха източниците ни.
В действителност още преди месец, когато темата за COVID-19 започна отново да набира скорост,  в медийното пространство се появиха няколко публикации, в които съвсем резонно се постави въпроса: „Ще ни затворят ли отново?“. Внушения, че това ще се случи при всички положения, обаче не се правят.  Интерес събуди обръщението “бе”, което управляващите отскоро започнаха да  използват към хората. Преди близо месец председателят на парламента Цвета Караянчева посъветва протестиращите: „Ходи пеша, бе“. Вчера Борисов отново ни насмете с “бе”-то.

Мария Станкова пише в свое изследване на езика в “Литературен клуб” през 2009 г. :

“Имена, местоимения, съществителни, всичко това се замества с двете частици „ма“ и „бе“. Кога използваме частиците? Когато искаме да покажем, че обектът, към който се обръщаме, няма никаква стойност. Той е безименен, безлицев, безправен, безсъдържателен.

 На пръв поглед – нищо особено. Но! Както знаем, всеки такъв утвърден във времето модел /фрази в случая/ говори за някакво изменение на подсъзнателно ниво. И ако тръгнаме по следите на „ма”-то и „бе”-то, ще стигнем отново до политическата култура, до битовата и, разбира се, до духовните ценности. 

 Тъй като се е знаел огромният процент неграмотни, управляващите са приемали населението като пълнеж или по-точно, като опитни мишки /това не се е променило и досега/. То /населението/ е безименно, безлицево, безправно, безсъдържателно. Всъщност е тълпа”

Така, че ако решим да следваме примера на властта, най-логично би било да попитаме премиера: Г-н Борисов, близки до ГЕРБ сайтове ли ви подават топката с фалшиви новини, бе?. Можем и да продължим още дълго в този дух:  Как не ви е срам, бе, че България е на първо място по смъртност в света? Как не ви е срам, бе, че сме най-корумпираната държава в Европа?

Как не ви е срам, бе, че сме най-бедната страна в ЕС с най-нисък стандарт на живот? Как не ви е срам, бе, че принудихте толкова българи, предимно млади, да си плюят на петите да духнат с 200 от тази територия?  И така нататък, и така нататък…

 Невена Миткова, Фрюгнюз




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809904
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930