Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2020 17:28 - Заплашват лекарите, които са против К19 мерките https://19min.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 124 Коментари: 0 Гласове:
2



Заплашват лекарите, които са против К19 мерките image

      ""Нормалността беше преди март, преди да ми кажат, че когато някой се закашля първо е коронавирус и после всичко друго”, заяви в предаването Честно казано с Люба Кулезич по Евроком д-р Иво Ватев от Лекарския алианс за нормалност. Припомняме, че част от организацията са и други видни противници на мерките срещу пандемията са: д-р Атанас Мангъров, д-р Антония Първанова и др.
""Слушахме за рекорди, антирекорди. Играе се на принципа - ако не слушаш, ще играе тоягата”, подчерта д-р Ватев. ”Създаваме алианса, защото искаме мислещи хора. Не може хората да живеят в страх и терор. Обаждат се по телефона колеги и ме заплашват”, разкри той.
""В нашия алианс има патоанатом, д-р Божилова от Шумен, която е заплашена от нейния работодател, че ще я прати в К19 отдел"", заяви другият гост на предаването лабораторният специалист д-р Георги Тодоров. Той е един от създателите на алианса. Той изрази мнение, че в сегашния си вид предложението на властта за полеви К19 лаборатории е противозаконно.
„Борисов каза, че е готов да открие приемна, на което и да е място, въпреки че за това първо трябва да минеш през Медицински надзор. Такива лаборатории ще са незаконни"", посочи д-р Тодоров. Той критикува и паникта, която се провокира около медицинските центрове.
„От месеци призовавам да не си правите тестове, само защото сте били контактни. Колкото по-малко се тестват хората без симптоми, толкова повече ще можем да окажем помощ на лицата, които наистина имат нужда от помощ”, посочи д-р Тодоров.
Той напомни, че тестовете имат отклонения. Така когато PCR изследването е с чувствителност от 70%, то съответно грешката е около 30%. Освен това, за да е използван даден тест, той трябва да е валидизиран. На практика  обаче у нас няма стандарт, защото няма сертифицирано от ЕС лаборатория. Експертите напомниха, че има 4 групи резултати: фалшиво позитивни, заразени, болни и здрави.
Д-р Тодоров изрази мнение, че кризата с недостига на медици беше влошена заради самото нагнетяване около К19. Според него властите не предвидиха, че по този начин уплашиха не само хората, но и самите лекари, част от които просто отказаха да излизат на работа защото не са добре защитени.
""Трябва специфично да си решаваме проблемите. Да не гледаме Испания, Италия. Нашата икономика не е като на Франция. Не подкрепям този локдаун. Дано Борисов удържи на думата си. Доц. Кунчев, министър Ангелов, оставете хората да си живеят нормално, не ги плашете”, призова още д-р Ватев.
""Трябва да щадим психиката на хората. Обади ми се младо момче, което е карантинирано без симптоми. Сегашните мерки не помагат. Как ще лекуваш болните по телефона, като кашляш по телефона. Не добра е организацията на здравеопазването. Това понятие първа, втора, трета линия е пародия"", смята медикът.
Апелът на лекарите от Алианса за връщане на нормалността е диагнозите да се базират на медицински методи за справяне с кризата и да не се внушава паника сред населението.

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19825061
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930