Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2020 16:40 - Безконтролният препарат “Гермитокс” https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 200 Коментари: 0 Гласове:
1



Безконтролният препарат “Гермитокс”

10.11.2020 admin

  image   17 SHARES ShareTweet



“Гермитокс” е хранителна добавка, която е регистрирана като антиоксидант, но се продава и рекламира като продукт, който унищожавал паразитите в човешкото тяло. Специалистите отричат това да е възможно, защото в състава му няма вещество, което да убива паразити. Препаратът се продава онлайн с измама и се рекламира с фалшиво интервю с мен самата.

Два пъти си поръчах онлайн “Гермитокс” и открих несъответствия в етикетите на български език, залепени върху оригиналните шишенца.

 

На единия продукт, пристигнал от склад, пише, че производител е италианската компания “Натур Фарма” от град Пресана. На второто шишенце “Гермитокс”, доставено от Русе, беше изписан друг производител – фирмата “Нетуреле” от Верона. И в двата случая на етикетите стои името на търговеца “Сепора Трейдинг”, която кипърска офшорка. Тази компания е регистрирала препарата за продажба в България чрез своя пълномощник Стоян Тошев. На документите е подписана Анна Крит от Украйна.

Вносителят на препарата в България е фирмата “Екомстор”, чийто едноличен собственик и управител се води Анна Кузнецова. Оказва се, че преди години тя е пристигнала от Украйна в България, но след това е придобила българско гражданство.

Открихме Анна Кузнецова във Варна. Тя има интересна история. Била е началник на кабинета на покойния Божидар Димитров, историкът и министър за българите в чужбина в кабинета “Борисов 1”. Участвала е в много програми за българите в Украйна. На снимка от 2009 г. се вижда, че Кузнецова е сред екипа от лекари на ВМА, които отиват на мисия в Украйна, за да помагат на българите там по време на епидемията от свински грип.

Нейният съпруг Емил Мариянов е заместник-председател на известната Фондация “Българска памет”. Самата Кузнецова е работила преди за фондацията и точно това я е довело в Министерския съвет.

Оказа се, че нейната фирма “Екомстор” не е вносител, а е производител на хранителната добавка “Гермитокс”. Препаратът се прави “на ишлеме” в италианската компания “Натур Фарма”, по тяхна формула, одобрена от контролния орган в Италия и според европейското законодателство, твърди Кузнецова Продуктът имал всички необходими документи и сертификати, обяснява тя.

Анна Кузнецова го продавала на дистрибутора за България – офшорката “Сепора Трейдинг”, представлявана от украинката Анна Крит. С нея имали само бизнес отношения. Анна Кузнецова потвърди, че информацията за “Гермитокс” на етикетите на български език е подвеждаща. Дори тя самата не можела да контролира изписването на етикета според закона.

Кузнецова обяснява, че не е вярно, че и фирмата “Нетуреле” е производител на Гермитокс, защото това била търговската марка на продукта. Именно този производител е записан на шишетата, доставяни от склада в Русе.

Производителят на “Гермитокс” разкри, че в състава на тази хранителна добавка няма билката моминска вратига, въпреки че го пише на етикетите. Няма и съставки, които да унищожават паразитите в човешкото тяло, въпреки че се рекламира точно така.

Анна Кузнецова ми се извини за фалшивото интервю с мен, тъй като било замесено и нейното име. Обеща, че заедно ще се борим с измамата. И като начало щяла да напише писмо до италианската компания “Натур Фарма”. Обеща и друго – щяла да ми предостави всички документи по производството на “Гермитокс” в Италия.

Междувременно разбрахме, че двама адвокати от София били представлявали търговеца – кипърската офшорка “Сепора Трейдинг” – адв. Куленски и адв. Стоян Тошев. Адвокат Куленски работи в кантората “Русков и колеги”. Неговата секретарка казва, че е бил приет в болница коронавирус, но там беше адвокат Русков. Той потвърди, че “Сепора Трейдинг” е техен клиент и че украинката Анна Крит била собственик на компанията, но за “Гермитокс” не знаел нищо. С делата на г-жа Крит се занимавал адвокат Куленски.

Адвокат Константин Русков отрече техният служител Стоян Тошев да е сътрудник. Нарече го “куриер”. Никакъв адвокат не бил той. Не било възможно да се представи като такъв. Нямал и лична адвокатска карта. Адвокат Русков не можел нищо да ми отговори в този момент, защото не знаел какво точно прави госпожа Анна Крит.

В крайна сметка Анна Кузнецова от Варна не ми изпрати документите за производството на “Гермитокс”. Не отговори и на позвъняванията ми.

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) не можела нищо да направи, преди да получи отговор от италианския регулаторен орган, който контролира производството на хранителната добавка. Директорът на БАБХ Паскал Желязков заяви, че в България не могат да контролират състава на хранителните добавки. Няма такива лаборатории, няма методи за анализ и затова не могат да установят, какво има вътре в самите добавки. Най-важното – дали са безопасни…

Контролният орган би могъл да изземе от търговската мрежа хранителна добавка, която не съответствала на регистрираната по закон, но преди това трябва да установят за какво става въпрос. Има ли истински и фалшив “Гермитоск”?

И така, ще чакаме. Ще чакаме отговора от контролния орган в Италия. Ще чакаме и отговорите на Анна Крит от Украйна. А дотогава “Гермитокс” ще се продава, защото такъв е законът.

от Валя Ахчиева

https://euractiv.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703284
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031