Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2020 18:20 - Дипломатически рокади: Надежда Нейнски си тръгва от Анкара, Радев прати свой в Париж https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 139 Коментари: 0 Гласове:
1



Дипломатически рокади: Надежда Нейнски си тръгва от Анкара, Радев прати свой в Париж   Новини 09:10 - 13 Ноември 2020 5767     image image Автор: Lupa.bg  

С куп дипломатически рокади и общо 10 нови дипломатически назначения приключиха проточилите се спорове между правителството и президента.

Ключово е назначението в Париж, където Румен Радев успя да спечели и изпраща там доскорошния си външнополитически съветник Николай Милков. При предишните назначения преди месеци правителството и Радев оставиха поста в Париж неразпределен именно заради спорове кой да стане посланик там.

В столицата на Франция Николай Милков ще замени Ангел Чолаков, който пък, преди да замине на дипломатическа работа извън страната, бе съветник на премиера Бойко Борисов в първия му мандат като министър-председател.

Интересно, но бившият външен министър Надежда Нейнски приключва с дипломатическата си кариера в Анкара, където бе посланик досега.   

Това стана ясно от решения на Министерския съвет за 10 посланически рокади, публикувани в правителствената информационна система. Седмица по-рано Радев освободи Милков като свой съветник с мотив преминаване на друга работа.

Чолаков обаче няма да се прибере в България, а сменя назначението и заминава за Анкара. От Турция в София се връща бившата външна министърка Надежда Нейнски.

Смяна на мисиите ще направи и досегашният ни посланик в Сърбия Радко Влайков. Той вече ще е посланик в Босна и Херцеговина, като от Сараево се прибира бившата зам.-министърка на отбраната в първото правителство на Борисов Августина Цветкова.

В Белград пък вече първи дипломат на България ще е зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. Той е специалист по Западните Балкани, участва и в преговорите със Северна Македония по историческите спорове. Заради заболяване на Дойков с коронавирус преди седмица пък бе отложен съветът на ЕС, който трябваше да обсъди еврочленството на Скопие.

Бившият посланик на България в НАТО Иван Найденов заминава за Португалия, където ще смени Василий Такев. В Испания поста ще заеме дипломатът Алексей Андреев. Той сменя в Мадрид Иван Кондов.

Ново посланическо назначение, след като миналата година се върна от Лондон, пък получава Константин Димитров, бивш зам.-министър на външните работи. Той вече ще е представител на България в Нидерландия. През февруари 2019 г. на Димитров му писна да чака Радев и правителството да се разберат за смените на посланици и напусна сам мястото си в Лондон в разгара на преговорите по Брекзит. Впоследствие на негово място бе пратен бившият служебен премиер Марин Райков.

Димитър Димитров ще е новият посланик на България в Кувейт, а Васил Петков поема мисията в Словения. В София на работа във Външно от тези две държави се завръщат съответно Борис Борисов и Йорданка Чобанова.

Последното разпределено от правителството посланическо място е това в Република Южна Африка. Оттам се освобождава Красимир Стефанов. За РЮА ще замине Мария Цоцоркова, чийто преден мандат бе в Армения.

Това би трябвало да са последните посланически смени, след като спорът между президента и правителството за тях започна още след края на българското европредседателство през 2018 г.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803927
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930