Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2020 17:45 - не могат да пазаруват На лекарка от Велико Търново отказали да бъде обслужена заради възрастта https://www.dnes.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 118 Коментари: 0 Гласове:
1



Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват
На лекарка от Велико Търново отказали да бъде обслужена заради възрастта

13 ное 2020

 

Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват

imageСнимка: архив, БГНЕС

285 000 работещи пенсионери вече нямат възможност да пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора, пише „24 часа“.

Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта.
Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.
Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила.
Още по темата
"Зелен коридор" за възрастните хора в магазини и аптеки, а те дали знаят?
На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.
“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която помоли да не съобщаваме името ѝ.
Според нея забраната трябва да се коригира според реалността. А реалността е, че средната възраст в повечето болници на лекарите е между 55 и 70 години. На много места сега са върнати медици пенсионери, които са на първа линия. Не само в здравеопазването, но и в различни сфери според нея работят хора в пенсионна възраст.
Оплаквания има и от охранители, учители, дори продавачи. Оказа се, че възрастни хора, които работят в търговски обекти, може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч. сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти.
Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.
“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните мерки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат.” Това разказа огорчена от новата заповед жена, малко над 65-годишна възраст.

По публикацията работи: Елка Василева



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799504
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930