Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2020 17:18 - Не е теория на конспирацията. Олигарси и политици искат да диктуват какво да четете и говорите със SLAPP https://petel.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 138 Коментари: 0 Гласове:
1



Не е теория на конспирацията. Олигарси и политици искат да диктуват какво да четете и говорите със SLAPP 16.11.2020
image  

 

Снимка на Steve Buissinne от Pixabay

Бизнесмени и политици искат да диктуват със SLAPP какво четете, гледате и говорите, пише dnevnik.bg. Група от почти 90 граждански организации, сред които "Репортери без граници", "Амнести интернешънъл", Transparency International и Европейската федерация на журналистите (EFJ), отправи съвместен призив в ЕС да се приеме общоевропейско законодателство за защита на журналисти, активисти, информатори, писатели и хора с активна позиция от SLAPP - неоснователни, но скъпи искове в съда от мощни бизнесмени и политици SLAPP, чиято цел е не да спечелят делото, а да сплашат критиците си.

 

 

"Дневник" предлага ексклузивно за България текста на обръщението.

Един горещ пролетен следобед в Малта журналистка се прибираше у дома, когато видя, че съдебен пристав залепя стотици листове хартия до входната ѝ врата. Двете кучета на семейството ѝ лаеха неудържимо и налитаха към пристава през решетките на портата, но той не се отказа.

Съдът разпореди, че на журналистката Дафне Каруана Галиция трябва да бъдат връчени уведомления за 19 дела за клевета, заведени срещу нея от богат и влиятелен бизнесмен. Няколко месеца по-късно тя беше мъртва, убита с дистанционно задействана бомба, монтирана под колата ѝ.

Ние сме група от организации на гражданското общество, които смятат, че това е най-бруталният случай на SLAPP, които сме виждали досега. Той изглежда още по-зле от факта, че делата продължават и след смъртта на Каруана Галиция - срещу нейния съпруг и тримата ѝ синове.

SLAPP означава буквално "стратегическо дело срещу обществено участие". Това е форма на правен тормоз, предназначена да сплаши критичните гласове и да ги накара да млъкнат. Скъпи и безскрупулни адвокатски кантори предлагат на пазара тази услуга като бойни кучета на могъщи и богати хора, които могат да си позволят да продължават с години злоупотреби с производства само за да се защитят от нежелания обществен контрол.

Този контрол е жизнената сила на здравите демократични общества. Европейският съд за правата на човека и други национални и регионални съдилища последователно и изрично признават в своите решения важната роля, която свободната преса - и в по-широк смисъл гражданското общество - играе за привличането към отговорност на хората с власт.

Техните решения потвърждават задължението на държавите да създадат среда, благоприятна за свободата на словото. Защото без това демокрацията отслабва и умира.

Вратичките в нашите закони, които позволяват на могъщите да смачкват критиците си, за да им се подчинят, са пробив в европейската демокрация. Случаите на злоупотреба са по целия континент.

Вторият по големина полски всекидневник "Газета виборча" е получил от 2015 г. насам над 55 правни заплахи и съдебни дела, включително от управляващата партия в Полша.

Френският бизнесмен Венсан Болоре и компании, свързани с Bollore Group, бомбардират журналисти и неправителствени организации с обвинения за клевета, за да ги принудят да спрат да разказват за бизнес интересите му в Африка.

В Испания производителят на месо Coren иска 1 милион евро щети от екоактивист за това, че критикува как компанията управлява отпадъците си, като преди това е заплашвала активисти и учени, изследвали нивата на нитрати в местните води.

Хората, от които разчитаме да ни информират за случващото се около нас, са принудени чрез тези скъпи и източващи ресурсите правни атаки да си губят времето по съдилища и са възпрепятствани или изцяло блокирани да продължат работата си.

Ситуацията се деформира до неузнаваемост. Когато става въпрос за определени хора, правителства, компании и теми, не писателите, създателите на филми или журналистите решават за какво да четем, гледаме и говорим.

Това дори не са съдилищата, тъй като SLAPP рядко стигат до изслушване в зала, да не говорим пък за произнасяне на съдебно решение. По-скоро олигарсите и техните съмишленици в политиката чрез адвокатите, на които плащат, оформят повествованието на деня и предотвратяват разкриването на истината.

Виждаме как в Европа се появява тревожен модел на държавни служители или бенефициенти на големи обществени поръчки, които приемат тактиката на знаменитости и олигарси, за да се предпазят от повишеното ниво на контрол, което изискват техните позиции или финансови връзки с правителството.

Фактът, че заплахите често са трансгранични, увеличава разходите за журналисти и активисти, които се оказват призовани в съда далеч от дома си в най-скъпите юридически юрисдикции в Европа.

Информираността за този проблем нараства. Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова обеща да "проучи всички възможни варианти" за противодействие на заплахата, която SLAPP представляват за европейската демокрация.

Едно обещаващо решение се крие в институциите на Европейския съюз и би могло да помогне за установяване на баланса между използващите SLAPP и правото на хората да бъдат информирани за въпроси от обществен интерес.

Трябва да се приеме общоевропейско законодателство за защита в Европейския съюз на хората от SLAPP. Това трябва да е приоритет.

Подобно на други места по света, трябва да има правила в целия ЕС, които да позволят да се отхвърлят исковете по SLAPP още на ранен етап от производството, да бъдат санкционирани прибягващите до SLAPP за злоупотреба със закона и съдилищата и да се предвидят мерки, позволяващи на жертвите да се защитават.

Когато разглеждаме значението на надзираващите какво се случва в обществото - като разследващи журналисти, активисти и подаващите сигнали - за върховенството на закона и борбата с корупцията, липсата на предпазни мерки е заплаха не само за свободата на печата, но и за правилното функциониране на вътрешния европейски пазар и във все по-голяма степен на демократичния живот в Европа.

Реалността е, че на всеки журналист или активист, заплашен от насилие в Европа, се падат още стотина, заглушавани дискретно с писма от адвокатски кантори, извращаващи закони, които иначе са създадени да защитят репутацията на невинните от нападките на могъщите.

SLAPP са далеч не са варварското средство за запушване устата на някого с бомба в колата или куршум в главата, но техният заглушаващ ефект често е също толкова разрушителен.

Подписалите организации са:


Access Info Europe




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799922
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930