Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2020 17:09 - Единствено ДПС застана срещу Борисов в конфликта със Северна Македония https://petel.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 154 Коментари: 0 Гласове:
1



Единствено ДПС застана срещу Борисов в конфликта със Северна Македония 18.11.2020

*ОСВЕН,ЧЕ СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ,СЕГА ТРЯБВА ДА ГИ СЪДИМ И ЗА ЛЪЖА! ТЕ КОГА ЛИ СА КАЗВАЛИ ИСТИНАТА?..ВСЪЩНОСТ ТУРЦИЯ ДА ГИ СЪДИ,ЗАЩОТО НЕЙНИТЕ АРХИВИ ГОВОРЯТ ДРУГО.  дпс ПРОТИВ ТУРЦИЯ,СТАНЕТЕ,СЪДЪТ ВЛИЗА ! Н.М.
image  

 

Снимка Булфото, архив

Оказва се, че почти всички подкрепят Борисов по случая със Северна Македания. Единствено ДПС, от парламентарните и извънпарламентарни опозиционни партии, застава срещу действията на българското правителство по случая. Всички останали или подкрепят действията на правителството на Бойко Борисов, или избягват да заемат позиция по темата, пише svobodnaevropa.bg.

 

 

Преди ден България блокира приемането на рамката за преговори на Скопие за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат.

България настоява в преговорната рамка да бъдат включени три условия пред Северна Македония. София иска езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г. Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България. Тази позиция се защитава публично от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ) и от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти", ВМРО).

Само според ДПС България е трябвало да подкрепи Северна Макденоя за начало на преговори за членство в ЕС. “Не споделяме начина на реакция на българското правителство”, коментира за Свободна Европа народният представител и член на външната комисия в парламента Хамид Хамид.

“Не можем да кажем, че при подкрепа на Северна Македония за членство, ще бъде направен компромис с общата ни история и с българския език”, каза той.

Хамид каза още, че между България и Северна Македония има подписан договор за добросъседство през 2017 г. и той не трябва да бъде приравняван на Преспанския договор между Скопие и Атина, с който Македония смени името си на Северна Македония.

“С Преспанския договор се слага край (на спора за името - б.р.), разделителна линия. Докато с нашия договор ние слагаме ново начало, което трябваше да започне и не следва да се разгледа като еднократен акт”.

Позицията на правителството не помага нито на България, нито на Северна Макеодния. Потърпевши са и двете държави.

В ДПС смятат, че правилната позиция е била да се изработи пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г. и така да бъдат изчистени спорните въпроси между двете държави. “Позицията на правителството не помага нито на България, нито на Северна Макеодния. Потърпевши са и двете държави и няма как да обясим позицията си на Европейската комисия”, каза Хамид.

Според основната опозиционна партия в Народното събрание - БСП, позицията на правителството е правилна.

“Решението, което управляващите взеха с тази позиция, също е правилно”, каза пред Свободна Европа бившият външен министър и депутат от левицата Кристиян Вигенин.

По думите му обаче социалистите са обезпокоени, тъй като няма ясен план за действие “какво ще прави България след това решение по отношение на страните от ЕС, по отношение на партньорите ни от Западните Балкани и конкретно по отношение на Северна Македония".

“Воля” също подкрепя правителствената позиця. Лидерът на партията, която често се солидаризира с управляващите – Веселин Марешки, има и предложение:

“Имаме идея да обединим България и Северна Македония. Така хем всичко ще си дойде по местата, хем те автоматично ще станат членове на Европейския съюз”, каза Марешки.

Потърсени за коментар от извънпарламентарната коалиция "Демократична България" обясниха, че все още работят по позицията си.

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев се обяви против блокирането на преговорите на Северна Македония с ЕС още преди това да бъде факт. На 5 ноември той коментира във Фейсбук:

"Свидетели сме на опасна комбинация от дипломатическа дилетантщина, предизборен популизъм и цялостна историческа и политическа безпросветност".

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" отказа да отговаря на журналистически въпроси. От там обясниха, че всичко, което има да се каже от темата, “господин Трифонов си е написал на статус във Фейсбук”. На 3 ноември той е написал, че ако Северна Македония “не се съобрази със своите исторически български корени, ще съществува извън Европейския съюз”.

Потърсихме за коментар и движението "Изправи се.бг" на бившия омбудсман Мая Манолова, която даде заявка, че ще се яви на следващите парламентарни избори. Оттам обясниха, че експерт на формацията ще се свърже със Свободна Европа. До редакционното приключване на текста това не се случи.

По време на заседанието на Министерския съвет в сряда Бойко Борисов изрази съжаление, че "в Скопие не са проявили ангажираност".

„Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, каза Борисов. По думите му българската позиция е принципна и "отразява очакванията на всички български граждани", съобщи Правителствената информационна служба.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799662
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930