Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2020 16:46 - Бургаските болници се надпреварват да се оправдават за смъртта на 36-годишния Калин https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 79 Коментари: 0 Гласове:
1



Бургаските болници се надпреварват да се оправдават за смъртта на 36-годишния Калин COVID-19 уби младия мъж, който 4 часа беше подмятан из града с линейка
12:49 - 22 Ноември 2020 2194     image Автор: Lupa.bg  

Смъртта на 36-годишния Калин Карапачов от Обзор, развил двустранна бронхопневмония, потресе България онзи ден заради непростимото забавяне на лечението му. По повода от УМБАЛ Бургас изпратиха нарочно обръщение към медиите. В него се съобщава, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас, заедно с реаниматор и реанимационна линейка, са направили всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ.

"Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях", казват от  ръководството на УМБАЛ Бургас.

Ето каква е била хронологията, според медиците от УМБАЛ Бургас:

"На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия.

От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница.

Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова. След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден.

Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница.

Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента".

Семейството на Калин обаче е убедено, че разтакаването му между болниците е причина за фаталния край. Пред медии майката Ганка Карапачова споделя, че заради загубата на ценно време тя е загубила сина си. 

Шефката на Белодробната болница Ивелина Трошатова пък уточнява, че при тях не е имало свободно място, тъй като голяма част от болницата е превърната в COVID отделение.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703845
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031