Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2020 17:10 - Дипломат : Външно ми забрани да поднасям цветя на Гоце Делчев в Скопие https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 168 Коментари: 0 Гласове:
1



Дипломат : Външно ми забрани да поднасям цветя на Гоце Делчев в Скопие   Актуално интервю 12:09 - 27 Ноември 2020 2087     image image Автор: Симона Георгиева  

Радион Попов е работил във военното разузнаване, бил e помощник на военния аташе в Дамаск (1980-1982 г.), военен аташе в Сирия (1986-1989) и военен аташе в Мадрид (1999-2000 г.) Бил е пълномощен министър в Кайро и заместник-министър на външните работи, както и първи посланик на България в Саудитска Арабия. Пред Lupa.bg той обясни причините за скандалното поведение на Северна Македония спрямо България и коментира пожара, пламнал между двете страни.

- Г-н Попов, трябва ли да загърбим обидите, които Северна Македония отправи тези дни към външния ни министър Екатерина Захариева и към нас, българите, и да я подкрепим по пътя й за ЕС?

- Горенето на българското знаме, наричането на Екатерина Захариева кучка, обвиняването на президента Радев в живковизъм и пр. е резултат от цялата ни некадърна политика: като започнем от предаването от Георги Димитров на Тито на тленните останки на Гоце Делчев, та до ден-днешен. Трябва да следваме гръцкия пример: 20 години държаха на своето и го постигнаха – Македония се прекръсти на Северна Македония.

Иначе бил съм свидетел на нашето високомерно отношение към първите ни братовчеди македонците. Бойко Ноев, тогава зам.-министър на отбраната, и покойния вече военен министър Валентин Александров са ми давали указания да показвам неуважение към македонските лидери. Накарахме началника на Генералния щаб на Македония през 1993-1994 г. да ни чака 4 часа. Нашата делегация трябваше да пристигне в 13 часа в Скопие, а отидохме в 17 часа. Това беше 4 часа планирано закъснение. Бойко Ноев не пожела да приеме ген. Боцинов в Министерство на отбраната, а го посрещна във вилата на ВВС на Витоша. Накараха ме да посрещна тогавашния министър на отбраната на Македония Любчо Поповски във военния стол и да го почерпя с чай и бисквити. Гостът ме попита: „Защо го правите, все пак съм министър на отбраната макар и на малка държава?“

image

Сещам се и за още един подобен случай. През 90-те години, когато бях началник на отдел Военно сътрудничество с балканските страни, имах неприятности за това, че коленичих пред гроба на Гоце Делчев в Скопие и поставих цветя.  Представител на Външно ми бе забранил да правя това. Той докладва, че съм се държал политически некоректно, тъй като съм поставил цветя на гроба на македонски герой. Аз обясних, че Гоце Делчев е наш герой, защото дядо ми е бил в неговата чета.

- Пожарът между двете страни ще бъде ли някога потушен?

- Ако не направим компромиси, ще бъдем натискани от ЕС. Трябваше да се направи анекс към Договора за добросъседство, който да задължи Северна Македония да изпълни клаузите му. Така щяхме да постигнем целите си. 30 години са изтървани и сега решихме за няколко месеци да ги постигнем. Няма да ни ръкопляскат германците, че осуетяваме опита им по време на тяхното председателство да започнат преговорите за Северна Македония. Екатерина Захариева и премиерът трябва да понесат отговорност за това, че не накараха Македония да уважи българските претенции и да отстояват докрай българската позиция.

- Тези дни генералният секретар на ООН Антониу Гутериш избра Николай Младенов за специален пратеник в Либия. Дали България ще оправдае очакванията му? 

- Ще изразя недоумение относно избора на Антониу Гутериш на Николай Младенов за специален пратеник в Либия. Вместо генералният секретар на ООН да отчете негативите, които е натрупал Младенов и които доведоха до протеста на палестинската автономия срещу него, го придвижва по-нагоре в йерархията. Дали ще се справи с мисията е под въпрос.

Николай Младенов правеше гаф след гаф като външен министър, но Борисов го държеше. Един от тях е продажбата на оръжие на кюрдските партизани от ПКК. Той сключи сделка с фирма „Аполо“ и оръжието от нея попадна в ръцете на враговете на Ердоган. Тогава турският президент лично се обади на Бойко Борисов да иска обяснение. Премиерът беше побеснял, извика Иван Драшков, за да разбере кой е разрешил тази сделка. След това извика Николай Младенов и поиска от него да уволни шефа на кабинета му полковник Валери Рачев. Младенов обаче отказа и заплаши, че ще напусне. Борисов клекна. Не знам с какво Младенов държи министър-председателя, може би с американо-израелските му контакти.

Има и други скандали с Николай Младенов. По време на визитата си в Израел направи непростимо изявление: „Всеки удар срещу Израел е обявяване на война на България“. С това изказване щеше да ни вкара във война с целия арабски свят и с Иран.   

Младенов опропасти номинирането и утвърждаването за почетен консул на България един от водещите саудитски бизнесмени. Шейх Бадър Захрани направи голям подарък на България и предложи двуетажна вила, шофьор и секретарка на посланика ни в сърцето на Рияд. Вместо него Младенов си избра свой личен познат - Ел Хокейр, когото обяви за почетен консул, без да има решение на правителството. Имам докладна записка за шейх Захрани, на която Борисов не отговори. Това беше непростим пропуск.

- Надежда Нейнски също е с нов пост - генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Изненадан ли сте, че не се завърна в София след изтичането й на мандата в Анкара?

- Нашето правителство много странно спря възхода на Ирина Бокова и не й позволи да стане генерален секретар на ООН. Обаче много умело насърчава своите СДС кадри като Николай Младенов, Надежда Нейнски и Димитър Абаджиев. С какво са толкова заслужили пред Бойко Борисов, че толкова ги лансира в международните организации?! Дали пък не търси подкрепа за предстоящите избори?




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704081
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031