Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2020 17:06 - Нагъл гербаджия прибира торби с пари да хвали… фалиралото ВиК в Шумен (РАЗСЛЕДВАНЕ) https://narod.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 112 Коментари: 0 Гласове:
1



image ДнесМнения Нагъл гербаджия прибира торби с пари да хвали… фалиралото ВиК в Шумен (РАЗСЛЕДВАНЕ) imageот admin на 29.11.2020 0 836 Споделете

Нагъл гербераст прибира торби с пари за реклама на… фалиралото ВиК дружество в Шумен, научи Narod.bg.

Асистентът в Шуменския университет Камен Андонов, известен в града като дясна ръка на кмета от ГЕРБ Любомир Христов, се оказва специалист по всичко. Освен че преподава средновековна история, той е поел връзките с обществеността на няколко държавни институции – изпадналото в несъстоятелност ВиК, болницата, за която цяла България научи, че няма лекари, Регионалната здравна инспекция, а също и общините Никола Козлево и Смядово, предаде и „Уикенд”.

Разбира се, господинът се води пиар и на областното ръководство на ГЕРБ.

„Навремето минаваше за убеден костовист, но след като ГЕРБ взе властта, се прехвърли към партията на Бойко Борисов” – обясняват запознати с партийните лъкатушения на Андонов.

image

Той е и общински съветник, шеф на комисията по „Европейски проекти, международно сътрудничество и взаимодействие с неправителствени организации” и член на комисията по „Здравеопазване и социална политика”. Както се казва, дялан камък, специалист по всичко, а също и доктор по средновековна история, направо шуменска редакция на ренесансовия титанизъм.

За добре платените пиарски длъжности, на които е инсталиран Камен Андонов, не са правени конкурси, той е нагласен на тях по партийна линия, допълват източниците на „Уикенд”.

Как се осребрява тази изключителна активност дава представа наскоро приключилата ревизия във ВиК-Шумен, държавна фирма, която е на ръба на фалита и е със запорирани сметки от съдия-изпълнител, понеже само за ток дължи над 7,5 млн. лева, а водата в града е една от най-скъпите в страната – 3,75 лв. за кубик.

Ревизията е направена от Агенцията за държавна финансова инспекция, като докладът е над 150 страници. Сигналът за далаверите във фирмата е подаден от общинския съветник Добромир Драев.

От отчета на ревизорите става ясно, че Камен Андонов се настанява във водното дружество през юли 2017 г. С фирмата му „Кей Ей Сошъл Нетуорк” е сключен договор да се „изготви и изпълни комуникационна стратегия на ВиК-Шумен”. Хонорарът на Андонов за една година не е висок за подобна дейност – 3000 лева, въпросът обаче е дали изобщо трябва и 5 лева да му се дават. Той прибира парите, но според доклада на ревизорите: „Не може да установи по безспорен начин, че договореният обем работа, за която са платени 3000 лв., е извършена”, констатира „Уикенд”.

През януари 2018 г. е подписан нов договор между държавната фирма и частника Камен Андонов, отново за „комуникационната стратегия” на държавното предприятие.

Този път той е оценен два пъти по-скъпо – броят му 6000 лв.

Ревизорите обаче отново не намират доказателства, че работата е била свършена. Камен Андонов получава поредната порция от 6 бона и през 2019 г.

Финансовите инспектори освен това подчертават, че той взема от ВиК – Шумен незаконно и още 400 лв. – за озвучаване на конкурса „Ден на гората”, тоест излиза, че дружеството му плаща двойно за една и съща работа, за която при това има подписан договор. За капак се оказва, че пиарът получавал и командировъчни, без изобщо да е служител на ВиК – Шумен.

Финансовите инспектори стигат и до други разкрития – Андонов отчел две платени публикации в местен сайт, но проверката така и не ги открила или както е записано в доклада: „няма данни те да са публикувани на посочените от Андонов дати… Затова не може да установи по безспорен начин дали договореният обем работа, за която са платени 4500 лв., действително с извършена“ – пише още в доклада.

Камен Андонов обаче далеч не е единственият към когото текат пари от иначе разореното ВиК в Шумен. Водното дружество плаща редовно на местни медии, за да си осигури медийно спокойствие и да не им развалят комфорта с критични публикации в полза на обществото. От Дарик Радио получили 1200 лв. за една година за „информационно обслужване”. За тези пари трябвало да излъчат 40 съобщения и 3 интервюта. Радио – Шумен се облажило с 3896 лева. Тези пари са платени за няколко съобщения, интервю и рекламен банер.

Телевизия Шумен се ангажирала срещу 4320 лв.  да хвали местното ВиК.

Местен сайт прилапал близо 2000 лева, също за да лее дитирамби, вместо да прави разследвания. Друг сайт, собственост на Жулияна Кръстева, дългогодишна студентка в Шуменския университет, която се пробвала без успех да стане кметица на село в района, но регистрирала фирмата си неясно защо в Банкя, взела 2400 лева. Какво точно са писали за ВиК – Шумен остава загадка за ревизорите. Във всички тези случаи проверяващите отбелязват в доклада, че „не може да се установи по безспорен начин дали фактурираният обем работа, действително е извършен”.

При това финансовите инспектори стриктно изискали да бъдат предоставени публикациите, за които ВиК толкова щедро е плащало. „Такива не бяха представени” – пише в доклада, с който „Уикенд” разполага.

През юни т.г. Камен Андонов е уволнен като пиар на водното дружество. Махат го понеже не съгласувал някаква ведомствена информация с ръководството на фирмата. Каква ще бъде по-нататък съдбата на доклада на финансовите инспектори, не е ясно. Не е изключено обаче да се намеси и прокуратурата, надяват се източниците на „Уикенд“.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19791866
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930