Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2021 18:07 - Задължителното ДНК тестване е нова степен на контрол над гражданите в Китай. Оруел не е и мечтал за това. http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 229 Коментари: 0 Гласове:
1



Задължителното ДНК тестване е нова степен на контрол над гражданите в Китай. Оруел не е и мечтал за това.   Споделяне    

image

PublicDomainPictures/pixabay.com/Pixabay License
Виталий Понтак

Китайската комунистическа партия (ККП), която ограничава свободата на изразяване, преследва религиозните вярващи и наблюдава гражданите с помощта на средства за разпознаване на лицето, от началото на 2000-те години, работи и по друга тревожна цел: създаване на база данни с ДНК и кръвни проби.

Всичко това се прави, за да се засили контролът върху гражданите на КНР.

Принудително събиране на кръвни проби

ККП започна, като създаде система за база данни на ДНК в Тибет и Синдзян, преди да я приложи за цял Китай.

В доклад за религиозната свобода и правата на човека в Китай, публикуван през май 2019 г. в списание Bitter Winter, се казва, че работодателите и училищата са разпоредили на жителите на провинция Хенан да подадат своите биометрични данни в полицията.

Тези данни включват кръвни проби, гласови проби, снимки на лицето, пръстови и крачни отпечатъци, както и информация за ръст и тегло.

Тези, които са били в други области и провинции като Съчуан, Ляонин и Хъбей, също са били помолени да предоставят проби от кръв или слюнка.

Вземането на кръвни проби не е ограничено до възрастни. Взета е кръв и от малки деца и юноши.

Полицията на автономна област Чжуан в Гуангси е ходила в началните и средните училища, за да вземе кръвни проби от ученици от мъжки пол през ноември 2019 г., без първо да получи съгласието на родителите.

Такова задължително събиране на кръвни проби и биометрични данни причинява страх у хората, които разглеждат процеса като нахлуване в личния им живот.

„Чувствам, че нямам поверителност: системите за разпознаване на лица ме идентифицират по улиците, телефонните ми обаждания се проследяват, сякаш съм

     

затворник“, каза жител на Хенан пред Bitter Winter. „Наблюдаван съм от различни високотехнологични системи, където и да отида.“

„Взети са кръвни проби от ученици в много училища като част от мащабна правителствена операция“, каза един от родителите пред списанието. - “Не е изпратено известие или писмено съобщение до родителите. Не се чувствахме в безопасност."

Когато жителите и родителите на децата задават въпроси, те получават различни обяснения, които варират от издаването на цифрови лични карти от трето поколение до медицински прегледи, организирани от властите, за „предотвратяване на загубата или отвличането на деца и тяхната продажба“.

Аргументите на длъжностните лица не вдъхват доверие.

Един родител каза:

„Ако това се прави затова, децата да не изчезват или да бъдат отвлечени, тогава защо пробите са взети само от момчета, а не от момичета? Защото момичетата няма да изчезнат? Това е наистина странно!"

Невъзможно е обаче да не се подчини човек на исканията на властите.

„Ако откажем да дарим кръвни проби, те няма да включат нашето семейство в регистрацията за домакинствата, в кандидатстването за лични карти или политическите проверки за бъдеща военна повинност“, разказва жител на Хебей пред Bitter Winter.

Някои също казаха, че здравното им осигуряване ще бъде отменено, ако откажат да се подчинят.

Защо се прави вземане на проби от ДНК?

ККП събира ДНК проби от мъже и момчета заради Y хромозомата, която присъства само при мъжете, според Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI), мозъчен тръст, базиран в Канбера.

Чрез събиране на мъжки ДНК проби, режимът може да изгради база данни на Y-STRs, които са кратки тандемни повторения на Y хромозомите. Y-STR, които се предават от баща на син, могат да позволят на властите да проследяват мъжките потомци в семействата.

„Ако базата данни Y-STR съдържа голяма представителна извадка от ДНК профили и свързани семейни записи, дори данните на неизвестен мъж биха могли да бъдат съпоставени с фамилното име и дори дадено лице, ако разследващите разполагат с Y-STR данни на бащата, чичото или дори втория братовчед на този мъж“, се казва в доклада на ASPI.

Събирането на ДНК е проведено от Министерството за обществена сигурност, за да „подобри цялостно способността на агенциите за обществена сигурност да решават казуси и да управляват и контролират обществото“, казва ASPI.

Тази причина е "изключително обезпокоителна", се казва в доклада.

"В авторитарната еднопартийна система на Китай няма разделение между полицейската престъпност и потискането на политическото несъгласие", се казва в доклада.

Базата данни ще има „плашещо въздействие не само върху дисиденти, активисти и членове на етнически и религиозни малцинства, но и върху техните семейства“.

ASPI цитира доклади за това как поведението на членовете на семейството в лагерите за превъзпитание в Синцзян може да повлияе на тяхното освобождаване и че ККП също е използвала такава тактика, за да преследва семействата на китайски защитници на човешките права и на тези, които критикуват режима.

image

Сгради в Центъра за обучение на професионални умения Artux City, който се счита за лагер за превъзпитание на преобладаващо мюсюлмански етнически малцинства, северно от Кашгар в Северозападен Синцзян, Китай, 2 юни 2019 г. Грег Бейкър / AFP чрез Getty Images

В доклада се казва, че полицейската база данни на Y-STR за „генеалогии от много поколения“ граждани може да доведе до засилена „държавна репресия срещу членове на семейства на дисиденти и допълнително да подкопае гражданските и човешките права на дисидентите и националните малцинства“.

Контролът не е единствената причина

Китайските власти събират кръвни проби от затворници на съвестта, ход, от който китайските експерти се опасяват, че помага на ККП ефективно да управлява държавната индустрия за събиране на органи.

През последните години има съобщения за това как управляващият режим провежда кръвни тестове на уйгурското етническо малцинство.

Гулбахар Джелилова, уйгур, която е била затворена за повече от година в три институции в Синдзян през 2017 г., разказа пред Трибунала за Китай, независим народен трибунал със седалище в Лондон, как на нея са правени редовни изследвания на кръв и ултразвук по време на нейното задържане.

image

Уйгурката Гюлбахар Джелилова дава показания по видеовръзка в съда на 6 април 2019 г. endtransplantabuse.org

Други жертви на преследването също са привържениците на Фалун Гонг, тибетците и домашните християни.

В доклада от близо 680 страници „Кървава реколта / Клането: Обновление“ се казва, че на практикуващите Фалун Гонг „са правили чести кръвни изследвания и медицински прегледи, докато други затворници (с изключение на уйгури, тибетци и някои домашни християнски групи, които също са били обект на преследване) не са подлагани на подобни процедури”.

Този доклад, с близо 2400 препратки, е публикуван през юни 2016 г. от Дейвид Килгор, бивш държавен секретар на Канада (Азиатско-Тихоокеанския регион), Дейвид Матас, адвокат по правата на човека и Итън Гутман, награждаван китайски анализатор, изследовател по правата на човека и номиниран за Нобелова награда за мир за 2017 г. Тримата изследователи основават доклада на своите разследвания, проведени в стотици болници за трансплантации в Китай.

Източник: The Epoch Times

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803851
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930