Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2021 17:18 - МАЛКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕТЮДИ https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 85 Коментари: 0 Гласове:
0



МАЛКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕТЮДИ

08.01.2021 admin

  image   17 SHARES

ShareTweet


Единствено за изборите е ясно, че нищо не е ясно. Като започнем с датата и приключим с резултатите и евентуално съставяне на правителство. Но пък всякакви полит и психоанализатори се упражняват да дават прогнози. След като Харизанчов и агент Рудолф се пробваха, набирам смелост и аз, няма как по-големи глупости от тях да сътворя, на практика си е невъзможно….

Как според мен стоян нещата на политическата сцена в момента:

 

Ясно е, че ГЕРБ губи подкрепа сред широкият кръг избиратели, макар и да запазва сравнително добър резултат. Той ще се дължи на твърдото ядро, както и на голяма част от администрацията и зависимите от администрацията, голяма част от работниците, работодателите на които ги задължават да гласуват за управляващите. Тези, които са на хранилка към ГЕРБ, е ясно, че също ще си пазят хляба. Въпреки това предвиждам сериозен спад в политическата и изборна подкрепа за управляващата партия. Слагам им и около 5-10 % бонус за купени гласове и изборни фалшификации. Възможно е да са първа политическа сила, но с много малка разлика с втория спечелил изборите.

 

 

 

 

БСП е под въпросителна до какъв изборен резултат ще достигне. Твърдият електорат е разколебан от разцеплението, предизвикано от Гергов и компания и единици социалисти на ключови постове, които са се договорили с ГЕРБ. На едни избори те твърдо ще играят срещу партията си. Доколко БСП може да разчита на широкият /мек/ електорат? Може да разчита, ако е единна и единствена алтернатива на ГЕРБ и излезе с читави кандидатури. Което е в сферата на пожеланията и фантастиката. Междуличностните битки в партията могат да доведат до загуба на войната за изборите. Все още има време за мобилизиране и консолидация, но не съм оптимистично настроена за това.

„Има такъв народ“ вероятно да са втора или трета политическа сила. Техните плюсове са медийна известност, чалгализирането на голяма част от младото поколение, спекулирането с националните идеи от страна на Трифонов и това, че той умело избегна да влезе в спорове, които да предизвикат разделение у електората му, като си запази ореола на критик на властта, без обяснения какво на практика смята да прави. Какви са минусите – Трифонов е бил в миналото в приятелски отношения с Борисов, които са развалени покрай бизнес интереси на двамата, като водещ изпълни доста мокри поръчки на управляващите, пробутваше ни Кунева за президент, а на интервютата му с Борисов и Гешев се показа поклонничеството му към тези, които критикува сега. Липсата на управленски опит и дори образование за участие във властта е минус, макар и електоратът да не се замисля върху това. Плюс на Трифонов и партията му е, че народът се влияе предимно от емоциите и рядко се задълбочава в размисли за същността на политиците, които се бутат във властта. Аз например бих задала въпроса Трифонов член ли е на масонска ложа „Слънце“ заедно със Сотир Цацаров, Георги Гергов, Георги Първанов и доста съдии и прокурори от системата и какви са отношенията вътре в ложата, когато се налага да се подкрепи политически „брат“ от тях. Бих задала и въпросът защо, когато ние протестирахме на улицата, него го нямаше. Моите предвиждания са, че ще играе ролята на партньор на ГЕРБ, макар и това да не е в открита коалиция.

ДПС е ключов играч, макар и с не толкова впечатляващи изборни резултати. Разчита предимно на твърдия електорат в смесените райони. Плюсове са пълното овладяване на електората на ДПС от Доган, разпределителят на порции. Плюсове са и договорките с Ердоган и подкрепата на българските турци от Турция за управляващите. Минусите са, че българите все повече се настройват срещу ДПС, а част от турците няма да забравят как Догат си строеше сараи, докато те изнемогват в лишения. Няма да се забрави и как Борисов предаде турски офицери гюленисти на Ердоган без решение на съда. Въпреки това Пеевски държи голям ресурс за купуване на избори и резултатът ще бъде ДПС отново да е балансьор и съответно подкрепящ ГЕРБ във властта.

Отровните изправени все още са неясни като политически субект. От една страна, голяма част от протестиращите се разграничиха от тях, а от друга, те са само личности, без самостоятелна партия. Стана ясно, че ще използват регистрацията на някоя партия от Изправи се.бг, но като се има предвид, че това може да е партията на Меглена Кунева или на Марчето Капон, е възможно и да не минат бариерата за влизане в парламента. Поне засега се очертава един личностно-партиен сбирщайн с цел не сваляне на Борисов, а влизане във властта. Макар и двете неща да са свързани, трябваше да има ясно обозначен политически субект с програма и план как това да се случи.

Демократична България е възможно да се доближи до влизане в парламента, но моето предвиждане е, че това няма да се случи. Психодесните направиха редица грешки, а размиването на целите им спрямо другите политически субекти засега не ги прави приемливи за широк кръг избиратели.

Подценявана засега е партия „Възраждане“, която има ресурса да влезе в парламента. Имат структури в цялата държава, на протестите се откроиха като хора, настояващи за радикална промяна, възможно е да привлекат голям брой русофили и патриотично настроени българи. Плюсовете са добра организационна структура, борба за защита на българските национални интереси, скептичност към влизане в еврозоната, която не се подкрепя от голяма част от българите. Минусите са желанието на Гешев да заличи партията години след създаването й, което може да превърне дефектът в ефект, защото прокуратурата се задейства само срещу неудобните на властта, както и поръчкови статии и публикации срещу партията и лидера й. Факт е, че партията не се е договорила и няма изгледи да се договаря с управляващите или други партии от статуквото, което я прави еднакво неудобна и за ГЕРБ, и за БСП и за ДПС.

Засега не е ясно дали няма да се появи нов политически субект – коалиция /защото за създаване на самостоятелна нова партия няма техническо време/, който да отдели част от гласовете или да привлече мнозинство от избирателите. Макар и да не подценявам такава възможност, засега няма данни да се готви подобен политически проект, който изисква голям финансов ресурс и сериозна външнополитическа подкрепа.

За „Българско лято“, „Тракийска зима“, „Дунавска пролет“ и прочие партии, няма да коментирам, защото е ноторно, че нямат шанс да влезят в парламента, а единствено да отцепят гласове от протестния вот.

Напролет ще бъде интересно. Но за промяна на статуквото нещата няма да се решават в изборните урни.

Елена Гунчева




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19809038
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930