Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2021 17:54 - Човек на ББ и Суджука иска да бетонира нос Калиакра https://narod.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 90 Коментари: 0 Гласове:
1



Човек на ББ и Суджука иска да бетонира нос Калиакра imageот admin на 09.01.2021 0 779 Споделете

image

Бизнесменът Валентин Николов-Цуци, бивш парламентарен съветник на прогонения и подсъдим депутат Живко Мартинов-Суджука, не се е отказал от плана си да вдигне одиозе курортен комплекс край нос Калиакра, казват пред „Уикенд” отлично запознати.

В тези си опити тариката разчита на помощта на арх. Иван Димчев от Националния център за териториално развитие, който разработва предварителен проект за общ устройствен план на Каварна. Заради мераците на господин Цуци планът се бави вече 7 години и така блокира развитието на този район.  

Да уточним, че още през 2017 г. Европейската комисия и Съдът на Европейския съюз забраниха всякакво строителство на нос Калиакра. Нещо повече, Министерство на околната среда и водите обяви защитена зона „Комплекс Калиакра”. Решено е да не се премахват изградените в нея по-рано ветрогенератори, голф игрища и хотели, но да не се издават разрешения за нови градежи. Причината е, че само по нашето Северно Черноморие и по румънското крайбрежие се намират уникалните понто-сарматски степи, които освен всичко друго, са местообитанията на различни птици и животни.
За да се запази природата, е сложена черта на

бетонирането на зоната от Балчик до Тюленово.

Веднага обаче надигат вой бизнесмени – собственици на имоти по тези места. Те започват да манипулират местните хора, че освен строителството, ще бъдат забранени още земеделието и риболова по цялото крайбрежие, навсякъде където в съседство има степи. Разбира се, това са пълни измислици и нямат нищо общо с европейските директиви.
Сред „ощетените” собствениците на все още незастроени терени с уникална морска панорама се оказва и бившият представител на силовата групировка СИК в Добруджа, после станал хотелиер и дори парламентарен съветник на Суджука – Валентин Николов – Цуци. Чрез дружеството „Калиакра Инвест”, в което е съдружник, той притежава три урбанизирани имота, разположени много близо до нос Калиакра.

Според запознати Цуци се сдобил с тях не защото са му фамилно наследство, а чрез скандалните заменки. Дал някакви ниви в Тервелско, срещу които взел пасища до нос Калиакра. Паметливи си спомнят още, че заедно с приятеля си Живко Мартинов преди години разработили мегаломанския проект „Азур Дел Мар”. Планирано било да се вдигне „оренталски рай за богаташи, разположен на височина от 65 метра над морето върху скалиста местност на няколко минути път с кола от Калиакра”. Така поне е рекламиран новият курортен комплекс в Лондон, където стартират продажбите на

Реклама

апартаменти на цени от 35 хил. и 263 хил. евро.

Става ясно обаче, че „Азур дел Мар” няма как да се случи, понеже теренът, както обясняват експерти „притежава висока природа и ландшафтна стойност”, иначе казано попада в защитената зона. От „Калиакра инвест”, разбира се не признават това, а измънкват, че понеже нямало интерес, се отказват от проекта и щели търсят купувачи в Дубай и на други места по света, обитавани от заможни хора.  
Премълчават, че сигналите на еколози за готвеното безобразие стигат до най-високото място във властта и от кабинета на премиера Бойко Борисов са възложени проверки на ДНСК, РИОСВ и всички други институции, които имат отношение към незаконното строителство и опазването на природата.
Покрай тези проверки става ясно, че Валентин Николов-Цуци е направил опит да презавери чрез главния архитект на Каварна своите разрешителни за строеж. При това не за целия проект „Азур Дел Мар”, а за три бетонни фундамента от 2012 г. с площ около 120 кв.м. Тънкият план бил, обясняват източниците ни, трите имота на господина да не загубят статута си на урбанизирана територия, защото уж е започнато строителство в тях. Затова не можело да се превърнат пак в пасище, каквото са всъщност. Тогавашният архитект на Каварна прави исканата услуга и презаверява необходимите разрешителни за строеж, въпреки че срокът е изтекъл. Проверката на РДНСК обаче открива гафа и ги обявява за „нищожни”, казано на езика на администрацията. „Калиакра инвест” остава  с вързани ръце. Това се случва през 2017 г.
Година по-късно обаче от кметството в Каварна, управлявано от близката до Цуци Нина Ставрева, изпращат в регионалното министерство справка, в която са включени имотите на Валентин Николов. Документът е важен, защото въз основа на него ще се изработва проект за Общ устройствен план на района. Това се оказва много удобно за арх. Иван Димчев, ангажиран да направи предварителния проект. Той

включва и трите терена на Цуци в плана,

като място, на което може да се строи. Мотивът му е, че те имали разрешения за строеж, въпреки че става въпрос за абсолютно потъпкване на закон. Арх. Димчев представя идеите си за Общия устройствен план на заседание на Общинския съвет в Каварна в края на 2018 г. Част от съветниците, добре осведомените за кроежите и фалшификациите около трите имота на Цуци, са скандализирани.
Две години по-късно, в края на 2020 г. отново се оказва, че терените на господина все пак ще се предвидят за застрояване. Както обясняват запознати,  това става ясно от документи, разменени между авторите на проекта за плана и местната власт. Необяснима е тази упоритост, с която арх. Димчев иска да ги утвърди за бетониране за пореден път, въпреки че е разрешението им за строеж е „нищожно” според проверката на РДНСК още от 2017 г.. Въпреки това арх. Иван Димчев търси всякакви пролуки, за да сложи етикет на трите имота – място, готово за пореден хотел на брега.
На свой ред и Валентин Николов също не разчита само на късмета си и благоволението на арх. Димчев. Той е

регистрирал нова фирма „Калиакра Инвест 1”

и чрез нея се е обърнал към Върховния Административен съд, който пък е отправил питане към Конституционния съд. Най-общо казано атакува се министерската заповед, с която е обявена защитена зона „Калиакра”.
„Мераците на Цуци и компания са да премахнат ограниченията, наложени от европейското законодателство за опазването на степите” – казват информирани. Те уточняват, че като начало меракът е да се докаже, че всеки европеец има право на съдебна защита, щом се засягат неговите интереси, тоест да могат по този начин да обжалват обявяването и ограниченията на защитената зона.

„Само че интересът на Цуци да вдигне хотел, понеже имал права като собственик на тези имоти, не може да надделее над общия европейски интерес да се опазва природата” – категорични са източниците ни. Те допълват, че най-справедливо е да се върнат на господин Николов онези ниви в Тервелско и той да се захване с обработката им. С упорит труд може би ще успее да компенсира поне отчасти онези огромни пари, които е очаквал да потекат от „Азур Дел Мар”, така и несбъдналия се рай за богаташи.
Казусът с неговите три имота е сред основните причини, поради които през последните 7 години се блокира приемането на Общ устройствен план. А това осуетява плановете на други собственици да инвестират в развитието на Каварна. Странно е обаче защо и арх. Иван Димчев не си свърши най-после работата като хората, а търси изходи и варианти, дори и с цената на потъпкване на закона.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804149
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930