Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2021 17:30 - 5 важни житейски урока от ... гъските https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
5 важни житейски урока от ... гъските   Новини 17:00 - 12 Януари 2021 658     image image Автор: Lupa.bg  

Когато летят под формата на буквата V, размахвайки крилете си всяка гъска създава възходяща струя въздух на птицата зад себе си, с което улеснява нейния полет.

По този начин цялото ято изминава поне със 70% по-голямо разстояние, отколкото ако всяка птица лети самостоятелно.

Каква е поуката?

Ако имаме поставени конкретни цели и ако се борим с общи усилия за тяхното постигане, много по-бързо и лесно ще ги осъществим.

Ако някоя от гъските реши да се отдели от ятото, тя губи помощта от въздушното течение и веднага усеща съпротивлението при опита да лети сама. Щом разбере това, тя бързо се връща обратно към групата. Така отново се възползва от повдигащата сила на течението, създавано от птицата летяща пред нея.

Каква е поуката?

Ако притежаваме разум, колкото една гъска, ние ще се движим заедно с хората, които вървят в същата посока като нас и ще се възползваме от помощта, която ни оказват.

image

Гъската-водач, която лети най-отпред, се изморява по-бързо от останалите, тъй като не може да се възползва от въздушното течение създавано от другите птици. Затова, когато усети, че силите й отслабват, тя отстъпва назад, а на нейното място минава някоя друга от ятото.

Каква е поуката?

Когато вършим тежка и изтощителна работа, идва момент, в който най-добре е да отстъпим мястото си на някой друг, докато възвърнем отново силите си.

Когато ятото забави скоростта си, гъските намиращи се най-отзад, започват да крякат. Така те предупреждават и насърчават летящите отпред птици да усилят темпото и да поддържат скоростта.

Каква е поуката?

Понякога, за да извървим пътя и да постигнем целта си, имаме нужда от подвикването и насърчаването на другите. Не бива да се сърдим и обиждаме от това.

Ако някоя от птиците в ятото се разболее или бъде улучена от ловджийски куршум, тя не може да продължи своя полет заедно с ятото. Тогава две от останалите гъски също се отделят и я придружават, докато си намери безопасно място за кацане. Те остават заедно там, докато болната птица оздравее или докато умре. Едва тогава отново отлитат и се присъединяват към някое друго ято гъски, преминаващо наблизо.

Каква е поуката?

Ако притежаваме сърце и разум, поне колкото една гъска, ние ще се отнасяме един с друг по същия начин.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19801884
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930