Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2021 16:29 - Правят ли COVID ваксините жените стерилни? https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 94 Коментари: 0 Гласове:
1



Правят ли COVID ваксините жените стерилни?   Тема Коронавирусът Новини 11:40 - 15 Януари 2021 1785     image image Автор: Александър Иванов  

Опасни ли са ваксините срещу COVID-19 за бременните жени е въпрос, който вълнува обществеността вече седмици след одобряването на медикаментите срещу заразата, която върлува на планетата ни. Още повече, че една от нарочените за конспиративни теории прокламира, че идеята на масовото ваксиниране, освен останалите злини, е намаляването на човешката популация.

“Бременните жени, които искат да си поставят ваксина срещу COVID-19, ще трябва да изчакат, въпреки че са рискова група. Причината – нито една от създадените ваксини не е включила в клиничните изпитвания бременни жени”, предупреди американската Агенция по храните и лекарствата FDA при одобряването на ваксината.

Според регулатора понастоящем няма достатъчно данни, за да се направят заключения относно безопасността на ваксината при деца до 16 години и бременни жени.

Експерти обясняват, че до момента бременните жени са изключени от изпитванията за новите ваксини срещу COVID-19, тъй като все още не ясно дали препаратите са безопасни и ефективни за тях и бъдещите им деца. Според американския хирург Джером Адамс това е стандартна процедура при тестването на всяка една нова ваксина. По думите му бременните жени всъщност никога не са участвали в клиничните тестове на ваксини за грип, например, макар те да се считат безопасни за тях.

Въпреки че някои ваксини срещу COVID-19 вече получиха разрешение за спешна употреба, те все още не са завършили дори клиничните изпитвания от етап 3. Окончателните данни няма да бъдат събрани дори до 24 месеца след инжектирането. Затова някои експерти определят ваксините като все още изцяло експериментални.

Нежеланите странични ефекти на ваксините COVID-19 все още са сравнително неизвестни. Също така е неизвестно дали те биха могли да повлияят на плодовитостта — истинско безпокойство, тъй като ваксината кара тялото да произвежда антитела срещу определен белтък на SARS-CoV-2 (т.нар. спайк протеин), в който се съдържат определени последователности от аминокиселини, открити и в белтъка синцитин-1, който е от съществено значение за образуването на плацентата. Ако имунната система на жената започне да реагира срещу синцитин-1, тогава има вероятност тя да стане безплодна, опасяват се учени. (Изследване на Факултета по науки за живота на Копенхагенския университет от 2014 г. установява, че белтъкът синцитин-1 се съдържа и в спермата, така че не само жените, но и мъжете могат да бъдат стерилизирани. Но това засега не е предмет на тази “конспиративна” теория — б.а.)

Това е проблем, който нито едно от проучванията на ваксините не разглежда конкретно. Масовото ваксиниране на жени в детеродна възраст срещу COVID-19 може потенциално да има опустошителни последици от причиняването на безплодие, ако ваксината провокира имунна реакция срещу синцитин-1.

Затова се настоява тази възможност да бъде “абсолютно изключена”, преди да се извърши масова ваксинация.

След тези изказани опасения “прогресивната” научна общност и основният цензор и последна инстанция по всички въпроси — Фейсбук, се втурнаха да обясняват, че “реално погледнато, има много малък шанс ваксината да накара тялото да атакува белтъка синцитин-1 или да причини безплодие. Само две много малки части от тези протеини изглеждат еднакво, така че е МАЛКО ВЕРОЯТНО тялото да обърка двете и да атакува също синцитин-1 след получаване на ваксината.”

“Много малък шанс” и “малко вероятно” обаче не означават “категорично не”.

Според професора по вирусология Иън Джоунс от Университета в Рединг “синцитин-1 е напълно несвързан със спайк протеина на коронавируса и рискът от безплодие е по същество фиктивен“.

Не толкова категоричен е проф. Джонатан Стойе, вирусолог от Института “Франсис Крик”: "Никога не бих казал никога, но възможността е наистина малка."

Все пак да не забравяме, че теориите на учените за безопасността на ваксините засега остават единствено в сферата на хипотезите. Както признава и правителството на Великобритания, “не е известно дали ваксината срещу COVID-19 оказва влияние върху плодовитостта.“ Да припомним, че корпорацията “Пфайзер” си издейства съдебна неприкосновеност за причинени увреждания, предизвикани от употребата на техния медикамент.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821323
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930