Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2021 17:29 - YouTube спря безсрочно достъпа на Доналд Тръмп до платформата си https://www.informiran.net
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 145 Коментари: 0 Гласове:
1



 

YouTube спря безсрочно достъпа на Доналд Тръмп до платформата си 27.01.2021



YouTube спря безсрочно достъпа на Доналд Тръмп до платформата си, а адвокатът на бившия президент Руди Джулиани беше изваден от програмата за монетиризане на видеоматериалите, предаде Франс прес.


image
 
image

На 13 януари YouTube за пръв път блокира достъпа до акаунта на Тръмп, който има 2,77 милиона абонати, след съпроводеното с насилие нахлуване в Капитолия на 6 януари. Преди седмица, точно преди встъпването в длъжност на Джо Байдън, YouTube беше обявил, че удължава тази мярка с минимум седем дни.

Притежаваната от Google американска платформа за споделяне на видеоматериали беше критикувана за бавната си реакция, след като други социални мрежи взеха по-радикални мерки срещу Тръмп. YouTube само спря публикуването на ново съдържание в официалния акаунт на бившия държавен глава.

Предвид тревогите за потенциални прояви на насилие акаунтът на Доналд Тръмп остава замразен“, заяви говорителка на YouTube за “Политико”.

YouTube също така потвърди, че временно е извадил Руди Джулиани от партньорската си програма за системно нарушаване на правилата на платформата за дезинформацията за изборите в САЩ.

Адвокатът, чийто канал има около 600 000 абонати, вече няма достъп до някои от функциите му и вече не получава приходи от продажбата на рекламите, които се излъчват преди да тръгне някой видеоматериал.

Бившият кмет на Ню Йорк подхранваше конспиративни теории, подкрепяни от много привърженици на Тръмп, че президентските избори са били фалшифицирани в полза на Джо Байдън.

Защитниците на свободата на словото обаче се питат докъде ще стигне новата вълна от цензура, която осъществяват интернет гигантите. Те заявяват, че свободата на словото е майката на всички свободи, а ограничаването на гласовете е характерно за авторитарни режими.

Защитниците на свободата на словото допълват, че докато Twitter, Faceook и YouTube са баннали профила на Доналд Тръмп, то те не са направили така с множество други политици, като Еманюел Макрон, който хвърли множество полицейски части срещу протестите на “Жълтите жилетки” в началото на мандата си. Те допълват, че наскоро Франция прие закон, според който е незаконно да се заснемат служители на реда, дори те да упражняват “неправомерно насилие”. Това също оказва влияние върху свободите на гражданите. Така оправданието със “защита на демократичните ценности”, като причина за изтриването на профили в социалните платформи се оказва лицемерно, твърдят активистите.

Междувременно, макар да няма доказателства за фалшифицирането на изборите в САЩ, то такива не бяха намерени и за наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак, което бе причина за опустошителната война от 2003 година, отнела живота на над половин милион мирни жители. Въпреки това профилите на много от нейните привърженици и организатори не са изтрити от Facebook и Twitter. Подобна е и ситуацията с правителствените представители на множество авторитарни страни, включително Китай, Русия и Саудитска Арабия, които не са изтрити от платформите на интернет гигантите.

Профилът на Реджеп Таип Ердоган, президентът на Турция, също не е блокиран в Twitter, въпреки, че той отрича арменския геноцид и подкрепя военни акции против кюрдското население в Сирия и Ирак. Самият Ердога обаче е блокирал Twitter и YouTube по време на големите протести в Истанбул от 2013 г.

Тезата на активистите, защитаващи свободата на словото е, че всеки глас трябва да има право да бъде чут, за да може да има истински дебат. Само така обществото ще знае “кой какви идеи изповядва” и всеки ще може да вземе самостоятелно решение на база на “неподправена” информация.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19835311
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930