Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2021 16:36 - Официално: Радев ще се кандидатира за втори мандат https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 85 Коментари: 0 Гласове:
1



Официално: Радев ще се кандидатира за втори мандат

01.02.2021 admin Политика 0

  image   44 SHARES ShareTweet


Измина турбулентна година. В нея президентската институция продължи да е коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Това каза президентът Румен Радев на пресконференция, на която даде отчет за изминалата година от мандата си.

„Както знаете още в началото на миналата година снех доверието от правителството. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха мотивите ми. Президентската институция подкрепи исканията на протестиращите.“. С това започна отчетът президентът.

 

По отношение на кризата с коронавируса той заяви, че президентската институция е „заела позицията на разума“. Румен Радев подчерта, че е било необходимо да се обособят специални болници за болни с коронавирус. Той изтъкна провеждането на кръгли маси в президентството по темата.

 

 

 

 

Той припомни, че е наложил 7 вета. Според него експертните оценки са потвърдили правотата на решенията му. Президентът определи съдбата на проекта за нова конституция като „жалка“.

Радев изтъкна, че президентството е работило по проекти за реформи, които да подпомогнат възстановяването на страната от COVID кризата. Те са в областта на образованието, здравеопазването и други.

Той благодари на медиите, че са обърнали внимание на спешната медицинска помощ по въздух и заяви, че президентството също е готово да съдейства по темата.

Президентът обяви, че е необходимо създаването на национален център за наблюдение, който да работи по проблемите на чистата околна среда, селското стопанство и други.

Темата за финансовата децентрализация и самостоятелността на регионите е намерила израз в стратегически документ, изготвен от екипа на президентството.

Румен Радев обърна внимание и на консултациите за провеждане на парламентарните избори.

По въпросите на спорта той отбеляза създаването на програмата „Спортувай с президента“.

„Моралните устои на обществото ни са по-силни от икономическата криза“, заяви Радев като визираше събирането на средства по време на COVID кризата. Той обърна специално внимание на подпомагането на творците.

Относно отбраната той каза, че е провел срещи с МО за ускоряване на модернизацията на българската армия. Също така е инициирал срещи между няколко ведомства, за да ускори процеса по модернизация.

Радев изтъкна, че международните срещи са били сведени до минимум през четвъртата година от неговия мандат, но въпреки това е успял да посети Израел и Гърция, както и да приеме президента на Кипър. Той припомни, че България е поела домакинството по инициативата „Три морета“, която цели да ускори икономическото развитие на региона: „България като най-изостаналата страна в ЕС следва да се възползва от тази възможност.“

Той каза, че се очаква да се подпише споразумение между България и САЩ за инвестиция във високите технологии.

Вицепрезидентът Илияна Йотова не присъства на пресконференцията, но Радев отбеляза и нейните постижение по време на мандата. Като такива той изтъкна срещите на Йотова с българи в чужбина: „В резултат на нейните срещи беше разширена мрежата от български общности.“. Той отбеляза, че е била проведена активна координационна дейност в Украйна. Радев изтъкна усилията на Йотова по посока на Тараклийския университет, който трябва да стане филиал на Русенския университет. Според президента даването на гражданство не е гарант за развитие на пълноценни отношения. Като пример изтъкна българското малцинство в Северна Македония. Работата с научните общности и пропагандирането на българската наука, както и създаването на български културен институт са били сред приоритетите на вицепрезидента. Според него сънародниците ни зад граница все по-трудно упражняват правото си на глас.

Президентът заяви, че се продължават дейностите на вицепрезидента по въпросите на домашното насилие и европейската интеграция.

Румен Радев благодари на медиите за ползотворното сътрудничество през годината и отправи послание за нова България.

Той определи 2020г. като годината на българското събуждане: „Доверието в правителството рухна. Българите излязоха на улицата и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови партии и движения.“. Президентът определи властта като „корумпирана и несправедлива към обикновения българин“.

Румен Радев критикува модела, който концентрира влияние в ръцете на премиера. Според него са нужни решителни реформи за устойчив темп на развитие. Той беше категоричен, че държавността трябва да бъде укрепена и да се демонтира „порочния управленски модел“. Без постигане на тази цел всякакви следващи управленски конфигурации и техните политики ще попадат в плен на олигархията според него.

Президентът заяви, че е нужна мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се случат „обичайните пазарлъци между партии“. Той предвиди възможна патова ситуация в новия парламент като предупреди, че може да се очаква управление на задкулисието.

https://novini.bg/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19709076
Постинги: 44675
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031