Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2021 18:06 - Биволъ: Властта иска да открадне изборите с машинния вот по примера на Венецуела https://www.informiran.net
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1205 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Биволъ: Властта иска да открадне изборите с машинния вот по примера на Венецуела* 02.02.2021
image


Защо няма български машини? Краде ли властта изборите с машинен вот ала Венецуела? 380 хил. лв. коронасубсидии взе „Сиела Норма, усвоила 165 млн. лв. от държавни поръчки и еврофондове. Биволъ поставя конкретни въпроси и дава отговор на тях в свое разследване…
*Заглавието е на ЛИБЕРТА

Управляващите партии ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „ВОЛЯ“, в партньорство с Движението за права и свободи (ДПС), са в състояние да повлияят върху резултатите на парламентарните избори в България на 4 април 2021 г. Това научи „Биволъ“ благодарение на източниците си в ЦИК. Основателят на загубилата търга за доставка на машини компания „Българските машини за гласуване“ (БМГ) на инж. Александър Чобанов загуби делото във Върховния административен съд за отстраняване от процедурата, при която печели „Сиела Норма“ с оферта за 43 млн. лв. Но българският производител на машини за вот е готов да обжалва в Съда на ЕС в Люксембург, посочи той самият пред „Биволъ“. Същевременно търсачките разкриват почти 400 хил. лв. коронасубсидии за „Сиела Норма“ и свързаните компании, близки до НДСВ и ДПС. Посланичката на опозиционния президент на Венецуела Хуан Гуйадо в София Н.Пр. Естефания Мелендес заяви пред „Биволъ“, че международната компания „Смартматик“ (Smartmatic), която в партньорство със „Сиела Норма“ доставя машините у нас, е сигнализирала за скандални нарушения при броенето на гласове на парламентарния вот в Каракас през 2017 г. от страна на режима на Николас Мадуро. „Смартматик“ съди редица консервативни медии в САЩ от декември 2020 г., публикували съмнения, че е манипулирала изборите в полза на Джо Байдън. Общинският съветник Методи Лалов смята, че властта е на път да манипулира машинния вот у нас. От ЦИК обаче отхвърлят всякакви съмнения за процедурата по избора на „Сиела Норма“.  

image

 

До края на тази седмица вече е на път да бъде подписан договорът на Централната избирателна комисия (ЦИК) с фирмата „Сиела норма“ за доставката на 3 600 машини срещу 36 млн. лв. без ДДС, или реално 43,2 млн. лв. Че договорът е пред подписване призна пред „Биволъ“ секретарят на ЦИК Севинч Солакова, която е от квотата на ДПС. Още на 8 януари изпълнителният директор на „Сиела Норма“ адв. Веселин Тодоров заяви пред БНТ, че машините вече са поръчани преди подписването, трябвало да се рискува, за да се печели.

 

Единот участниците в търга за доставка на машините – „Българските машини за гласуване“ ЕООД на инж. Александър Чобанов обаче е отстранен заради това, че заявката му за участие е била подадена уж от две различни обединения (ДЗЗД) от фирми. Авокатът му е обжалвал във Върховния административен съд (ВАС). Там жалбата на българския производител на машините за вот е отхвърлена. А той от години се опитва да пробие монопола на „Сиела норма“, доставяла машини и за президентските избори през 2016 г., и за евроизборите през 2019 г.

Изборът на компанията „Сиела Норма“, чийто доставчик на машините е „Смартматик“, за парламентарните избори през 2021 г. е направен с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и „ВОЛЯ“.  Членовете от квотата на БСП се оказват единствените, които са против отстраняването на „Българските машини за гласуване“ от подаване на оферти поради чисто административни причини, свързани с бъркотията в тяхната заявка за участие. Тези от ДПС са против, но според запознати партията на Ахмед Доган от години гласува по този начин, тъй като не желаят машинен вот в своите региони, където населението не можело да се ориентира с използването им.

Скандалът в ЦИК

image

На 16 декември 2020 г. се проведе заседание на ЦИК, като т. 2 в дневния ред касае „доклад относно работата на комисията по обществена поръчка за доставка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване“, става ясно от протокола на заседанието, с който „Биволъ“ разполага.

Тези от БСП са единствените членове с особено мнение, които са за използване на българските машини за гласуване. Членът на ЦИК от „столетницата“ Емил Войнов обявява, че не е съгласен с предложението за отстраняване на „Български машини за гласуване“:

Неслучайно го казвам в единствено число, въпреки че в предложението за решение се твърди, че се отстраняват от участие в процедурата двама участника – обединение с участието на Иван Величков Иванов, „Български машини за гласуване“ и „АИСИСТ“ и второ обединение с участието на „Български машини за гласуване“, „АИСИСТ“ и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“. В действителност обединението е само едно.

И още: „На всички е ясно, че „Български машини за гласуване“ са само едни за сметка на това, което виждаме в Протокол № 1, където се казва за първия и втория участник, тоест, „ЛЕКС БГ“ и „СИЕЛА НОРМА“, че зад двамата стои „СМАРТ МАТИК“. Но тъй като той седи в сянка, юридически всичко е точно с него. Но там фактически много по-ясно може да се види, че едно юридическо лице участва в две обединения. Поради това не съм съгласен с този проект за решение и поради горното предлагам следното решение“.

Зам.-председателката на ЦИК Таня Николова Йосифова от квотата на „Обединени патриоти“ обаче повежда „контраатаката“: „Обстоятелството, което се цитира в молбата – че участниците във второто обединение не са разполагали с квалифицирания електронен подпис на Иван Величков, по никакъв начин не ги е препятствало всеки един поотделно да подадат заявлението и да заявят това обстоятелство, че е прекратено сдружението в рамките на срока, който е предвиден“.

Войнов предлага „с протоколно решение ЦИК да възложи на комисията по обществената поръчка да изиска от обединението „Български машини за гласуване“, „АИСИСТ“ и „Калия Арт Продъкшън Ентертейнмънт“ да посочи вида и обхвата на декларирания сертификат и, ако кандидатът представи нов ЕЕДОП, в който е описал вида и обхвата на притежавания сертификат, да бъде поканен заедно с останалите 6 кандидати да представи първоначални оферти“: „Такова решение предлагам“.

Зам.-председателката Кристина Стефанова от „ВОЛЯ“, която председателства заседанието, подлага на гласуване предложението на Войнов. Гласували са 15 членове на ЦИК: за – 4 (Емил Войнов, Николай Николов, Силвия Стойчева, Таня Цанева); против – 11 (Георги Баханов, Димитър Димитров, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Катя Иванова, Кристина Стефанова, Мария Бойкинова, Паскал 22 Бояджийски, Севинч Солакова, Силва Дюкенджиева, Таня Йосифова). Предложението не се приема.

Адвокат: „Сиела норма“,  предизвестеният изпълнител

„Ние няма да спрем дотук – ще предадем на Евросъда цялата процедура по тази поръчка“, заяви Александър Чобанов (виж видеото) от БМГ пред „Биволъ“. По думите му неговите машини щели да струват по-евтино на българския данъкоплатец: при 2 700 – 2 800 лв. себестойност договорът заедно обслужването би могъл да е за около 34 млн. лв.

„Считам, че така проведената обществена поръчка е била с предизвестено избран изпълнител – Смартматик, както е било винаги и на всички избори, на които е осъществявано машинно гласуване“, коментира за „Биволъ“ адвокатът на „Българските машини за гласуване“ ЕООД Владимир Пенев от Софийската адвокатска колегия (САК).

Според него е налице „незаконосъобразност на решенията на ЦИК, взети във връзка с  откритата състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер“.

Считам, че при провеждането на обществената поръчка са допуснати изключително съществени нарушения на процесуалните правила в административното производство.

Адвокатът обръща внимание върху целта на разпоредбата на чл. 101, ал. 10 от ЗОП и предвидената с нея „забрана за участие на физическо или юридическо лице чрез повече от едно обединение е да не се дава възможност за необосновано предимство на един участник да участва чрез две различни обединения повече от веднъж за изпълнение на обществената поръчка“.

 

  Адв. Владимир Пенев (Снимка: Фейсбук)

 „В действителност обаче, чрез проведената поръчка се постига точно тази цел, като се осигурява необосновано предимство на производителя на машини за гласуване Смартматик да участва с две оферти чрез двама различни кандидати, а именно: кандидатите “ЛЕКС.БГ” ЕАД и “СИЕЛА НОРМА” АД и в крайна сметка да се състезава сам със себе си“.

По думите на Пенев, „подмяната на целта на закона – да не се осигурява необосновано предимство на един кандидат, с друга цел – да се осигури гарантирано предимство за избора на изпълнителя, който ще достави машини на Смартматик, е изключително тежък порок на административното производство, винаги обосноваващ нищожност на издадените административни актове – в случая решения на ЦИК“.

Според Владимир Пенев, „осъществените действия и взетите решения на специалната комисия дават сериозни основания да считам, че са нарушени всички основни принципи на Закона за обществените поръчки с чл.2 от ЗОП, а именно: равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция и публичност и прозрачност“.

Според него става дума за „неправомерно отстраняване на обединението „Български машини за гласуване“ ДЗЗД. „В действителност макар да са подадени две заявления за участие в процедурата, първото по време подадено заявление от 30.11.2020 г. не е подадено от упълномощен представител на обединението, поради което не следва да се приема, че е надлежно подадено“.

Венецуела: Smartmatic признаха за нарушения

През 2017 г. в Каракас се разгаря мащабен скандал след парламентарните избори за Националната Асамблея на Венецуела, на които при спорни обстоятелства печели управляващата партия на президента Николас Мадуро.

В. Miami Herald описва скандала, цитирайки главния изпълнителен директор на  Smartmatic, че резултатите от широко осъдените избори са били „манипулирани“.

Изданието от Флорида припомня, че Smartmatic е основана от венецуелци специално за доставка на софтуер за гласуване за администрацията на покойния президент Уго Чавес.

 

image

  Антнио Мухика (Снимка: PolicyWest)

 Шефът на компанията признава, че резултатите за броя гласували са били завишени с поне 1 милион от 8,1 милиона гласа. „С най-дълбоко съжаление трябва да съобщим, че бройката на избирателната активност от 30 юли, за учредителното събрание на Венецуела са били подправени“, заяви Антонио Мухика.

Той казва, че Smartmatic не може да застане зад резултатите от изборите поради липса на одити и други инструмени за контрол с цел борба с измамите. Той обвини противниците на Николас Мадуро за „бойкота на изборите“.

Ръководителят на избирателното звено Тибисай Лусена заяви, че твърденията за измами са „неоснователни“ и били „мотивирани от страха на компанията да загуби американския си бизнес“.

„Smartmatic призна през 2017 г., че режимът е надул цифрите за изборите за Националното учредително събрание. Изглежда, че това е знак за прозрачност и надеждност на компанията, въпреки последиците за нея и нейните работници на място“, коментира за „Биволъ“ дипломатическият представител в София на и.д. президента на Венецуела Хуан Гуайдо, Естефания Мелендес:

 „Няма доказателства, които да сочат, че тази компания е участвала в измами. Но не мога да твърдя и, че не е“.

Посланичката на Хуан Гуайдо твърди, че е имала възможността да участва в двe избирателни кампании във Венецуела през 2007 и 2008 г., когато машините за гласуване също са доставени от Smartmatic: „Успях да науча от първа ръка как функционира тяхната система“.

„Моето впечатление по това време беше, че системата изглеждаше достатъчно надеждна, тъй като позволяваше много механизми за проверка чрез различни видове одити, по време на които имаше много точни начини за проверка на правилния брой на гласовете“, каза Мелендес.

По думите й, при изборите във Венецуела „може да има място за измами на избори преди гласовете да достигнат до машината за гласуване“.

 

  Посланик Естефания Мелендес (Снимка: Фейсбук)

 „Затова препоръката ми към гражданското общество и различните политически партии е да участват активно, да се включат и да научат за изборните механизми и как функционира системата“, казва Естефания Мелендес.

Според нея гражданите и НПО-та трябва „да бъдат наблюдатели и да гарантират, че изборният процес отговаря на международните демократични стандарти за свободни и честни избори“.

Машини втора ръка с «нужни» резултати

 Както писа през 2017 г. «Биволъ», «Сиела норма» е дистрибутор на машини за гласуване, които досега бяха експерементални по време на вотовете.

И тогава са дистрибутирани в България от “Сиела Норма” и Smartmatic. Тази офшорна компания с венецуелски акционери достави 3 000 бройки за европейските избори през 2019 г.

Собственикът на „Сиела“ адв. Веселин Тодоров е един от монополистите в сектора книгоиздаване – заема поста на председател на Асоциация „Българска книга“. Медиите свързват Веселин Тодоров с НДСВ и партията на бившата „царистка“ Меглена Кунева – „България на гражданите“, където е член на Националния съвет. „Сиела“ е издала и книгата на бившия монарх и експремиер Симеон Сакскобургготски.

Изданието „Академика“ цитира „Биволъ“ през 2016 г., когато пише за лобито на „Сиела“ в Министерството на образованието и науката, от което издателството на Веселин Тодоров е спечелило поне 10 млн. лв. чрез доставка на учебници.

По думите на адв. Момчил Мондешки Веселин Тодоров от записите #Яневагейт “ходи горе при Делян” е  нагласил “арбитражно дело в полза на скандалния олигарх”. Самият Тодоров категорично отрече всякаква връзка с топ депутата на ДПС Делян Пеевски.

Доставчикът на машините Smartmatic е един от лидерите в бизнеса с машинно и електронно гласуване. Компанията обаче има много противоречива слава. Основана от венецуелци, тя е регистрирана първоначално в щата Делауеър в САЩ, а впоследствие се пререгистрира във Великобритания и Холандия. Според секретните грами на американски дипломати в Каракас, изтекли в Wikileaks, нейните собственици са „богати венецуелци, свързани с боливарското правителство на Уго Чавес и скрити зад паяжина от офшорки“.

Още по темата: ТРУДНИЯТ МАШИНЕН ИЗБОР: ЧАВЕС, СОРОС И “ДЕЛЯН” ИЛИ КИТАЙСКИ ЛАПТОПИ?

През 2014 г. Smartmatic става част от групата SGO. Представител на Smartmatic става лорд Марк Малох Браун, който е близък до американския филнтроп Джордж Сорос и е член на борда на фондацията “Отворено общество” (Open Society Foundation). Това поражда спекулации, че американския милиардер е купил компанията, но Smartmatic категорично отрича всякакво участие на Сорос в нейния капитал.

Smartmatic e доставяла машини и за избори в САЩ, където през 2006 г. е разследвана за връзка с венецуелското правителство, пише Ню Йорк Таймс. Това става след като през 2005 г. Smartmatic придобива американската компания Sequoia Voting Systems, подсигуряваща машинното гласуване в 17 американски щата и окръг Вашингтон. В крайна сметка Smartmatic продава дяловете си в Sequoia, но съмненията, че лицензиран от нея софтуер продължава да се използва в американските избори остават.

“Биволъ“ разполага с доклада на българската социологическа агенция „Сова Харис“ за машинното гласуване по света, където се споменават практиките на Венецуела и историята на „Смартматик“.

Агенцията пише, че „венецуелското правителство е един от основните акционери“ в регистрираната в САЩ през 2000 г. „Смартматик“.

„Множество изследователи на дейността на компанията смятат, че тя фактически е собственост на венецуелската държава, но от едната страна, самата компания отрича това, от другата – не са известни достатъчно убедителни доказателства в подкрепа на това твърдение“.

„Сова Харис“ обаче обобщава, че „поне в началния етап от дейността си Smartmatic се развива в тясна връзка с венецуелските власти и бизнес-кръгове“.

 

image

  

Веселин Тодоров и Меглена Кунева (Снимка: Ureport.bg)

 Агенцията споменава Филипините, където през 2016 г. има обвинения към тази компания, чe „автоматизираната система за централно отчитане допуска незаконен достъп на фалшифицирани протоколи за гласуване“.

Затова през 2019 г. договорът на властите в Манила със „Смартматик“ не е подновен, а доставените от компанията 90 00 машини са изведени от употреба.

„Във връзка с това партньорът на Smartmatic в България, „Сиела норма“, предложи внос на филипински машини втора употреба за решаване на острия проблем на недостиг на машини за гласуване на парламентарните избори през 2017 година, въпреки че във Филипините „Смартматик“ е доставил оптични скенери, каквито българското законодателство в тогавашния (и сегашния) си вид не допуска да се използват“, гласи още докладът на „Сова Харис“.

Колкото до изборите в САЩ, в доклада на българската агенция се споменава президентската кампания в щата Юта от 2016 г. Тогава става ясно, че „тя дава много дефекти“:

„Хиляди избиратели получават съобщения за грешки или дори биват блокирани“.

Експертите – скептични за машинния вот в този му вид

Когато собственикът на „Сиела Норма“ адв. Веселин Тодоров призна в ефир, че фирмата му е закупила машините преди началото на процедурата по ЗОП, в своя ФБ профил остро реагира общинският съветник от „Демократична България“ и бивш съдия Методи Лалов.

„Купили си така за всеки случай, да си имат. Хайде сега да ни призовават да вярваме, че машинният вот няма да бъде манипулиран. Или това е един от начините да отблъснат хората от машинното гласуване, което Борисов и шайката му и без това саботират години наред. 36 млн. лева са цена, която Борисов е готов да плати, защото го прави с парите на гражданите“.

Според постинга на опозиционния политик, „време е да изхвърлим тези брутални наглеци от властта и да ги изправим на подсъдимата скамейка“.

 

image

  

Методи Лалов (Снимка: “Гласове”)

 „Биволъ“ потърси мнението на Методи Лалов, който подкрепи казуса на инж. Александър Чобанов да обжалва и да информира евроинституциите за отстраняването си:

„Да обжалват, щом имат основания“.

Той също е на мнение, че „Сиела Норма“ може да играе с топ-депутата от  ДПС:

„Веселин Тодоров е изключителен играч и се чува да играе с Пеевски“.

“Той е близък до Георги Колев от ВАС и през него и брат му си правят каквото искат там. „Не съм вещ по темата. Тези хора обаче са страшни тарикати“, категоричен е съветникът.

Според него формалната възможност по закон различни участници в търгове да ползват едни и същи доставчици, какъвто е случаят на „Сиела норма“ и „Лекс.бг“ е налице: „Не мисля, че има забрана“. „Няма забрана, но това сочи за предварителна уговорка“, смята Методи Лалов.

„Биволъ“ поиска мнение и от бившия член на Обществения съвет на ЦИК Стоил Стоилов (от квотата на Асоциацията за реинтегриране на осъдените лица). Той заяви, че по принцип в голямата част от информацията за машинното гласуване в ЦИК е била налице „известна конфиденциалност“. И подчерта, че е пледирал машините да бъдат разпределяни в най-големите избирателни секции в страната със 700 – 800 гласа, каквито са в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Той даде пример с това къде на евроизборите през 2019 г. е било засечено според ЦИК най-активното гласуване с машини – в гр. Сърница: „Странно е за мен, че там  населението се занимава с копане и отглеждане на картофите и дава 326 машнни гласа, при едва 300 хартиени“.

„Защо максималният брой машинни гласове не е в големите градове, където е пълно с колцентрове и младо технически грамотно население?“.

Според него неправилното разпределяне на машините е довело и до това, че в София и големите градове такива са или инсталирани едва във всяка 3, 4 или 5 секция на случаен принцип. А според сметките на Стоилов, ако законът предвижда машина в секциите с над 300 гласа, това при 54% избирателна активност на последните избори означава, че най-много 166 души ще се явят, от които най-много половината (83 души) биха гласували с машина.

Стоилов обърна внимание и на факта, че по време на изборите за ЕП в цели 296 секции в страната машините са се ползвали от по-малко от десетина души. А в 146 секции нито един глас не е даден, без да е ясно защо:

„Дали хората не са допускани, дали машините не са били включени“.

Според него всичко това на последните евроизбори е оскъпило драстично един машинен глас до около 60 лв.

ЦИК: Подписваме договора тази седмица

„Днес не съм в ЦИК, за да мога да кажа има ли промяна, но най-вероятно е до края на седмицата да се подпише договорът“, заяви пред „Биволъ“ секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

 „Не мога да коментирам дотолкова, доколкото това вече са специализирани въпроси по техническата спецификация“, каза тя, запитана за многобройните нарушения на „Смартматик“ при избирателни кампании във Венецуела, Филипините, САЩ и др. страни.

«Знаете, че в тази част Комисията прегледа на този етап чисто документално представените оферти. Знаете, че след това ще се извърши удостоверяване на съответствието между техническата спецификация и машините, които се доставят. От три специализирани организации: Държавната агенция за електронно управление и тези за стандартизация и метрология».

“Така, че този въпрос няма как да стои пред нас точно в този вид като съдържание и ние да отговорим”, смята секретарят на ЦИК.

«За българските машини, знаете, че делото приключи във Върховен административен съд. Този контрол по законосъобразност на решението на ЦИК е извършен. Така, че нищо друго не мога да коментирам и ще си позволя да кажа, нали ако можем, да приключим с разговора…».

 image

 

 Паскал Бояджийски (Снимка: Tribune.bg)

 “Биволъ” поиска коментар и от председателя на Комисията за машинно гласуване в ЦИК Паскал Бояджийски от квотата на ГЕРБ, чиято съпруга е бивша зам.-кметица на София с ресор «Екология» Мария Бояджийска.

«Комисията си е приключила работата и вече не съществува като комисия».

“Вижте, имаме си говорители в ЦИК и има решение, с което ние като членове не можем да даваме изявления на журналисти, обърнете се към тях. Нямаме”, отсече Бояджийски и затвори телефона.

„Сиела Норма“ и нейните $100 млн. субсидии  

Българската „Сиела Норма“ очевидно има добри отношения с властта, съдейки по огромните държавни поръчки и европейски фондове, които усвоява.

Почти 200 хил. евро или 380 хил. лв. коронасубсидии е получила „Сиела Норма“ преди парламентарните избори, за които ще доставя машини за гласуване, сочи справка в търсачката на сайтовете „Биволъ“ и Bird.bg «Коронасубсидии».

«Биволъ» официално пита има ли нужда компанията от тези субсидии, при положение, че малкият  и среден бизнес е пред критично оцеляване. При положение, че регистрите сочат: от «Сиела Норма» са усвоени вече над 100 млн. долара – 165 млн. лв. от участие в държавните поръчки и европейските проекти.

Според публичните данни от обща стойност на проектите с финансира от фондовете на ЕС, в които участва „Сиела норма“ са за: 105 660 155 BGN. Реално изплатени към момента са вече поне 40 млн. евро: 79 271 009 BGN.

За 89-те държавни поръчки, в които е участвала като изпълнител, компанията е спечелила още над 30 млн. евро през последните години: 60 386 016,10 BGN 

Същевременно, компанията с 35 г. история според Търговския регистър има над 3 млн лв. капитал. А дейността й е доста разнообразна:

 

image



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708397
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031