Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2021 17:34 - Ръководството на Републиканската партия на САЩ клекна пред Тръмп http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 91 Коментари: 0 Гласове:
1



Ръководството на Републиканската партия на САЩ клекна пред Тръмп   Споделяне   image

/Поглед.инфо/ Преди около половин месец написах статия „Републиканците на ръба на катастрофата“, където посочих, че върхушката на Републиканската партия е изправен пред най-трудния въпрос в съвременната си история: Тръмп с неговите избиратели или парите на спонсорите? Времето минава, истерията в американските медии, след 6 януари, когато някои от привържениците на Тръмп влязоха в сградата на Капитолия, започва да отшумява и има все повече доказателства, че случилото се може да бъде провокирано от противниците на Тръмп. Ръководството на Републиканската партия би било доста доволно от възможността да маргинализира Тръмп и да изгони от политиката този несистемен играч. Ситуацията обаче се развива по съвсем различен начин и ръководството на Републиканската партия сега трябва да му се поклони.

Оказа се, че обвинението на Тръмп в подбудителство към бунт, което му беше вменено на 13 януари като основание за импийчмънт в Камарата на представителите, не повлия силно на популярността на Тръмп сред републиканците. Според анкетите, веднага след инцидента от 6 януари, 41% от републиканците се съгласиха, че Тръмп трябва да играе "водеща роля" в Републиканската партия, две седмици по-късно 50% от републиканците се съгласиха с централната роля на Тръмп в Републиканската партия.

image

Най-важното за ръководството на Републиканската партия е, че 30% от републиканците са готови да се присъединят към "Патриотичната партия" на Тръмп, ако се създаде такава, а сред републиканците, гласували на изборите през 2020 г., тази цифра достига 35%.

image

     

Очевидно тази цифра ще продължи да расте. Тъй като импийчмънтът на Тръмп в американския сенат най-вероятно ще се провали и самият Тръмп може да излезе победител от него, разкривайки по време на изслушванията цялата невалидност на обвиненията срещу него и политизирането на самия процес, тъй като ръководителят на Върховния съд вече отказа да председателства, както е предвидено в конституцията, ръководещ всичко ще бъде демократът - Патрик Лий.

Сам по себе си импийчмънт предполага принудително отстраняване на държавен служител от неговия офис, а не на цивилно лице. В историята на Съединените щати има само 2 изключения, при това през XIX век, по отношение на бивши федерални служители. Никога не е имало импийчмънт срещу бивши президенти и някои републиканци обосновано развиват идеята, че ако се създаде подобен прецедент, бившите демократични президенти биха могли да бъдат също импийчнати.

На първо място, Сенатът гласува с 55-45 за конституционността на импийчмънта срещу Тръмп, след като той напусне президентския пост. За одобрението на импийчмънта обаче ще са необходими 67 гласа на сенатори и дори Джо Байдън вече заяви, че едва ли ще бъде постигнат такъв брой.

В анкетите, представени от „Расмусен“, се казва, че 57% от анкетираните се съгласяват, че импийчмънт срещу Тръмп ще раздели страната, а само 19% казват, че това ще помогне за „обединяването“ на страната. Дори сред демократите едва 35% казват, че импийчмънтът ще обедини страната, 31% смятат, че това няма значение, а 30% заключват, че това допълнително ще раздели страната.

Джо Байдън разбира, че импийчмънт на Тръмп само усложнява позицията му като президент, но ръководството на Демократическата партия изпада в паника не само заради възможността на Тръмп да се кандидатира за изборите през 2024 г., то вече се подготвя за изборите за Конгрес през 2022г. Някои членове на Демократическата партия се страхуват от влиянието на авторитета на Тръмп върху избирателите, не само по време на изборите за Конгреса на САЩ, но и на изборите за законодателни органи на щатите, поради което искат да унищожат политическата му кариера. Ето защо не е изненадващо, че представители на Демократическата партия обвиняват Тръмп, че подготвя въстание на Конфедерацията и провокира гражданска война.

Желанията на демократите обаче силно противоречат на реалността, която вече и върхушката на Републиканската партия се е принудила да признае. Дори заплахите на основните донори на партията за ограничаване на финансирането изчезват на заден план, поради възможността да загубят 35% от електората, който ще напусне Републиканската партия заедно с Тръмп.

Освен това самият Тръмп не стои със скръстени ръце. Той вече е организирал офиса си във Флорида като бивш президент. „Службата ще отговаря за управлението на кореспонденцията на президента Тръмп, публичните изявления, речи и официални дейности за прокарване на интересите на Съединените щати и изпълнение на Програмата на администрацията на Тръмп чрез пропаганда, социална активност“, се казва в официалното изявление.

Желанията на демократите обаче силно противоречат на реалността, която вече е принудена да допусне върха на Републиканската партия. Дори заплахите от големи партийни донори не действат.

Новият комитет за политическа помощ на Тръмп плати за анкета в Уайоминг, която показа рязък спад в популярността на републиканската конгресменка Лиз Чейни, след като тя проведе кампания за импийчмънт на Тръмп. Сега поддръжниците на Тръмп искат да организират митинги там, за да изгонят Лиз Чейни от Конгреса. Ръководството на партията беше много притеснено от това, тъй като подобна ситуация може да възникне и за други републиканци, гласували за импийчмънт.

Следователно не е изненадващо, че например сенаторът Линдзи Греъм, който вече е чул много обвинения за предателство от поддръжници на Тръмп, за това, че заяви на 6 януари, че не е имало изборна измама, сега казва: „Надявам се хората в нашата партия те разбират самата партия, ако искате да изтриете Доналд Тръмп от партията, ще ви изтрият. " „Без помощта на Тръмп не можем да върнем Камарата на представителите и Сената. С негова помощ мисля, че можем. "„ Идеята да продължим напред без Доналд Тръмп в Републиканската партия е катастрофа за нас“, убеден е той.

Един от видните членове на Националния комитет на Републиканската партия, Джонатан Барнет, каза: „Имаме нужда един от друг. Ние със сигурност се нуждаем от Тръмп и неговите възможности и неговите избирателни райони“. „Но той също има нужда от нас“, допълни той. Председателят на Републиканския национален комитет Рона Макданиел заяви в интервю за „Фокс Нюз“ "Няма да сбъркате: вендетата на демократичните лидери срещу президента Тръмп винаги е включвала импийчмънт и мнозина са обещавали да го направят още преди той да встъпи в длъжност", каза тя, добавяйки, че настоящият процес на импийчмънт е "противоконституционен" и "разсейване от важни въпроси, върху които американците искат да насочат вниманието на Конгреса".

Мисля, че далеч не е случайно, че ръководителят на републиканското малцинство в Камарата на представителите, Кевин Маккарти, беше изпратен на среща с Тръмп, в имението му. Той отишъл там, за да се изповяда, тъй като според многобройни слухове, след 6 януари той пряко обвини Тръмп за инцидента, а Тръмп от своя страна говори за върха на републиканците не изцяло цензурира, както пише „Политико“.

Комитетът за политическа помощ на Тръмп „Спаси Америка“ излезе с изявление, в което се посочва, че след среща между Тръмп и Маккарти е решено, че Тръмп засега ще отложи идеята за сформиране на нова партия. “Президентът Тръмп се съгласи да работи с лидера Маккарти, за да помогне на Републиканската партия да вземе мнозинство в Камарата на представителите (2022 г.) “, цитира изявление „Ройтерс“.

image

(28.01.2021 г. първа официална снимка на Тръмп, след като напусна Белия дом) 

Маккарти, коментирайки срещата, заяви, че Тръмп е поел ангажимент да помогне на републиканците да бъдат избрани за Камарата и Сената през 2022 г. и критикува демократите за "импийчмънт на президент, който сега е обикновен гражданин". „Обединеното консервативно движение ще укрепи връзките на нашите граждани и ще подкрепи свободите, на които е основана страната ни“, каза той в заключение.

Така, въпреки всички усилия на демократите, както и на част от републиканците, включително донорите на партията, Доналд Тръмп започва нов политически живот.

Превод: В. Сергеев

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19791461
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930