Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2021 20:02 - Ексшефът на МВР от кабинета ”Борисов 3”: Не можех да откажа подписването на договора
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1739 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.02.2021 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Ексшефът на МВР от кабинета ”Борисов 3”: Не можех да откажа подписването на договора    

image

Валентин Радев, бивш вътрешен министърИзточник: БГНЕС

 41| 9579|03.02.2021
https://frognews.bg/novini/eksshefat-mvr-kabineta-borisov-3-mojeh-otkaja-podpisvaneto-dogovora.html?fbclid=IwAR3_bDJS6oMgcrSThImocT5j6pF7RYehaHfA_gMC-9nmpEnmaIZpVBkgRfg

Задълбочава се конфликта и спекулациите около разследваната от ОЛАФ обществена поръчка за доставка на автомобили за МВР. С първи коментар излезе Валентин Радев - първият вътрешен министър в кабинета “Борисов 3”, който си тръгна от поста след тежката катастрофа край Своге. Радев заяви - не е имал възможност да откаже подписването на договора, защото е липсвало законово основание за това.

Според него политическите интриги по повод поръчката потвърждават “ безсилието на създателя им в битката за втори президентски мандат и "подценяването интелигентността на българския избирател".


"През м. февруари 2018 г., когато оглавявах МВР, беше сключен договор за доставка за нуждите на министерството на автомобили с повишена проходимост. Обществената поръчката за тази доставка бе преминала процедури по обжалване, включително и пред състав на Върховния административен съд, който бе потвърдил избора на доставчик. Като министър нямах никакво законово основание да не се съобразя с влязло в сила съдебно решение на висш орган на съдебната власт на Република България и единствената ми възможност бе да възложа подписването на договора за доставка", посочи Валентин Радев, цитиран от Българската национална телевизия.


Скандалната поръчка, разследвана от Европейската служба за борба с измамите, се прехвърля като горещ картоф между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”. Тя се превърна в пореден повод за размяна на остри реплики, като припомняме, че една от тях бе направена днес от премиера Борисов, който заяви: Крадецът вика дръжте крадеца. 


За какво става дума 


ОЛАФ заяви, че въпросната обществена поръчка е ощетила ЕС с 6 милиона евро, които трябва да бъдат върнати на Брюксел. 


Според разследването на ОЛАФ МВР е нарушило условията на споразумението си за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени.  Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.


Започна да се спекулира кога е сключен точно договора. Намесено бе името на Пламен Узунов, който е бивш вътрешен министър в служебния кабинет на Румен Радев. След него идва на власт и кабинетът "Борисов 3" и вътрешния министър Валентин Радев. 


От президентството посочиха, че обществената поръчка е стартирана по време на служебното правителство, но заради обжалвания и процедури договорът е бил сключен именно по време на кабинета "Борисов 3". Започнато е и разследване за злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата обаче отказва да даде повече подробности и не назовава официално за Пламен Узунов ли става въпрос. 


Последва и официална позиция от партия ГЕРБ. Според управляващите в момента се опъва политически чадър над Узунов, а от "Дондуков 2" поставят под съмнение работата на ОЛАФ.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39755055
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031