Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2021 16:47 - Жертвената поза като житейска стратегия https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 82 Коментари: 0 Гласове:
1



Жертвената поза като житейска стратегия

12.02.2021 admin

  image   28 SHARES ShareTweet



Адвокати започват революциите, но генерали ги приключват 

Западното задкулисие иска да оглави радикалните промени, за да не загине под развалините

 

Напрежение, тревожност и агресия царят сред хората. На протестите срещу властите явно преобладават млади хора. Сред по-възрастните се виждат лицата на други изживяващи се ощетени от системата и управниците, от шефове, съседи, роднини, лоши по цвят, вяра или полова ориентация групи. Единици са подстрекателите и платените агитки. Финансиращите патакламите кръгове са далеч. Масовото присъствие е на хора, влезли ситуативно или трайно в ролята на жертви.

 

 

 

 

Понякога за човека е чудничко да е мъничък и слабичък в света на големите и силните. Да може често да се оплаче и нищо да не върши, а здравите и способните да му влизат в положението и го обслужват. Ролята на жертва се корени в ранното детство. Малките деца са естествено егоцентрични поради ограничеността на своите възможности. С израстването се справят все по-успешно с все повече трудности, придобивайки постепенно нови навици и умения. Но по различни причини някои може да не развият способностите си в достатъчен обем и степен.

Така жертвената поза се затвърждава като житейска стратегия – стават капризни, настояват, че са ощетени, искат наказания за другите. С възрастта се изживяват все по-незадоволени. Все по-дълго пребивават в травматичния триъгълник „жертва-спасител-преследвач“. Там се подкрепя нежеланието за създаване на умения и навици за самостоятелно решаване на проблеми. Нуждите стават повече и по-комплексни, към физическите се добавят други – емоционални, духовни. Само трябва да се извади някакво документално основание за неможенето си или просто да се съчини.

Даже прошарени си остават деца, търсейки в околните обяснение за неуспехите си. Едни застинали в пубертета с цупене и тропане с крак, други и в по-ранен етап с хленч и мокри очи. В предишни времена на крайно трудно оцеляване такива индивиди били прогонвани като непригодни за общността. С технологичните революции и подобряването на условията на живот във все повече страни се появяват и някои привилегии за истински нуждаещите се. Отначало за болните, после за престарелите, инвалидите, невръстните, бременните и майките.

Темата за страданието и жертвата е сред предпочитаните в литературата и киното, често е централна и дори почетна. Не е малък процентът на истински страдащите от социални драми, нелечими болести, ограничени права и други сериозни неблагополучия. Някои не се предават, борят се с проблемите, смайват с успешна самореализация. Повече са примирилите се, още повече отчаяните, оставили се на грижите на близките и държавата.

Те рядко се срещат по протести, не стават за честа улична употреба. Случва се обаче у нас политически гешефтари да заинтересуват техни роднини с командата „Изправи се, България!“ Мнозинството редовно протестиращи не са страдалци, само позират. Още повече са такива във всекидневието ни. С нетрайни цели, страстно търсещи недостатъци у околните. Недоволни от живота си, защото само се канят да го живеят.
Ролята на жертва носи важни ползи. Влезлият в нея се има някак над другите, с фина чувствителност, вглъбен във възвишени мисли. Убеден, че му се полага допълнителен черпак супа или двойно парче десерт. Щом е жертва на другите, те са длъжни да му решават проблемите, да му търпят наглостта. Да го дискриминират позитивно, накратко.

И избуяват организирани ощетени от обществото и властта групи: „зелени“, ЛГБТ-йци, феминистки, #Metoo–шки, джендъристи, цветнокожи и прочие борци със здравия разум, фактите и човещината. Дуднещи кухи мантри, неспособни да правят причинно-следствени връзки, стресиращи се само при мисълта за спрян интернет или отнет айфон. Унижени и оскърбени във въображението си, диванни революционери, вживели се в ролята на спасители. Непредвиждащи, че загубилият ума си, рискува главата си.

В САЩ износът на революция в чужбина закономерно я внесе и у дома с всичките и последствия. Неолибералната революция е в крайна фаза на идейна, морална и правова деградация. Гневът на императорите е струвал по-малко животи от безумието на робите и тълпите. Опасният опиум за народите не са религиите, а революциите. Винаги унищожават повече блага, отколкото създават според Гьоте.

Революции започват адвокати като Робеспиер и Ленин, но ги приключват генерали като Наполеон и Сталин. Готови да изтребват хора, за да направят оцелелите свободни или поне щастливи. Да сринат всичко до основи според комунистическия „Интернационал“ и който е бил никой, да стане всичко. Метежите нямат нищо общо със свободата, извършват се в задънените политически улици. Там като нищо вместо всичко свършват жертвите-спасители. Борците за привилегии си създават люти врагове.

В мощно забогателите след 1945 г. САЩ се създава огромна средна класа, осигуряваща реално все повече привилегии за хората в долните слоеве на обществото. Все повече индивиди от тези слоеве се изкушават да монетизират състоянието си на жертва. С благословията на политиците и парите на големите финансови, търговски и медийни корпорации тенденцията се разпространи и в по-горните етажи на обществото.

Защото имаха ползи от консуматорските нагласи, осигуряващи и гласове на избори, и затискане на протестите от ускоряващото се социално разслоение. Създадоха си удобен за управление и употреба Европейски съюз. Наложиха в западните му членки неолибералната си идеология с всичките и „ценности“, тежко увреждащи европейците и техните национални държави. Тръмп успя в начинанието си да пресуши Вашингтонското блато, отровните блатни същества станаха видими.

При Байдън не могат да правят друго, освен предишното, но вече са на светло в калните локви, машинациите им са ясни и няма как да са достатъчно резултатни. Позитивно дискриминираните – белите, мъжете, бащите, полово традиционните, творците на материални блага – твърдо се считат крайно несправедливо и жестоко потърпевши. Войната е вътре, вече не могат да я изнесат навън. Философът Паскал Брукнер отбелязва, че расизмът към белите крие и омраза към евреите.

Превърналите се в преследвачи и терористи досегашни жертви остават само със защитата на циничните властимащи, медийните манипулатори и свърхбогатите банкстери. Свърхмощна наглед защита, силно мотивирана да удържи досегашните позиции, но може да се срине за месеци. Налице е криза на доверието в политическата система и организацията на обществото. Те предполагат разпад, той отдавна е в ход, операциите за забавянето му са изчерпани. Радикалните промени са неизбежни. Западното задкулисие е наясно, но как да ги оглави и да не загине под развалините.

През май м. г. 1100 експерти в Лондон излизат с манифеста „Стратегия на ръста наопаки“, в който пише: „Трябва да се създаде икономика на сниженото качество, която да ни доведе до бъдеще, в което да живеем по-добре, доволни от по-малко“. Знаков идеолог на задкулисието Клаус Шваб предписва: „Пандемията е смъртна присъда на неолиберализма… Всичко ще решава неподчинена никому група експерти… националната държава няма да има място… край на консумеризма.“

Антиутопия с ръст наопаки; затваряне на отворените общества; смърт на безсмъртния довчера неолиберализъм; по-малкото е по-много; най-малко лошо е експертното управление, не демокрацията; преследвачите са единствените спасители. Остава жертвите на тази престъпна банда да приемат схемата, да повярват, че щастието не е в техните ръце и да мислят ласкаво за „спасителите“ си.

Ние ставаме това, за което мислим, съветвал Буда. Вълните от мощни социално-психологически манипулации стават по-чести и по-високи, за да произвеждат жертви, които да „спасяват“. Но повечето човеци ще устоят, стоящите извън травматичния триъгълник със сигурност.

Автор: Д-р Илия Илиев

https://trud.bg/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19836753
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930