Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2021 17:45 - Raiffeisen и Ревизоро срещу еколозите и Камчийските пясъци https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
1



От екопротеста пред Дондуков 2 Raiffeisen и Ревизоро срещу еколозите и Камчийските пясъци image
Топ-съдията Константин Пенчев в миналото и екоминистърът днес прикриват незаконния проект в зоната НАТУРА 2000 Николай Марченко 12 февруари 2021

Десетки граждани и активисти се събраха под прозорците на премиера Бойко Борисов в сряда на екопротест в защита на Камчийски пясъци. Организатори на събитието бяха активистите от “За да остане природа в България” и “Зелени закони”. Според природозащитниците, проектът за изграждане на курорт в защитената територия в миналото е бил свързан с „Райфайзенбанк“ у нас, с Тодор Батков и с „империята“ на Миню Стайков през мрежа от български, австрийски и британски физически и юридически лица. Експерти алармираха „Биволъ“ за нежеланието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро да върне заповедта за забрана за строеж на съответния бряг, въпреки обещанието да провери случая. Медията ни се опита да се свърже с екоминистъра, но той не отговори на обажданията и SMS-ите ни с молба за коментар. От “Райфайзенбанк България” реагираха на писменото ни запитване, адресирано до председателя на УС Оливер Рьогл и изпълнителния директор Мартин Питлик, признавайки за участие в проекта на една от дъщерните компании на банката-майка в миналото. 

По незаконен начин Министерството на околната среда и водите премахна изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България, гласи поводът на организаторите за провеждане на протестната акция пред Министерския съвет.

„След като разкрихме, че това се е случило със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане, министър Емил Димитров обеща проверка и отмяна на заповедта. Минаха две седмици, в които не се случи нищо. Явно целта е обществото да забрави“, пише в обявата за събитието в социалната мрежа.

По-късно същия ден протестът получи и политическа подкрепа: от самите Камчийски пясъци се включи на живо съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов, който свърза застрояването на тази защитена зона с модела “Доган”.

  От години проектът за курорт върху Камчийски пясъци бе на дъщерна компания на австрийската „Райфайзен Инвестмънт Банк“ (РИБ) у нас: Рийс Интернешънъл“ ЕАД (REECE INTERNATIONAL EAD).

Според данните в Търговския регистър, фирмата с 430 хил. лв. капитал е регистрирана на адрес: гр. София 5345 р-н Красно село 68134-02 1606 бул. СКОБЕЛЕВ 55. А бордът на директорите се състои от трима души: ЕЛЕНА РУМЕНОВА ПЕЕВА, ДАНИЕЛА ЕМИЛОВА ТОДОРОВА, БОРИСЛАВ НИКОЛАЕВ ПОПОВ.

Самата „Рийс“ е фирмата майка на дружествата „Бета форест“ и „Мирта интернешънъл“. MET REAL ESTATE EAD е с капитал от 3 млн. лв. и е регистрирана на адрес: гр. София 5360 р-н Витоша 68134-17 1616 ул. БОГОВА СТЪПКА 4. А едноличният собственик на капитала е чуждестранна компания: „МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс“ ГмбХ 13 АВСТРИЯ. Бордът на директорите състои от: Волфганг Пучек (АВСТРИЯ) и Атанаска Маринова Димитрова, Ивайло Василев Господинов, Александър Милков Костадинов (БЪЛГАРИЯ).

Според експерта „Връзки с обществеността“ на „Зелени закони“ Иван Радев, който писа по темата в сайта на НПО-то, към 2010 г. „Мет Бетайлигунгсфервалтунг“ ГМБХ е собственост на Райфайзен банк, но към 2019 г. вече е собственост на английската фирма Reece Enterprises Limited, притежавана от 81-годишния “сламен” човек Майк Рийс.

image

Централа на “Райфайзен” – България (снимка: rbb.bg)

От отдела „Комуникации“ на австрийската банка в София отговориха на „Биволъ“, че „нито Райфайзенбанк (България), нито нейна дъщерна компания или свързано дружество имат участие в компании, които имат нещо общо с Камчийски пясъци“.

В далечното минало Raiffeisen Investment AG, Виена индиректно, чрез проектната си компания MET Real Estate, е притежавала земя в района на Камчийски пясъци. Тъй като Raiffeisen Investment AG  вече не съществува, а и компанията се е управлявала от Виена, на колегите в Австрия ще отнеме време да направят проверка. Изпращаме въпросите си към тях.

Екозащитниците: Кабинетът да спазва законите на ЕС

Природозащитниците настояват заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия” да бъде „коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново“.

„Тази забрана е временно решение, затова настояваме и за постоянно“.

А такова според „Зелени закони“ и  “За да остане природа в България” са единствено връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005) и Сергей Станишев (2005 – 2009).

Според тях за почти 11 години управление сегашният министър-председател Бойко Борисов „не направи нищо по въпроса“.

Според тях специално за Камчийски пясъци заменките „трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост“.

Нека заменителите да получат обратно евтините си гори си от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци отново да стане държавна.

Двете НПО-та настояват България да изпълни решението на Европейската комисия и да възстанови изцяло незаконната държавна помощ, раздадена като заменки.

“Предприетите стъпки са далеч от желаното и резултатите са плачевни“.

Според данните им от 132 имота, по време на управлението на Бойко Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е само 82 хил. лв.: „По-малко от цената на апартамент“. „Заменителите са ощетили държавата с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините“, категорични са организаторите на протеста.

Камчийски пясъци (Карта: “Зелени закони”)

Това са исканията им:

Забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Промяна на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия”, с включване на отпадналите конкретни забрани за строителство.

– Правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.

– Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски фонд;

– Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени;

– В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие;

– Да бъдат запазени незастроените места по българското Черноморие чрез въвеждане на зони със специална устройствена защита и забрана на строителство в тях.

Организаторите на протеста припомниха също, че казусът с Камчийски пясъци е един от многото проекти за строителство на черноморското крайбрежие, за които след серия от протести в над 15 града през юли 2020 г., управляващата партия ГЕРБ обяви, че щяла „да въведе мораториум“.

„Затова и исканията на протеста засягат презастрояването на морския бряг изобщо и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат скандалните строежи от миналата година край Алепу и Синеморец“, гласи още обръщението на екозащитниците във Фейсбук.

Тома Белев: Някой с влияние в ГЕРБ е зад проекта  

Тома Белев Снимка: Фейсбук)

Председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев акцентира пред „Биволъ“, че първият герой на публикацията ни от поредицата #OpenLux от 10 февруари, е сред високопоставените лица, отговорни за посегателството върху Камчийски пясъци.

Става дума за конситуционния съдия, бивш омбудсман и експредседател на Върховния административен съд (ВАС).

“Ето сега Биволъ пишете за Константин Пенчев как е забогатял, но пропуснахте това му решение от 2006 г., което реално се финализира с промяна на предназначнеието на дюните през 2008 г.“.

Според еколога още на 2 ноември 2006 г. петчленен състав на ВАС, оглавен от Константин Пенчев, е заличил защитената местност Камчийски пясъци. „Ето сега „Биволъ“ пишете за К. Пенчев как е забогатял, но пропускате това му решение от 2006 г., което реално се финализира с промяна на предназначнеието на дюните 2008 г.“.

„Въпреки, че жалбоподателят имаше имот в землището на Шкорпиловци, а защитената местност бе в землището на Долни чифлик“, коментира Тома Белев.

Според него реалната собственост на компаниите, които управляват проекта за застрояване на Камчийските пясъци, е сложна за установяване.

„Всъщност собственикът на „Рийс“, „Бета“ и „Мирта“ е „Мет Риъл Естейт“, а тя е регистрирана в дом, в който са регистриани и фирми на Благой Пишинов, сват на Миньо Стайков, децата им се взеха“, посочи екологът.

„Нещо, което не е излязло никъде – къде са регистрирани фимрите на Рийс Интернешънъл у нас – миналата година проверявах и вече не е на Райфайзен инвестмънт банк , а на някакво физическо лице и офшорка“.

Тома Белев смята, че същата австрийска фирма е била собственост на РИБ: „Но сега вече се води на името на този Волфганг Пучек“. „Според мен австрийската банка е представлявала местни играчи, силни по времето на Станишев – този Пишинов товага беше силен, а фирмите на „Мет Риъл“ винаги са представлявани по това време от Тодор Батков. Батков е личен приятел с Пишинов“, пояснява експертът.

После пазарът се спихва и по някакъв начин фирмите излизат от обхвата на Пишинов-Батков, и влизат в чужд обхват (неясно на кого) и съответно Райфайзен вече не е необходима“.

Затова според предположението на Белев се появява австриецът Волфганг Пучек и една фирма, която не е показана от каква националност е: „Но с това име има фирми в САЩ, Великобритания, Кипър“.

Залагам на кипърската, но там вече не съм проверявал, вероятно ще върви към друга офшорка и така.

Тома Белев припомня, че Камчийските пясъци е най-голямото частно имение по морето – близо 7 000 декара:

„Поголямо е от тези на Гриша Ганчев, Тодор Батков, Ахмед Доган“.

 Тома Белев е на мнение, че зад австрийските компании стоят влиятелни играчи в българския бизнес с връзки в управляващата коалиция: „Не знаем кой точно, но Министерството на земеделието пак го подкрепи с оценките на заменките – значи е някой, дето е влиятелен пред ГЕРБ“.

Според него институциите в Брюксел като ЕК са един от инструментите за спасяване на българското Черноморие от окончателното презастрояване:

„За заменките реагираха и ги обявиха за непозволена държавна помощ, а за Натура 2000 има две наказателни процедури“.

Според водещия екоактивист у нас обществеността трябва да принуди МОСВ, МРРБ и МЗХГ да приложат законите. Той е човекът, който повдига темата постоянно и изнася все повече факти, но „те просто отказват да го направят“.

Според Тома Белев след 2018 г. екоактивистите откриват още една фирма на „Мет Риъл“, която е закупила още имоти от държавата зад резервата Камчия: „Включително част от защитена местност, което е незаконосъобразно, но прокуратурата отхвърли иска ни към нея“.

„Зелени закони“ – за одържавяване на дюните

Стефан Аврамов (Снимка: Фейсбук)

Експертът „Биоразнообразие“ в “Зелени Закони” Стефан Аврамов смята, че съответните заменки на Камчийски пясъци трябва отново да бъдат обявени за земеделски земи и гори, а след това МРРБ да ги актува като дюни, изключителна държавна собственост и да ги отчужди.

„Позицията ни е да бъде върнато обратно предназначението на пасищата, земеделските земи и горите“.

„Имайки предвид, че те са превърнати в урбанизиран терен с един незаконен ПУП или ОУП. И след това държавата на базата на това, че са дюни и в изпълнение на Закона за черноморското крайбрежие (ЗЧК) да ги отчужди“, коментира екологът пред „Биволъ“.

Според Аврамов, ако тези две неща станат, няма да има нужда от забранителна заповед: „Просто те ще си бъдат вече дюни“.

„А самата забранителна заповед не е решение, защото докато е частно, то всеки следващ министър може да я отмени“.

 Експертът от „Зелени закони“ е на мнение, че тези заменки трябва веднъж завинаги да си се върнат обратно в държавата: „Само че не с развалянето им, ние говорихме с юристи, вече сроковете са минали, дадени са на прокурор, а той нищо не е придвижил“.

„Де факто това са дюни и конституционно те трябва да бъдат изключителна държавна собственост, трябва да се одържавят по онези цени на 13 – 14 стотинки за кв. м или 130 – 140 лв. на декар“.

Той припомня, че първите заменки са били на Шкорпиловци на 13 ст. на кв. м, вторите земеделски заменки – на – 18 ст. за кв. м., като земеделските са около 2 кв. км от общо над 4 000 декара заменки на брега.

Експертът акцентира и на това, че заменките са били вкарани в регулация с един ОУП, без необходимите становища за оценка за съвместимост: „Тоест в нарушение на българското и европейското законодателство“.

„Четиритте фирми са собственост на „Райфайзен“, но кой стои зад тях нямаме грам идея и ние също се чудим“.

Според еколога най-вероятно е да става дума за „някой връзкар“: „Но не е много голям – понеже ако беше голям, нямаше да има забрана в заповедта“.

А тази забрана се е предлагала няколко години. „Което означава, че е достатъчно голям връзкар, за да не бъде развалена заменката, но не е чак толкова голям, че да си направи нещата (по обекта)“, обобщава Стефан Аврамов.

Еколози – за натиск върху властите в София и Брюксел

Андрей Ковачев (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

Андрей Ковачев от коалицията “За да остане природа в България” обяснява, че е на протеста, понеже отново има опит за застрояване на Камчийски пясъци:

“Това е може би най-якият български плаж. Много дълъг. Незастроен. Отзад едни невероятно прекрасни дюни. Зад тях – строг резерват с крайречна гора. Уникално природно място”.

Според него фактът, че от всички наши плажове това е “най-запазеното природно място” и затова привлича подобни корпоративни апетити: “Много отдавна се опитват да му видят сметката и да го застроят. В случая това е Райфайзенбанк и фирми, свързани с тази банка”.

Той смята, че “инвеститорите” искат да изградят «огромни хотелски комплекси на едно абсолютно девствено място».

Ковачев припомня, че след като са направили заменките, са преобърнали дюните в пасища, като има и комични елементи в институционалното уреждане на статута.

 „Отива комисията, която да направи изследване и прави изследване колко процента в пясъка е на хумуса. И съответно излиза анализът: нула процента. Окултурени пасища десета категория“.

И след което от пасища – в урбанизирана територия. Това е цялата идея на далаверата. И за да могат да го направят, те унищожиха във ВАС нашия абсолютно обективен и независим ВАС, който не допуска никаква политическа намеса, с напълно абсурдни и  противозаконни аргументи за самия съд беше унищожена защитената територия. Там също единственото, което спаси нещата, е че ние влязохме в Европа и в общи линиии в момента това, което спира строителството е, че територията е в НАТУРА 2000, коментира той.

Според него и сега е налице опит да отворят вратичка и тук: НАТУРА 2000 трябва да получат заповеди за обявяване на защитени зони и за да не се строи там, трябва ясно да бъде записано, че не може да се строи. И точно това от проекта на заповедта за Камчийски пясъци, че не можеше да се строи, при излизане в Държавен вестник, изведнъж го няма.

Екоактивистът предлага да се иска позицията на екоминистъра Емил Димитров относно това спорно решение: „А, това питайте г-н Ревизоро. Ако той каже, но той ще се оправдае, той винаги се оправдава“.

„Министерството в момента се държи като някакъв невероятен цензор – за него природозащитните организации, които навремето предложиха и създадоха НАТУРА 2000 са врагове на народа“.

Според Андрей Ковачев МОСВ просто не желае да комуникира. “То забранява на служителите си устно да говорят с хора от тези природозащитни организации. Устна забрана. Разбира се, това няма как да се случи и не се спазва – каква комуникация с министерството?“, пита екологът.

Той смята, че МОСВ използва един стар „авторитарен похват“ за манипулация чрез обществени обсъждания, в които, в крайна сметка, просто не приемат нищо от становищата: “Или например пълнят залата с проправителствени, т.нар. неправителствени организации”.

“Но те са си правителствени организации, и се започват в тези зали едни възхвали за правителството, едни директни обиди, закани спрямо организациите, които са срещу правителствената позиция“.

Той коментира, че това е един типичен авторитарен подход на троянски коне – т.нар. „неправителствени организации”, а това в България масово се използва днешно време“. Той даде пример с организациите като „Природа за хората“ и Асоциацията „Българско Черноморие“: „Ние всички ги знаем, това са типичните случаи на такива троянски коне“.

Едната посока според Ковачев е да има национално решение – искането да има забрана в нашето законодателство за определен периметър, а именно на 1 км от брега да не се строи: “Много отдавна се обсъжда това нещо. Обаче никой не желае да го въведе”.

Екопротестът пред Министерски съвет (снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

“Все още тези дюни, които би трябвало да бъдат абсолютна държавна собственост, не са отразени като дюни в кадастъра и във всичките тези документи. Цяла поредица от власти начело с МРРБ, МОСВ, областните управи, не си вършат работата”, пояснява той.

В тази връзка той припомня идеята на покойния юрист Кристиан Таков за въвеждане на т.нар. “частен наказателен иск”:

„Искам да имам такива права – не да протестирам тук на паветата, а да мога да ги изпратя в съда с наказателен иск“.

Другото нещо, което според експерта все още може да спаси Камчийски пясъци, са европейските изисквания. Според него вече са сигнализирани институциите на ЕС: „Проблемът е, че в момента ЕК е на път да съгласува тези закононарушения“.

„И ще се наложи натиск и върху нея. Но голямата разлика между Европа и България е, че там този натиск може да бъде успешен, докато тук ние сме мутренско-олигархична държава“.

Екоактивистът е категоричен, че НПО-тата защитават обществения интерес. „Навремето, когато имаше големите протести за Камчия и Странджа, социологическите агенции показаха 80% подкрепа за тези акции“.

Много е тъжно според него да се налага да защитават българския обществен интерес, единствено облягайки се на европейското законодателство.

Петко Ковачев от Института за зелена политика коментира за „Биволъ“, че МОСВ умишлено е създало проблем около възможното застрояване на Камчийски пясъци.

Петко Ковачев (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

„И това обаче се оказа катализатор за онова, което се случва и по другите проблеми, свързани с българското Черноморие“.

„Оказа се, че нищо това, което е обещано от управляващите през годините, не е изпълнено – нито дюните са картирани, нито има зона, която да е определена да не се застроява като разстояние от морския бряг във вътрешността“.

Според еколога незаконните строежи продължават и на юг, и на север. „Всичко е постарому и по един или друг начин чрез заобикаляне на законите и опити за тяхната промяна, през един закон за друг или ОУП, водят до сегашното положение“.

„Има апетити и е важно те да не се допускат. Дюните да се картират най-сетне. Все неща, свързани с опазване на Черноморието“.

Ковачев припомня, че точно НПО-тата преди години са повдигнали въпроса за заменките, довели до това една голяма част от все още незастроени и незасегнати територии по Черноморието да бъдат преквалифицирани в строителни площадки.

„И това е голям проблем за сегашното правителство, което не може да избяга и от натиска от ЕС по тази линия“.

По данните му „с едни полумерки“ властта се е опитала да определи за около 80 млн. лв. загубата за държавата от заменките, след което поиска да се възстановят някои от тях.

„Нещо, което ние говорим за държавна помощ за различни български олигарси, ако не се лъжа за над 2 млрд. лв.“

Екопротестът пред Министерски съвет Снимка: Биволъ

Природозащитникът е сигурен в „абсолютната незаинтересованост от страна на държавата“ да се реши проблемът със заменките и Черноморието. „И в същото време е налице опитът на гражданско общество и отвън на европейските структури, да възстановят поне една от тежките несправедливости и закононарушения по темата“.

По думите му това „да занимаваш Брюксел с всеки незаконен строеж е малко глупаво“:

„Ние трябва сами да си свършим нашата работа тук“.

Петко Ковачев даде пример със Синеморец, където от години има незаконни обекти, които „стоят на груб строеж“. „Там може много лесно да се отиде и те да се съборят, просто трябва воля“, обобщи активистът.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19793018
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930