Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2021 17:38 - Ами сега? Народът пак плаща на централите на Доган и Ковачки за резерв – само за февруари 2 млн. лв. (ето я сделката между ГЕРБ и ДПС) http://www.budnaera.co
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 93 Коментари: 0 Гласове:
1



Ами сега? Народът пак плаща на централите на Доган и Ковачки за резерв – само за февруари 2 млн. лв. (ето я сделката между ГЕРБ и ДПС) image

От началото на февруари държавният Електроенергиен системен оператор (разбирай, народът, б.ред.) е започнал отново да плаща на различни централи за осигуряването на резервни мощности.

Сред получателите на пари са както държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, така и притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“ и свързаната с олигарха на ДПС Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“.

Иначе Бойко Борисов отчаяно се опитва да отрече, че винаги е имал сделка с ДПС и че ГЕРБ е скачен съд към партията на Ахмед Доган. Е, опитите на Баце отново се провалиха – ето една от сделките, които ги свързва…

Кой колко точно е получил обаче не може да се каже, обясни „Капитал”. Общата сума за краткия февруари е „само” 2 млн. лв.

Уж са проведени публични търгове, но имената на класираните кандидати липсват срещу съответните суми, които варират от 67 хил. лв. до над 670 хил. лв. за месец.

Има само номер на офертата им, по която няма как да се разбере нищо повече. Това, че избраниците са само споменатите четири обаче, е 100% сигурно, тъй като само те са регистрирани за участие във въпросните търгове. От ЕСО не отговориха на „Капитал“ защо са скрили имената на класираните участници.

На теория във въпросните процедури могат да се включат всякакви производители и дори индустриални консуматори (те могат да намаляват или увеличават консумацията си, за да регулират системата), при това не само от България, но и от съседните страни. Такива обаче няма.

Отменено, но само временно

Осигуряването на такива резервни мощности е важно за функционирането на електроенергийната система и се прави навсякъде по света. Но липсата на прозрачност повдига множество съмнения.

Още повече че в началото на антиправителствените протести през миналото лято премиерът Бойко Борисов се опита да тушира напрежението около Ахмед Доган, като нареди да се отменят плащанията за т.нар. студен резерв, с който се раздаваха около 60 млн. лв. годишно.

По въпросната схема държавният ЕСО плащаше милиони на ТЕЦ „Варна“ на Доган, за да стои в готовност, без да работи (все още не е сигурно дали въобще може да работи). Другият голям получател на пари за студен резерв бяха свързаните с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“ и „Топлофикация Русе“.

Половин година по-късно ТЕЦ „Варна“ и ТЕЦ „Бобов дол“ отново са в играта. Те са се регистрирали за участие в търговете в един и същ ден – на 27 ноември 2020 г. За сравнение – ТЕЦ „Марица-изток 2“ е подала документи на 3 декември, а НЕК – на 18 декември. Самите търгове са проведени на 25 и 26 януари, а плащанията са само за месец февруари. Вероятно за осигуряването на регулиране на честотите и резерв на мощност през март ще бъдат проведени нови търгове в края на този месец.

Конкретните текстове в Закона за енергетиката, които регламентират въпросните процедури, бяха обнародвани чак на 2 февруари.

Според тях за да гарантира сигурната работа на електроенергийната система ЕСО „сключва сделки за допълнителни услуги“ – разполагаемост за резерви за първично регулиране на честотата, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности.


Четете още на: http://www.budnaera.com/2010-01/2010-01-18_03.html#ixzz6mYSuxaiv
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия
Follow us: EpohalniVremena on Facebook



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19795882
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930