Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2021 18:15 - Двама министри на ГЕРБ замесени в поне 2 престъпни поръчки на джипове за МВР! Колко милиона са откраднати?! http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 87 Коментари: 0 Гласове:
1



Двама министри на ГЕРБ замесени в поне 2 престъпни поръчки на джипове за МВР! Колко милиона са откраднати?! image
Валентин Радев (вляво) и Христо Терзийски да кажат къде са парите

Двама министри на МВР от ГЕРБ се оказаха забъркани в поне две порочни доставки на джипове за Вътрешното министерство, от които са източени десетки милиони!

Бившият министър Валентин Радев плюс настоящият вътрешен министър Христо Терзийски, тогава ръководител на главна дирекция „Национална полиция“ се замесени в грандиозния скандал, отекнал в Европа.

Вече стана ясно, че МВР е направило поне две обществени поръчки за високопроходими автомобили през 2017 г., по които са купени по-нисък клас коли от първоначално заложените параметри.

Това съобщиха във вторник от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ с уточнението, че са изпратили анализираната от тях информация на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

В началото на месеца именно ОЛАФ поиска България да възстанови близо 6 млн. евро в бюджета на Европейския съюз (ЕС), получени по европейския фонд „Вътрешна сигурност“ за купуването на високопроходими автомобили. Според разследване на службата обаче МВР се е сдобило с 290 залежали коли клас SUV, вместо по-качествени високопроходими нови джипове.

Въпросната поръчка беше подготвена и приключена по време на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, който в момента е съветник на президента Румен Радев. Договорът за доставката обаче беше подписан по времето на наследника му в третия кабинет на Бойко Борисов – Валентин Радев.

Сега от Антикорупционния фонд съобщават, че според анализ на организацията обявената на 27 март 2017 г. следваща поръчка – за общо 121 автомобила с повишена проходимост, „също съдържа сериозни проблеми, неясноти и индикатори за нарушения“.

Със спешната финансова помощ от ЕС през 2016 – 2017 г. са купени 420 коли за МВР на обща стойност над 23 млн. лева. От тях 290 са сглобените в България китайски Great Wall, които са доставени по поръчката, разследвана от ОЛАФ.

Процедурата, за която от Антикорупционния фонд сигнализират за възможни нарушения, включва 51 автомобила Volkswagen и 70 джипа Land Rover. Останалите 9 коли, купени от МВР със средствата по спешната европомощ, са т.нар. мобилни работилници.

Според правните експерти на неправителствената организация само за 70-те джипа Land Rover са записани минимални технически изисквания, характерни за високопроходими автомобили – минимум 2000 куб. см мощност на двигателя, задвижване 4х4 и блокаж на диференциал.

imageПремиерът Бойко Борисов лично разгледа отвътре един от новите 51 автомобила Volkswagen Tiguan на полицията, 7 октомври 2018 г.

Данните в документацията на МВР за другите 51 високопроходими автомобили, включени в поръчката от края на март 2017 г. обаче показват „сериозно разминаване“ между обявената им прогнозна стойност от над 28 млн. лв. и постигнатата им крайна цена – малко под 12 млн. лв. без ДДС.

„Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е индикатор, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в МВР се е получило сериозно разминаване между спецификациите за автомобилите и предвидения за тях бюджет“, коментират от Антикорупционния фонд.

Друг съмнителен според организацията момент в тази поръчка е обстоятелството, че тя е спечелена от фирма, специализирана в доставки на банков софтуер, но „без никаква история в бранша“.

„При нормална (а не „спешна“) обществена поръчка такъв участник трудно би спечелил, но в случая МВР е пропуснало да запише иначе традиционното за подобни търгове изискване за опит в предходни доставки на подобни автомобили“, отбелязват от Антикорупционния фонд.

На този фон комуникацията между МВР и доставчика на тези 51 автомобили, включително в подписания договор, липсват данни за марката и модела на колите. Вместо това „само се описват технически параметри и съответствието им с обявените параметри“.

Договорът за доставката на тези автомобили е подписан на 14 февруари 2018 г. от ръководителя на дирекция „Обществени поръчки“ в МВР Георги Балабанов, упълномощен от министър Валентин Радев.

Сред хората, съгласували процедурата, е бил и настоящият вътрешен министър Христо Терзийски, тогава ръководител на главна дирекция „Национална полиция“.

„Свободна Европа”


Четете още на: Двама министри на ГЕРБ замесени в поне 2 престъпни поръчки на джипове за МВР! Колко милиона са откраднати?! http://www.budnaera.com/2010-01/2010-01-26_02.html#ixzz6mkJCadyC
 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708673
Постинги: 44673
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031