Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2021 18:08 - Мангъров: По този начин, както става сега, ваксинират животните в свинефермите http://onovini.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 103 Коментари: 0 Гласове:
2



Мангъров: По този начин, както става сега, ваксинират животните в свинефермите февруари 22, 2021

 

image

 „Ние сме много далеч от масовото ваксиниране. Виждате, че общо в страната досега са поставени около 120 хиляди ваксини, като две дози са поставени на около 27 хиляди души. През вчерашния ден са поставени около 11 хиляди ваксини. Тоест ние сме много далеч от това, което се нарича масова имунизация.

Това, което се случи – даде се възможност на всички да се ваксинират, се направи, защото тази схема с различните фази, с различните контингенти, които трябваше да се имунизират, тя просто не проработи поради липса на желание от страна на тези, които трябваше да се ваксинират. В момента нещата се отпуснаха и пред центровете се наредиха всички тези, които много напират да се имунизират по различни причини – повечето от страх“.

Това каза доцент Атанас Мангъров в интервю за ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим за свободното ваксиниране срещу Covid-19 у нас, което започна преди няколко дни.

„Ваксинацията, независимо каква е тя, не представлява просто едно убождане. Всичко, което се случва след ваксинацията е отговорност на този, който я прави. Това не е просто едно боцкане и преди един човек да се ваксинира, той трябва да бъде прегледан обстойно – какво е състоянието му, има ли, няма ли някакви заболявания, фебрилен ли е в момента или не. Така се постъпва, когато се правят ваксини на децата, но това са общите правила, които се прилагат при правене на ваксини. Човекът трябва да бъде прегледан. Поставянето на ваксина на един човек означава преди това да го прегледаш“, коментира той.

„Преди ваксинация трябва да се направи лекарски преглед, с който да се прецени дали човекът е годен да се ваксинира. По този начин, както сега, ваксинират животните в свинефермите – идва ветеринарният лекар или неговият помощник и започват да боцкат наред. Не бива да е така. Силно се надявам да не е така, но силно ме съмнява“, каза още той. 

Относно това дали съветва хората да се ваксинират, доцент Мангъров каза: „Аз бих посъветвал всички хора, които се страхуват, че може да се разболеят или се страхуват, че ако се разболеят, ще го прекарат по-тежко, всички, които живеят от месеци в непрекъснат страх, просто да отидат и да се ваксинират, за да се приключи с това ненормално състояние, в което те се намират. Но всеки човек трябва да помисли и да вземе решение за себе си.

Неслучайно на всеки, преди да го ваксинират, му се дава да подпише информирано съгласие. В тази бланка, която се дава, се казва, че той е запознат с всички обстоятелства относно създаването на ваксините, с това, че са одобрени от Европейската комисия, с това, че той в крайна сметка взима собствено решение и поема отговорността за това, което се случва с него след имунизацията“. 

На въпроса можем ли да заключим, че първоначалният ваксинационен план се е провалил, той отговори: „Да, защото ако се караше по този план, пред имунизационните кабинети щеше да има много малко хора. Сега се пуснаха всички, които искат да се ваксинират и най-напористите, най-зажаднелите за ваксина отидоха и се ваксинираха. Според мен обаче това изобщо не отразява желанието на населението за ваксинация. 

По данни на личните лекари около 20-30% от хората в техните листи са се записали в списъците за имунизация – на някои места повече, на други по-малко, трудно е да се дадат точни данни. Фактът, че се даде възможност на всеки, който желае, да се ваксинира, доведе до това, че всички, които имат желание по различни причини го правят. Обикновено обаче тези причини са не медицински – на тези опашки виждах млади и здрави хора, които би трябвало да се ваксинират най-последни“. 

Причината на управляващите и НОЩ да оставят ваксинационния план и да започнат свободно ваксиниране, според доцент Мангъров е „страхът, че нещата няма да се случат така, както са замислени“. „Ние ще продължаваме да бъдем последни по ваксиниране, защото в момента са направени около 120 хиляди дози, като два пъти са ваксинирани около 27 хиляди души. Всички останали са ваксинирани само по веднъж, имат – както се казва на жаргон, само по една игла. С тези темпове няма да се случи скоро“, каза още той. 

В края на разговора доцент Мангъров коментира цялостната обстановка с Covid-19 у нас: „Вижда се, че процентът на новозаразените остава горе-долу един и същ. Леко нараства броят на хоспитализираните, но в това няма нищо чудно при положение, че хората се страхуват и всеки, който се зарази, хуква към болница.

Броят на хората в интензивните сектори е приблизително един и същ. Обикновено в събота и неделя се правят по-малко тестове и съответно се намират по-малко заразени. В другите дни, когато се правят по 12-13 хиляди теста, се откриват доста повече, но в крайна сметка процентът на новозаразените остава един и същ и той е някъде между 8 и 10-11%“.

 

Факти бг




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696188
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031