Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2021 17:40 - Още по-скандална джип-поръчка „изпусната” от ОЛАФ в МВР, защо ли? http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
1



Още по-скандална джип-поръчка „изпусната” от ОЛАФ в МВР, защо ли? image

Акцията на ОЛАФ по притопления скандал с поръчките на джипове за МВР, покрай която излезе малката подробност, че при избора на шеф на службата България не подкрепя собствения си кандидат Ивайло Калфин в името на финландеца Итала, става още по-съмнителна.

Оказва се, че странно защо не се разследва много по-подозрителна друга поръчка, отново за "джипове", отново на МВР, отново по-нисък клас от изисквания от ЕС, отново с договор, подписан при първия вътрешен министър в това правителство Валентин Радев, сега депутат от ГЕРБ.

Тя е сключена вместо с представителя на марката Фолксваген с фирма, която не представлява концерна, няма никакъв опит, управлявана от младеж без съответна дейност, който е ИТ, а на всичко отгоре цената е по-висока от същата поръчка в друга институция у нас. И са доставени малки леки коли за 98 400 лв. бройката, вместо някой от SUV-овете на бранда. няколко вида са.

На 14 февруари 2018 г. – Деня на любовта и виното, МВР, представено от директора на Дирекция Обществени поръчки в последните правителства  Георги Балабанов се задължава да даде 5 344 228, 80 лв. европари за 51 авомобила с висока проходимост.

Само дето в договора не се казва какви – чак после се разбира, че са Фолксваген. 

 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК! 

 Проблем е също, че и те като джипките на Гриша Ганчев от така нашумелия друг договор на ведомството, не пасват на зададените от ЕС критерии.

Още по-любопитно е, че за разлика от всички нови автомобили, продавани в страната, включително от Фолксваген, в цената не са включени години гаранция. Отделно МВР плаща за гаранционна подръжка и то немалко пари – 325 828 лв. с ДДС или по 6388 лв. на кола.

Ето анализа на разкрилия мега скандала Антикорупционен фонд и ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ СЕГАШНИЯ МИНИСТЪР, КОЙТО СЪЩО ПОДПИСВАСЪГЛАСУВАТЕЛНО ПОРЪЧКАТА:

„Прегледът на документацията показва, че по обществената поръчка за 51 автомобила се печели от участник без никаква история в бранша (това е фирма, специализирана в доставки на банков софтуер). При нормална (а не “спешна”) обществена поръчка такъв участник трудно би спечелил, но в случая МВР е пропуснало да запише иначе традиционното за подобни търгове изискване за опит в предходни доставки на подобни автомобили.

Още един индикатор за потенциално нарушение е, че цената на доставените автомобили е значително по-висока от сходна по параметри поръчка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), проведена същата година.

Отделно, в цялата комуникация между МВР и фирмата-победител по тази позиция по процедурата и в подписания договор не се дават никакви данни за това какви марки и модели ще бъдат доставени на МВР, а само се описват технически параметри и съответствието им с обявените параметри. “Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел”, коментират от АКФ.

 Договорът за доставка на тези 51 автомобила е подписан на 14.02.2018 г. от Георги Балабанов, директор на Дирекция Обществени поръчки на МВР – упълномощен с нарочна заповед от 16.08.2017 г. по процедурата от министър Валентин Радев, сега депутат от ГЕРБ, и със съгласувателните подписи на още четирима представители на МВР, включително на гл. комисар Христо Терзийски, министър в момента, като директор на ГД Национална полиция”.

Ако Министър Радев или някой от ресорните заместник-министри е бил информиран за такива нередности, то защо  МВР подписва окончателните договори за доставка на 290 + 51  автомобила, които не отговарят на споразумението с ЕК?

 image

Защо през лятото на 2017 г., когато МВР получава 12-месечно удължение на крайния срок за усвояване на спешната помощ, министър Радев не се възползва от правомощията си по чл. 110 от ЗОП и не прекратява и не обявява отново обществената поръчка?

Информиран ли е бил екипът на ОЛАФ или Европейската комисия за промяна в техническите спецификации от служебното правителство на тези 290 + 51 автомобила, които не отговарят на духа на споразумението с ЕК? Има ли документална следа от това?

Проведен ли е тест за доставените автомобили, за да се сертифицира тяхната годност или негодност за критерий “висока проходимост” съгласно Наредба 60 от 2009 г. за одобряване типа на нови МПС?”

Източник/ци: Още по-скандална джип-поръчка „изпусната” от ОЛАФ в МВР, защо ли? | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg


 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821213
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930