Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2021 17:39 - Скопие настоява за двоен стандарт за цар Самуил EURACTIV BULGARIA
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 123 Коментари: 0 Гласове:
1



Скопие настоява за двоен стандарт за цар Самуил

EURACTIV BULGARIA

26-

image

Проф. Ангел Димитров [стопкадър]

   

Работата на съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е блокирала в 10-и век. “Не можем да стигнем до разбирателство за бележките ни по учебниците в Република Северна Македония за това историческо време и за края на Първото българско царство и времето, в което владетел е бил цар Самуил и неговите наследници”.

Това обясни проф. Ангел Димитров, съпредседател комисията от българска страна сред края на 12-ото ѝ заседание.

“Същинската дейност на нашата комисия днес е напълно безплодна. В пълно противоречие с бодрите твърдения на политици от Република Северна Македония, че сме завършили Средновековието и вървим напред”, каза Димитров в петък, 26 февруари. Той обясни, че при тези разговори се “сблъскваме с едно странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с основни за научните изследвания принципи – уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите научни изследвания по тази тематика в световната историческа наука”.

По думите на проф. Димитров македонските учени в комисията “си дават сметка, че тяхната позиция е практически трудно защитима, но упорито настояват да бъдат равнопоставени постиженията на световната Медиевистика и някои съчинения по тази тема, които са на местните историци и няколко души от бивша Югославия”. “Не може да бъдат равнопоставени подобни тези, те създават погрешна представа за оценката на едно историческо време”, допълни той.

Професорът обясни, че българската страна е била неприятно изненадана, че македонците “искат да се намери нов подход и нови оценки за това историческо време и цар Самуил, които се разминават с оценката, за която имахме съгласие, когато предлагахме съвместно честване на този български владетел”. По думите му това е двоен стандарт – за учебниците и за публичните чествания. Димитров подчерта, че в крайна сметка образованието формира обществените нагласи. И това показва нежеланието на Скопие да се направи крачка напред.

“Крайно неприемливо е за нас е упоритото бягство от определението обща история, което е залегнало в Договора за приятелство и което е най-големият аргумент да търсим в двете държави, двете историографии, онази сближена гледна точка, която ще позволи изчистването на учебниците от грешна интерпретация и за минимизирането на обществените настроения, които пречат на развитието на нашите отношения”, обясни още професорът.

Той разказа и че най-сетне е подписан протоколът от 9-ата среща, “след повече от година престой в нашите папки и доста сериозни усилия от наша страна”.

Протоколите са важни, тъй като с тях се официализират резултатите от срещите на комисията. “На път сме да подпишем и протокола от десетата среща, което е единственият положителен резултат от срещата днес”, обясни той. По думите му македонските експерти настояват “за една доста свободна употреба на определението “македонски”, което се разминаваше с някои международни договори, с нашите двустранни договори и т.н., но стигнахме до някакво решение”.

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702610
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031