Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2021 18:14 - Сдружението на родовете от Македония реагира на предложенията на Любчо Георгиевски https://faktor.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 221 Коментари: 0 Гласове:
1



Сдружението на родовете от Македония реагира на предложенията на Любчо Георгиевски

Не може да се подменя народността на именитите ни предци, заявяват от сдружението

  image

02 MAR 2021 Не можем да се съгласим със задна дата да се подменя народността на именитите ни предци, оставили толкова значимо и ясно книжовно и революционно наследство. Това се казва в становище по повод предложенията на бившия премиер Любчо Георгиевски за преодоляване на историческите и политическите неразбирателства между България и Република Северна Македония, изпратено от Българското сдружение на родовете от Македония (БСРМ). 

Агенция focus-news публикува без редакторска намеса становището, подписано от председателя на БСРМ Михаил Развигоров: 

Българското сдружение на родовете от Македония e съвременен продължител на повече от едновековните традиции за организиране на бежанците от Македония, изселили се в свободната българска държава. 

Като родолюбива организация, която обединява потомци на родове, излъчили видни книжовници и революционери от Македония като Кузман Шапкарев, Борис Дрангов, Мише Развигоров, Тодор Александров и много други, ние следим със загриженост последните публични коментари в братската Република Северна Македония по повод конструктивните идеи и предложения на бившия премиер Любчо Георгиевски за преодоляване на историческите и политическите неразбирателства между нашите две страни. 

Многобройните прояви в медийното пространство на обществени и политически фигури от различен калибър и с разнообразни роли и функции наподобяват до голяма степен публичния линч, на който през пролетта на 2020 г. бе подложен проф. Денко Малески. С огорчение наблюдаваме, че всеки опит за сближаване между двете близки съседни страни, чрез връщане върху нашата реална история, среща яростен отпор на влиятелни структури в Северна Македония.
 
Това е продължение на методите от времето на Студената война за обработване на обществото във враждебен на България дух. За съжаление, като резултат основните политически сили в републиката със своите действия създават напрежение, разделение и нестабилност.
 
Бихме искали да подчертаем, че винаги категорично ще се противопоставяме на изопачаването на историческите факти и на създаването на омраза между хората с една и съща кръв. Какъв смисъл има да се отричат очевидните и лесно проверими факти, че всички македонски революционни организации в османския период са имали българския стандартен език и писмо за свой официален?
 
Или пък че Гоце Делчев и Даме Груев и много други революционери от тази епоха са били учители на Българската екзархия и са преподавали българския книжовен език? Не можем да се съгласим със задна дата да се подменя народността на нашите именити предци, които са оставили толкова значимо и ясно книжовно и революционно наследство. Това е обидно за тяхната памет, това е обидно за нас и нарушава нашите естествени човешки права. 

Необузданите обществени и политически реакции срещу разбирателството между нашите две страни показват, че във Вардарска Македония продължават да съществуват мощни фактори, които се противопоставят на интегрирането на страната и целия регион в Европейския съюз.
 
Със загриженост констатираме, че чрез издигането на агресивни и фалшиви исторически претенции те се опитват да създадат напрежение и нестабилност в нашата част на Европа и трайно да възпрепятстват европейския път на Република Северна Македония.
 
Българското сдружение на родовете от Македония ще се противопоставя на езика на разделението и омразата и ще работи за запазването на родствената близост, която съществува между гражданите на България и Северна Македония.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803523
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930