Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2021 17:43 - За бесовете християнски и един паметник на морската гара в Бургас
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3169 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Преди няколко дни попаднах на публикувано в бургаска електронна медия писмо от сливенския митрополит Йоаникий, клеймящо скулптура, изобразяваща Боян Магесника, която наскоро била поставена в пространството на морска гара Бургас.

    Изчетох с интерес аргументите на митрополита и откровено казано - останах потресен от нахалството на позицията му, а всъщност позицията на самата православна църква в България.

    Не бих се впускал в детайлно разглеждане на доводите на митрополита, но бих посочил, че позицията му – а всъщност позиция на православната църква в България, - флагрантно не се съобразява с конституцията, съгласно която България е правова държава, която се управлява според самата конституция и законите и религиозните институции са отделени от нея. Тоест, България е светска държава и гарантира абсолютна свобода на съвестта, мисълта, избор на вероизповедание, религиозни или атеистични разбирания и възгледи. Не само не се съобразява с цитираните конституционни норми – които, впрочем са не само конституционни норми, а принципи на самата природа и същност на човека, но и принизява гражданите на Бургас до… паство, сиреч – до стадо. Себе си, разбира се, митрополитът въздига до пастир, сиреч – овчар.

Така от овчарската си позиция, митрополитът назидателно обяснява на овцете си, кое е правилно и кое – не.

Никак не се учудих на позицията на православния клир, даже не ме подразни. Повече от ясно е, че църквата – без разлика от деноминацията – никога няма да приеме съществуването на народи, нации, държави, народни обичаи, култури и т.н.  ЕЗИЧЕСТВА. Църквата си има свои догми, разбирания, които, колкото и абсурдни да са; колкото и смехотворни, тя си ги спазва. И е права – иначе не би оцеляла, макар оцеляването й да се дължи не само на идеологическата непроменяемост, но преди всичко на взаимоизгодно съизползване с определени държавни величества, както и на манипулативно паразитиране върху психиката на широките народни маси- стадото, както клирът го нарича.

Неприятният момент дойде, когато в информационното сайтче на един бивш сдс-арски ренегат, преквалифицирал се в путинистки консерватор и истински правоверен православец, прочетох пасквилеца на един буден пасом, блеещ в посока посочена от пастирите му в черни раса. Апропо, въпросният пасом е известен с „тежките“ си размисли и страсти за всичко православно и християнско въобще. Същият, комай повече смятащ се за „византиец“, отколкото за Българин, не веднъж е „громял“ враговете на християнството, та сега, топейки перо в мастилницата на клеветата, извършил словесен погром и върху Боян Мага.

Разбира се пасомът не е записал в пасквилеца си нищо по-различно от онова, което самият му пастир Йоаникий е изложил в писмото си преди това. Така, те – овчар и овца, смятат, че Боян Магът е легендарна личност, неясна и направо казано – измислена. Според Йоаникий например, Боян Магът нямал общо с Бургас; нямал никаква национална значимост и също така бил със съмнително достойнство!

Не така мисли – разбира се – Йоаникий за Никола от град Мира в Мала Азия, по популярен като „Свети Николай чудотворец“. Според овчаря, Никола има общо и с Бургас, и с България. Странна работа! Значи, единият е Българин по кръв и по род; от царски произход; роден в България, но според Йоаникий няма никаква значимост за България и няма връзка с Бургас. А другият, който нито е роден в България, нито е Българин, нито има отношение към Бургас – има голяма „национална“ значимост за България…

Даа, велика е „мъдростта“ на православните клирици. Това обаче не е глупост, ни най-малко. Това е политика, която църквата води от както съществува или поне, откакто е официализирана като имперска идеология. Да, църквата никога не се е свеняла да преиначава, да лъже, да мами, да убива, даже и без да се прикрива. За църквата никога не е било проблем да назове бялото черно и черното бяло. В този случай това е очебийно.

Овчарят и овцата, дружно са обвинили Боян Мага в родоначалничество на Богомилството, което – видите ли – било антидържавно и антицърковно; предвестник на анархизма и комунизма и какво ли още не…

Странни твърдения на уж „учени“ хора. Та, как техните твърдения – православни становища – се вписват в следните исторически факти. Богомилите са поддръжници на Асеневата ЦАРСКА ДИНАСТИЯ. В историята е засвидетелствано недвусмислено и ясно, че богомилските общини особено фанатично поддържат цар Калоян, и нещо повече – с тяхна помощ той превзема Пловдив. И не само това: богомилите поддържат изгнаника цар Иван Асен II-ри, срещу узурпатора Борил. Само тези щрихи са  достатъчни за да стане ясно, че богомилите НЕ СА по принцип срещу държавата, а срещу ОПРЕДЕЛЕНА ДЪРЖАВА; не са по принцип срещу царската власт, а срещу определени царе-узурпатори, назначени за такива именно от една малко или много самозвана институция, каквато е църквата. Да, драмата на Европа, която очевидно не се разбира е, че в средновековието- но не само- църквата е направила серия от тихи преврати срещу автентичните монарси, заменяйки ги с помазани от нея кукли на конци. Явно, че срещу тези „помазаници“ богомилите са възроптавали и не са приемали.

Как да си обясним наличието на цяла богомилска държава в Босна, ако богомилите ПО ПРИНЦИП са срещу държавата, както овчар и овца твърдят? Да, в онази епоха, босненските князе са били богомили.

Как да си обясним, че западните богомили, известни като катари и албигойци, поддържат всячески графовете на Тулуза и Лангедок в Южна Франция. Та тези графове са си сериозни феодали. Не само ги поддържат, но и в историческите анали е засвидетелствано дори прякото отношение на богомилските общини към споменатите графове – заставали са на колене пред тях. И как така замъците, къщите и крепостите на тези феодали са били отворени и гостоприемни за катарите? Ами в крайна сметка последната твърдина на катарите, замъкът Монсегюр, е собственост на Раймонд-окситански благородник, и ако не се лъжа за титлата му - тя също е граф.

Човек може да харесва или да не харесва богомилите, но почтеният човек винаги ще държи на истината в съзнанието си. А истината е, че богомилите не са нито антихристи, нито антидържавни анархисти, нито някакво чисто социално движение, базирано на нихилизма. Освен това, богомилите не могат да бъдат обвинени в извършването масови престъпления и геноцид. Да, църковната политика към богомилите, осъществявана най-вече от назначените от църквата фалшиви светски владетели, е именно политика на геноцид. Зная, че тук православците веднага ще се опитат да се измъкнат като прехвърлят вината върху главите на близнаците си от западното православие – католицизма като споменат за кладите, инквизицията и т.н. Само че истината е доста по-различна: нека припомня изгарянето на клада на Василий Врач в Цариград, именно от православната църква. Разбира се, явно в православния свят църквата не е прибягвала до клади, но е прибягвала до разправа с богомилите по друг начин – душене например.

И за да не останат някои хора с впечатление, че споменавайки като съучастници в тежки геноциди и престъпления само православнио-католическите братя-близнаци, пропускам протестантските секти, ще допълня следното: да, протестантството се появява късно – доста след като огнено-кървавата разправа с богомилите и катарите е приключила; но протестантските фанатици си намират други жертви – вещиците, католиците и т.н., списъкът също е впечатляващ. Не че православни и католици не са се разправяли и те с вещици.

Да, клади запалени от протестанти са пламтели от Амстердам, Женева и Единбург до Бостън и Салем в Масачузетската колония на Северна Америка.  

Според овчаря и овцата, вероятно е по-богоугодно да опечеш някого на кладата, отколкото да го оставиш да мисли самостоятелно и да има убеждения по съвест… Или май има нещо повече от свободата на съвестта?

   Стига толкова с историческата ретроспекция, нека кажа няколко думи за моралната страна на въпроса. Ясно е, че от конституционно-правна гледна точка, Йоаникий изобщо няма право да прави изявление по начина, по който го е направил. Обаче, както е казвал Кант: „Законът е лодка, която плува в океана на морала“. Така, доколко морално е становището-искане на Йоаникий и на овцата му. Смятам, че изобщо не е морално!

Първо, защо Йоаникий смята, че в 21-ви век някакъв богомилски символ е драматична заплаха за православната му църква? Да, в наше време богомилството има своите последователи. Доколкото имам впечатления, те са доста интелигентни и по правило високо образовани хора, спокойни, занимаващи се с интереса си. Правят си конференции, симпозиуми, екскурзии до известно богомилско-катарски места било то в България, или Франция, или Италия, изнасят лекции; издават книги, проучвания, и това е всичко. Не виждам с какво тези хора са заплаха!? Издигнали били един паметник на личност, която смятат за основооложник на богомилството!
Е, добре, а православната – и не само – църква като е нацвъкала параклиси, кръстове и т.н. символика под път и над път из страната? Нима този църковен кич не е отвратителен? Нима има нещо общо с градската среда? Нима е нормално над Сливен и Бургас да стърчат гигантски кръстове, сякаш обозначават гробище? Нима тези неща възпитават в култура, естетика и добър вкус?

Нима побойникът от църковните събори, Никола, е пример и образец за подражание?

А защо Йоаникий и овцата му не обелват и зъб за паметниците на съветската червена армия и на разни шумкари, които безсрамно и българохулно стърчат навсякъде?

А Йоаникий как съвместява службата си на бога му, с факта, че е бил агент на ДС с псевдоним „Кирилевич“? Може би за неговият бог това не е никакъв проблем, тъй като по същество става дума за една и съща доктрина.

Много е интересно също така, дали овцата, която иначе отдавна се е заявила като консервативец и тежък православец, и поради тези причини – като тежък „антикомунист“, ще посмее тихичко да поблейне срещу овчаря си с псевдоними „Кирилевич“ и „Йоаникий“? 

Накрая, едно уточнение: Това, което наричаме днес християнство – аз му казвам хитриянство – е всъщност римската църква, която е разделена главно на три клона – католицизъм, православие и почти всички протестантски секти. Те се базират на една вяра, ситезирана в Цариградския символ на вярата и на базисните догмати. В този смисъл всички християни вярват в едно и също нещо, като разликите са козметични.

Римското християнство обаче е квазирелигия и по същество представлява имперска идеологическа доктрина на Римската империя. В тази квазирелигия няма нищо трансцедентно, нищо свято, нищо божествено. Абсурдните и налудничави догми и вярвания на тази имперска доктрина не могат да бъдат причина за идеологическо преследване на когото и да било в 21-ви век.

България е независима държава, с конституционна, светска уредба, национални интереси и национална сигурност. Тези реално съществуващи дадености и постижения не могат да бъдат поставяни под въпрос от архаична структура, представляваща по същество на местно ниво идеологическия отдел на отдавна миналата в небитието Източна римска империя.

Силно се надявам, че местните власти в Бургас и пристанищната администрация няма да се съобразят с неадекватните, по същество противоконституционни и изпълнени с невярна и откровено клеветяща историческа фактология искания на един свещенослужител. Изказването му би следвало да се сметне като проява на гарантираната в България свобода на словото и плурализъм на възгледите.




Гласувай:
12



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Мартине!
02.03.2021 19:58
Не съм много в течение на църковните дела, но не виждам сериозна причина, след като прочетох и написаното от тебе, за притеснения от богомилството в църковния ни клир
Френските ни богомили са наречени катари- ще рече чисти!
Да ,те са за чистотата на Христовата вяра, за връщането на религията към това ,което проповядва Христос! Те са най- истинските християни Твърдят ,че жената е също човешко същество и е равна на мъжа! Против разгула и разврата са при висшия църковен клир!
Те не са някакви борци в лоша посока за жристиянството, напротив, те искат да е това, които е проповядвал Христос!
Честно казано, мислех ,че е паметник на морския вълк, връщащ се след дълго митарстване в родния град- някак си тихомълком стана всичко
И с основание На стотина метра от него има друг, модернистичен паметник от куп машинни елементи, вероятно взети от скрап, за който могат да се правят най- различни тълкувания Всичките- верни!

Богомилството е явления в световната истолия, с което трябва да се гордеем, а не да се срамуваме! Както и със Спартак!
Боян магът е и царски син и то на един от най- великите ни владетели! За Иван Рилски също се твърди ,че е негов син
Факт е, че цар Петър е отишъл на лична среща с него! Дали не е и затова, че му е брат?
Божа работа!
Но не може да тачим единия, а да отхвърляме другия!

Хубава вечер!
цитирай
2. nkf - Здравей, Иване. Разбира се, че н...
02.03.2021 20:30
Здравей, Иване. Разбира се, че никой нормално мислещ човек, който има поне малко просветен ум, няма как да бъде срещу скромната пластика, изобразяваща Боян Мага. Той е Българин, от български царски род, роден в България и е служил на България. Ако това е проблем, то е редно да се запита: на кого служат християнските ревнители? - Е, ако си въобразяват, че "Служат на Бога", трябва да ги разочаровам и да ги пренасоча към д-р Саян. Ти много уместно споменаваш за това, че богомилите са смятали жената за човешко същество като мъжа; но в контраст трябва да се каже, че римското християнство дълго време смята жената за нещо различно от човешко същество. Провели гласуване и с малък превес, тези клирици, които все пак смятали жените за хора спечелили. Представяш ли си за какво става дума... Гласуване! Е, да ги пита човек: тях кой ги е раждал!? Прав си, че сякаш богомилите проповядват и живеят точно като първите християни и това явно е непоносимо за църквата, която няма абсолютно нищо общо с никакво християнство. В катарските общини в Южна Франция има много Българи и доколкото знам в средновековието маршрутът България - Италия - Южна Франция е бил много оживен - главно през Адриатика и Средиземно море, през френските пристанища Марсилия, Ница и въобще Лазурния бряг - френски и италиански.. Все пак да не забравяме, че и Драч в онова време е български пристанищен град на Адриатика. Така че връзките са били доста силни
цитирай
3. zaw12929 - Може да се нарече "ДОГМА&q...
03.03.2021 04:36
Може да се нарече "ДОГМА" нещото, което запазва същтността си , но не е и не заслужава хули, ако не го приемаш, разбираш. Нека е принос " тази квазирелигия няма нищо трансцедентно, нищо свято, нищо божествено. Абсурдните и налудничави догми и вярвания на тази имперска доктрина не могат да бъдат причина за идеологическо преследване на когото и да било в 21-ви век....
Честит празник!
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления за гражданската позиция, Мартине!
03.03.2021 12:53
Между другото Богомилското учение и Богомилите, като негови служители, са най-верните и истинни последователи, проповедници и изпълнители на Основните Принципи и Истини в учението на Исус Христос, които дори на кладата не са се отказали от тези Принципи, като са изиграли основна роля за съхранението и прилагането им в житейските реалности.
Бъди жив и здрав, приятелю!
цитирай
5. nkf - Може да се нарече "ДОГМА&q...
03.03.2021 14:19
zaw12929 написа:
Може да се нарече "ДОГМА" нещото, което запазва същтността си , но не е и не заслужава хули, ако не го приемаш, разбираш. Нека е принос " тази квазирелигия няма нищо трансцедентно, нищо свято, нищо божествено. Абсурдните и налудничави догми и вярвания на тази имперска доктрина не могат да бъдат причина за идеологическо преследване на когото и да било в 21-ви век....
Честит празник!

Не празнувам интронизацията на руския цар, ако за вас е повод за празник, то за мен не е. Останалото от писанието ви е абсурдно и издава тоталното неразбиране за какво иде реч. не смятам, че вашето невежество може да се смята за какъвто и да е аргумент.
цитирай
6. nkf - Между другото Богомилското учение ...
03.03.2021 14:20
batogo написа:
Между другото Богомилското учение и Богомилите, като негови служители, са най-верните и истинни последователи, проповедници и изпълнители на Основните Принципи и Истини в учението на Исус Христос, които дори на кладата не са се отказали от тези Принципи, като са изиграли основна роля за съхранението и прилагането им в житейските реалности.
Бъди жив и здрав, приятелю!

Здравей, Огняне и благодаря за коментара. Разбира се, прав си в това, което казваш и аз се съгласявам напълно. Хубав ден ти желая.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2523345
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031