Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2021 16:46 - Съдът се чуди как Горанов е проспал над 200 млн. лв. от Еврофутбол https://svobodnoslovo.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 123 Коментари: 0 Гласове:
1



Съдът се чуди как Горанов е проспал над 200 млн. лв. от Еврофутбол

09.03.2021 admin

  image  

Софийският административен съд остро разкритикува Министерството на финансите заради милионите неплатени данъци и такси от страна на свързаното с бизнесмена Васил Божков „Еврофутбол“ ООД. Според магистратите е необяснимо бездействието на контролните органи, които толкова много години не са установили нарушението.

Съдия Антоанета Аргирова стои зад решението на Темида, което иначе е в полза на НАП и задължава “Еврофутбол” да плати на приходната агенция 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение. Остри са критиките към финансовото министерство, като не се споменава поименно Горанов, но ведомството е било под негово ръководство в разглеждания период. ФрогНюз иначе припомня, че Горанов не си тръгна от министерския пост в разгара на скандала.

 

Съдия Аргирова подчертава, че законът изобщо не е ясен. И че ако беше, комисията по хазарта нямаше да пише правилата, по които са събирани таксите от „Еврофутбол“, а шефът на комисията по хазарта щеше да даде поне един пример какво е хазартна игра в мотивите към акта срещу дружеството.

 

 

 

 

Ако една норма е неясна заради недобра редакция, без значение каква е причината за тази недобра редакция и запазването й във времето, не създава основание нито за неприлагане на нормата, нито за неправилното й прилагане, обяснява съдът. И допълва, че неяснотата се преодолява с тълкуване, което е задължение на само на съда, но и на изпълнителната власт.

Сега съдът тълкува, че Законът за хазарта не е допускал залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета да може да бъде организирана по такъв начин, че залозите на участниците да не се заплащат на организатора на играта преди провеждането на самата игра. Т.е. изключено е от организаторите на тези игри да се събират такси и комисионни вместо залози, пишат от в. “Сега”.

Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период – повече от 5 години – спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта.

„И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета така, че да събира или залозите на участниците или такси и комисионни за участието им в играта. Това тълкуване се поддържа включително и в съдебното производство от юрисконсулта на НАП“, пише съдия Аргирова.

Тя допълва още, че за този 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.

Съдът напомня и че през тези 5 години „Еврофутбол“ е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.

Решението на АССГ не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд

Frognews.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708397
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031