Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2021 16:42 - ГЕРБ като Дядо Мраз: Нов подарък за Румен Вълка – 27 млн. и още 4 години концесия на летище „Горна Оряховица” https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 76 Коментари: 0 Гласове:
1



ГЕРБ като Дядо Мраз: Нов подарък за Румен Вълка – 27 млн. и още 4 години концесия на летище „Горна Оряховица”

09.04.2021 admin

  image  

Правителственият Дядо Мраз заработи след изборите – освен за концесионера на летище София, на прощаване кабинетът на ГЕРБ прояви свръхщедрост и към концесионера на летище Горна Оряховица.

Аерогарата се управлява от компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Той през последните години привлече вниманието като индиректен получател на кредит от 150 млн. лв. от Българска банка за развитие. Както и с огромен хотел, изникнал без строителни книжа в държавната гора на ловно стопанство „Искър“, в близост до софийския язовир.

 

За разлика от хотела, който беше построен със завидна скорост, повереното му летище Горна Оряховица не може да се похвали с такива успехи. Договорът с концесионера влезе в сила през юли 2016 г. Концесионерът пое ангажимент да инвестира 32.1 млн. лв. за 35 години, като 22.4 млн. лв. от тях трябваше да бъдат вложени през първите 4 години. Те изтекоха през 2020 г., като към момента по данни на министерството на транспорта инвестициите в летището са 5.6 млн. лв., или с близо 27 милиона под поетия ангажимент.

Вместо концесията да бъде отнета поради неизпълнението на договора, на последното заседание на кабинета на Бойко Борисов, без да е обявено предварително, беше гласувано срокът за изпълнение на въпросните инвестиции да бъде удължен с още 4 години. А планирани съществени конкретни подобрения, като удължаването на пистата, съгласно одобрения генерален план, вече се споменават като нецелесъобразни. И за да се избегне скандал, удобно подаръкът се прави след вота.

Обяснението, разбира се, е ковид-19. Нищо че концесионерът е във владение доста преди пандемията, че тиражираните планове за развитието на летището са карго полетите, а не пътническите. И че по данни на Гранична полиция в силния месец юни в силната 2019 г. излетелите са 26 пътници, а влезлите – 14. А май месец бройката е четирима излетели, а влезлите са… двама. Или летището не е сред най-зависимите от пътническия трафик. И обясненията с „настъпилата пандемия от ковид-19 и последвалия сериозен спад в полетите на търговската авиация, както и въведените медицински мерки, изисквания и правила към работата на летищните оператори“, пуснато от Министерски съвет, има нужда от допълнителни разяснения.

Важна подробност е и че самата държава през транспортното дружество „Летище Горна Оряховица“ има 5% в обединението концесионер, или едновременно е и концесионер и концедент.

Държава в конфликт на интереси

Концесионерът стана такъв именно с ключовата помощ от страна на държавата по времето на кабинета „Борисов 2“. Акционерното дружество, единствен кандидат и победител, е „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“. В него с 95% е свързаната с Румен Гайтански „Кристална вода“. Частната компания се занимаваше с проекти в сферата на ВиК мрежите и пречистването на водите, а условията на конкурса изискваха от кандидатите освен капитал от 1 млн. лв. и активи минимум 5 млн. лв. да имат и опит в дейности по управлението и експлоатацията на международно летище минимум 5 години, да притежават техническо оборудване и да разполагат с технически лица.

За да се елиминира тази досадна пречка, държавата постъпи доста иновативно. Министерството на транспорта през свое дружество, а именно летищният оператор „Летище Горна Оряховица“, влезе с 5% в концесията, която самото то дава, и стана носител на опита. Създаде се странен прецедент, като подобна схема би позволила на всякакви компании да влизат в специфични бизнеси, като целта на една концесия не е само да се търсят инвестиции, но и да се намери по-добро управление и know-how.

Освен държавния опит беше даден и гратисен период от 48 месеца за концесионното плащане. Договорът влезе в сила на 8 юли 2016 г. Гратисният срок изтече през юли 2020 г., като през януари 2021 г. концесионерът е заплатил първата си вноска в размер на 41 хил. лв., казват от министерството на транспорта, като допълват, че към настоящия момент няма неплатени вноски и съответно не е налице неизпълнение на това договорно задължение.

Малко след процедурата за концесия пък стана ясно, че магистрала „Хемус“ ще бъде препроектирана така, че да се осигури скоростна връзка с летището. Контролирана от Румен Гайтански фирма през 2019 г. получи индиректно и около 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (виж на стр. 44). А през 2020 г. се случи и мащабно завръщане на Гайтански в сметопочистването на София с петгодишни договори за 150 млн. лв.

Всичко това, изглежда, не е помогнало на летище Горна Оряховица. Към момента извършените инвестиции в обекта на концесия по данни от министерството са в общ размер на 5.685 млн. лв. от 22.4 млн. лв., планирани за първите четири години.

Малкото, което беше известно за концепцията на частния стопанин (публична информация липсва, защото концесионните процедури остават едни от най-непрозрачните), е, че иска да развива летището като специализирана база за карго полети. А след изпълнението на инвестиции в летищната инфраструктура да бъде изградена и база за рециклиране на самолети.

Икономисти предлагат да се премахне данък дивидент

На въпрос в какво са направените инвестиции до момента от министерството на транспорта отговориха на „Капитал“ така: „В съответствие с годишните инвестиционни програми на концесионера инвестираните средства са за изготвяне на Генерален план и ПУП на летище Горна Оряховица, доставка на автотехника, машини и съоръжения, поддръжка на летателното поле, вкл. изкуствените настилки. Инвестирани са средства и в изграждане и реконструкция на периметрова ограда, периметров път и система за видеонаблюдение, изграждане на удължение на пистата за излитане и кацане и изграждане на нова аеронавигационна светлинна система.“

Според докладите за дейността на дружеството концесионер обаче се вижда, че въпросните по-големи проекти (ограда, видеонаблюдение и удължението на пистата с 610 метра) са в списъка с инвестиции за 2021 г., т.е. все още не са се случили. Или според докладите за дейността се потвърждава първата част от отговора – изработен е генерален план, има доставка на машини и съоръжения и са почиствани дървета и храсти. Големите проекти обаче всяка година се прехвърлят за следващата и така няколко години до настъпването на пандемията.

Вместо писта – хангар

Отчетите на концесионера за последните пет години също показват, че основното, което се трупа на аерогара Горна Оряховица, са загуби, и то по-големи, отколкото при държавното управление. За 2014 г. приходите на държавното „Летище Горна Оряховица“ са 744 хил. лв., а печалбата – 1000 лв. Приходите на дружеството концесионер „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ за петте години от 2016 до 2020 г. общо са едва малко над 1 млн. лв. За сметка на това натрупаната загуба е 8.7 млн. лв., като загубата за силната за авиацията 2019 г. е 1.9 млн. лв.

Неизвестно остава какво реално се случва на аерогарата като бизнес. Основният клиент на летището дълги години преди концесията беше „Фортуна еър“, която имаше база там и се занимаваше с авиохимически дейности. Преди няколко години обаче собственикът й Ганчо Даскалов коментира, че компанията се е разделила с базата. От министерството, което през свое дружество е и концесионер, не отговориха кои са клиентите на авиобазата, като не дадоха и данни какъв е трафикът там през последните години като пътници и карго.

Сега Министерският съвет обяви „пренареждане на приоритетите в инвестиционните намерения, така че те да отговорят адекватно на промените в търсенето и предлагането на летищни услуги“.

„Едно от основните изменения в авиационната индустрия е промяната на флота на авиокомпаниите и използвания самолетен микс като типове въздухоплавателни средства. Наблюдава се тенденция авиокомпаниите да приземяват флота от по-големите типове самолети и да увеличават използването на малък и среден тип въздухоплавателни средства. Поради това към настоящия момент инвестициите в удължаване на пистата са нецелесъобразни“, гласи решението на Министерския съвет. Следва обяснението, че операциите на летище Горна Оряховица с въздухоплавателни средства от малък и среден тип са напълно възможни и при сегашните физически характеристики на пистата. Както и че концесионерът е предприел своевременно подготовка за „удостоверяване на експлоатационната годност на съществуващата светотехническа система на пистата за излитане и кацане. Това ще доведе до удължаване на времето на експлоатация на летището в рамките на деня и нощта“.

Концесионерът е заявил и че през последните месеци е получил „голям брой запитвания за възможностите за базиране на самолети и тяхното техническо обслужване. Генералният план на летище Горна Оряховица предвижда изграждането на хангар за техническо обслужване на въздухоплавателни средства, разширение на съществуващия перон и изграждане на нов перон за базиране на самолети. До настоящия момент тази възможност е разглеждана в дългосрочен план. Настъпилите промени обосновават необходимостта от изграждането на хангар за техническо обслужване и увеличаването на възможностите за паркиране на въздухоплавателни средства на по-ранен етап“, пише правителствената пресслужба.

Или вместо удължаване на писта концесионерът ще строи хангар. А ако е имало очаквания в Централна България да могат да кацат нормални самолети, те трябва да бъдат забравени.

Назаем от „Капитал”, заглавието е на Narod.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697766
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031