Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2021 16:42 - Румен Радев към новото НС: Никой не може да ви отдава под наем https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 102 Коментари: 0 Гласове:
1



Румен Радев към новото НС: Никой не може да ви отдава под наем   Политика 09:40 - 15 Април 2021 (обновена) 2580     image Автор: Lupa.bg

"На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на политически лидери." С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите в словото си при откриване на 45-то Народно събрание. Той бе посрещнат със ставане на крака от повечето от тях, с изключение на първите редове на ГЕРБ.

На няколко пъти държавният глава призова депутатите да възстановят парламентарния контрол върху изпълнителната власт - нещо, от което предишното НС е абдикирало. Никой не може да ви отдава под наем, вие не сте крепостни на нито един лидер, заяви Радев.

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.

image

"Наследявате институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира от парламентарния контрол, каза президентът и изброи отново критиките си към предходния парламент през изминалите години - начинът на промяна на законите, опита за промяна на конституцията", каза Радев. Той напомни, че често е налагал вето, но рядко с оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите, добави президентът.

В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуствено да останат безнаказани, да търгуват с националния интерес в името на своето оцеляване. Хората поискаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, които започват сега, имат шанса да запишат една красива глава в своите биографии - затова приемете липсата на опит като прекрасна възможност, заяви държавният глава.

image

По думите му в политиката някой виждат търгуване с националния интерес. "С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено", каза още Радев.

"Някои вещаят кратък живот на 45-ото НС. Времето ще покаже, това зависи и от вас. Но колкото и да трае, пред този парламент стоят отговорни и важни решения - съставянето на правителство, стъпки за преодоляване на кризата, актуализация на бюджета", заяви той.

image

 Ще бъде силен знак ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинирането на хора за високи управленски постове.

Той поиска прозрачен и предвидим законодателен процес, както и контрол на парламента над големите бюджетни харчове. Надявам се да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържането на професионални стандарти. Старото НС изолира журналистите и се надявам да поправите тази грешка, каза Радев. Той очаквал бързото приемане на Плана за възстановяване.

Президентът обяви, че в понеделник започва с консултациите с политическите сили за съставяне на правителство. Нужни са ясни граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, която не се крие зад експерти, каза Радев.

image

Независимо какъв ще е ходът на консултациите и какво правителство ще бъде съставено, парламентът трябва да промени рамката на избирателния закон, призова Радев това да е една от първите задачи на новия парламент. И напомни своите предложения за промяна, сред които и въвеждането на електронно гласуване.

На финала на обръщението си Румен Радев заяви, че ако това Народно събрание не успее да излъчи правителство, той ще изпълни конституционните си задължения и ще назначи служебно правителство.

Снимки: Агнес Методиева




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19807688
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930