Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2021 22:32 - Успокойте топката! Ще има кабинет като мед с нови кукли на конци! https://narod.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image ДнесМнения Успокойте топката! Ще има кабинет като мед с нови кукли на конци! imageот admin на 25.04.2021

Както се знае, освен обществено-политически теми, коментирам и спортни сюжети, така че сравненията са неизбежни. Особено в актуалната нашенска конюнктура, когато емоциите превръщат дневния ред на страната в един огромен стадион.

А развитието на събитията след изборите на 4 април все повече напомня за блатото на българския футбол, в чиято мътна тиня плуват нечистоплътни комбинации, уговорени мачове, черно тото, корумпирани съдийски свирки и напазарувани чиновници. Естествено, детайлите са различни, но усещането за замърсена, токсична, вирусна среда е същото. Впрочем, това е съвсем естествено, защото никой не може да избяга от пещерата на племето.

Калкулация на щетите

Напоследък понятието „чалга“ се превърна едва ли не в основен код за разшифроване на родните политически реалности. По този повод ми идва един рефрен от първото десетилетие на попфолка – „И да паднем, и да бием…“, който сякаш е измислен за днешното дередже на парламентарните играчи. Така де – всички така наречени „политически сили“ трескаво калкулират ползите и вредите (за себе си!) от един или друг залог и вероятно са стигнали до заключението, че оптимален вариант просто няма? И затова по-скоро се стремят да ограничат щетите, отколкото да играят „ва банк“ в една или друга посока.

И сега няколко думи по най-важната тема за момента – ще има ли правителство в обозрим срок? Предлагам прогноза с немалка степен на вероятност. Нещо като „единица“ за логична победа на домакина, фаворит в определен футболен мач, но с уговорка за възможни изненади извън твърдия знак за тотото.

Тоест, правителство ще има под някаква форма и за някакво време, а Слави Трифонов си купи нива на 9 септември?! Какви са „обоснованите предположения“ преди свалянето на картите, защото все пак пиша този коментар в началото на „Страстната седмица“ преди Цветница? По реда на класирането…

ГЕРБ. Корпорацията за усвояване на Властта има интерес от излъчване на „някакъв кабинет“ по две причини. Първата е добре известна и води към страха от служебно правителство, назначено от президента Радев. Каквото и да говорят доскорошните „незаменими“, те се страхуват не толкова от „репресии“, дори не от ревизия, тъй като пъклените дела по правило са опаковани в железен юридически целофан, колкото от загуба на контрола върху тоягата и моркова. Разбирай, върху МВР и Министерството на финансите, които повече от десетилетие са основните изборни оръжия на ГЕРБ.

Антитезата е, че един редовен кабинет, независимо от формулата, би имал много по-големи възможности за одит върху зулумите на предишните управници. Това на теория е така, но на практика едва ли ще бъде възможно да се пресуши блатото за няколко месеца при толкова други тежки кахъри – Планът за възстановяване, Пандемията, икономическата криза, изтърбушената хазна, изтънелият резерв, наследените дългове, изборното законодателство, Съдебната система, казусът „Северна Македония“, геополитическите кошмари недалеч от България и т.н.

Освен това, при евентуално правителство с лимит до президентския вот през късната есен, все още живата Партия-държава на Бойко Борисов би могла хем да саботира по 1001 начина своите наследници на „Дондуков“ №1, хем да консолидира активите си, хем да се окопае за дълга война с разчети върху Чиновническата партия, общинската администрация и бизнес-клиентелата. И най-вече – с ресурса от Бялата и Черната каса, препълнени догоре и отгоре за повече от десетилетие монополна Власт.

Ето защо ми се струва, че Началникът наистина ще разпореди на десетина-дванайсет или на колкото са необходими от „неговите депутати“ да гласуват като кукли на конци при избора на евентуален кабинет с мандат от ветрилото анти-ГЕРБ. Както пишеше в старите учебници по „революция“ – една назад, две напред…

По законите на драматургията?

„Има такъв народ“. Слави Трифонов наистина внушава усещането за човек, който си е купил нива на 9 септември 1944 г., ама кой знае дали е точно така? Излъчената председателка на Народното събрание, която силно напомня за административно-правната номенклатура на ГЕРБ, подсказва, че зад димната завеса на „сценаристите-хъшове“ се крият много по-сериозни лобита, конфигурации и номинации.

Г-жа Ива Митева наистина е работила с различни политически формации в НС, но без личната благословия на Бойко Борисов, тя не би запазила високата си позиция пред коня на Царя Освободител. Или в някогашния Партиен дом.

Ето защо ми се струва, че зад „риалити-седянката“ на „Има такъв народ” ще изскочат интересни персонажи, повече или по-малко познати. Нищо чудно внезапно да се завърнат „успели българи“ от чужбина от типа на „царските юпита“?

А може би в „не(платен) отпуск“ на ползу роду за няколко месеца ще се жертва някой измежду вечно консенсусните Калфин или Кристалина? Няма как – формацията на Шоумена е длъжна поне да демонстрира усилия за формиране на правителство от свое име и чрез имената на експерти и рейтингови личности. Иначе Тошко и колегите му ще трябва да дописват Шекспир и неговия сюжет от „Много шум за нищо“…

Като талантлив артист Слави Трифонов добре познава правилата на драматургията, предписващи точно определено място и време за кулминацията. Така че, няма как Водещият да залее със студен душ своята разгорещена и възбудена публика, като я изпрати на поправителна сесия пред урните още преди да е прекипяла еуфорията. Защото хич не е изключено аморфният полит-оркестър на Слави Трифонов да се разпадне преди да е взел горно „до“, ако спонтанната публика спонтанно се разочарова в своите очаквания.

Ето защо очаквам експертно-програмно-преходно правителство с мандата на ИТН, което да спечели точки за младата формация за евентуално мнозинство при следващи избори. Само че тази светла перспектива преминава през задължителна война под знака на три Р: ревизия, разобличаване и разгром на ГЕРБ, разбирай – на Бойко Борисов. А това не е никак лесна работа след повече от десетилетие почти монархическа Власт на Началника.

Реклама

Изкуство на възможното

БСП. Най-старата българска партия също няма интерес от прекалено бърз дублаж на парламентарния вот. Причините са ясни. След провала на 4 април т.г. Корнелия Нинова се нуждае от време за консолидация на ръководните органи на „Позитано“№20, както и за пълно разчистване на Петата колона от креатури на Бойко Борисов, концентрирани около карето Станишев-Миков-Гергов-Добрев. И не на последно място – за успокояване на отношенията с президента и вътрешна информационна кампания сред червения електорат, за да се разбере най-сетне кой кой е и за какво се бори.

Защото една от основните причини за жестокото поражение на Столетницата преди три седмици бе недоумението сред немалко от по-възрастните членове и симпатизанти на БСП по казуси като „Станишев“, ПЕС с „Истанбулската конвенция“ и как ще бъде подкрепен Румен Радев.

По втората точка от този дневен ред апаратът на „Позитано“ №20 допусна чудовищна грешка. Интересно, кой съветва Корнелия Нинова, която доказва нечовешка енергия и капацитет, но не може да огрее навсякъде? А и никой лидер по света не е сам пред проблемите.

Политиката е изкуство на възможното и затова, след като няма как да обясниш какво имаш предвид с „особеното мнение“ по Триеморието и по връзката на президента с така наречените „партии от протеста“, по-добре прескачай темата и карай направо. Така както очакват хората…

ДПС. Организацията, създадена от Ахмед Доган, също няма причини да бърза. Позициите на Движението в централната и особено в местната власт по никакъв начин не зависят нито от редовно, нито от служебно  правителство. Най-вероятно ДПС ще участва зад кадър със своите гласове в процесите и тенденциите в парламента, докато изчислява оптималния момент за червения картон по пътя към нови избори?

Демократична България. Поредните наследници на СДС този път изглеждат доста по-солидно в сравнение с предишни парламенти. Не е изключено ДБ да излъчи свои министри в консенсусен кабинет с мандата на ИТН. Например Мартин Димитров за икономиката, Георги Ганев за финансите или Атанас Атанасов за МВР?

Малки, ама с голям апетит

„Изправи се! Мутри вън!“. Странно, но факт по нашенски – най-малката парламентарна формация като че ли има най-голям мерак за власт. Най-напред Хаджигенов разгневи дамите около себе си с припряната заявка да се „жертва“ като министър, а онзи ден Мая Манолова остави усещане за лош тон с прекалено агресивното си говорене за „статукво и партии на протеста“.

Близо е до акъла, че омбудсманът, лансиран за поста от Бойко Борисов, много се безпокои от съперничеството на Нинова за лидерството срещу ГЕРБ. И вероятно за това фурията от Кюстендил толкова често спряга „партиите на протеста“? Всъщност те и двете – ДБ плюс „Мутри вън!“ заедно имат парламентарен дял колкото БСП – около 15%.

По този повод – не си спомням ИТН да е била „партия на протеста“. Даже по едно време телевизията на Слави Трифонов изключи прекия ефир от жълтите павета…

И още – защо г-жа Манолова не калкулираше „Статуквото“ преди година и половина, когато червеният електорат масово я подкрепи на кметските избори в София? Нали тогава и БСП, и Нинова си бяха на мястото?

Очевидно изкушението да бъдеш „активен борец“ е надживяло 10 септември 1944-та и 11 ноември 1989-та. А при подобна приватизация на борбата срещу ГЕРБ, в която Корнелия има много повече заслуги в сравнение с Мая, нищо чудно Бойко Борисов много скоро да се върне на терена с излекувано коляно…

Успокойте топката! Ще има кабинет като… мед! Фауната в парламента ще се облажи на всяка цена и колкото може по-дълго от Ведомостта, защото после нищо не е сигурно. Това се отнася най-вече за анонимните или случайните герои от листите на ГЕРБ, БСП, ИТН, както и за някои „политически многомашинници“ от породата на старите познайници Мария Капон и Румен Йончев.

За дамата ще се въздържа от кавалерство, но Йончев е за „Гинес“ – „земеделец“, влязъл в парламента през 2013-а чрез ракета-носител БСП, после „независим“, преди да се присламчи към Бареков, с междинни спирки при Яне Янев, „патриоти“ и т.н. Наистина многоцветен феномен…

Така че, най-вероятно ще се строим пред урните наесен с песен, защото калинките, пчеличките и мисирките от двата пола ще си пазят стола. Депутат или министър, даже за един ден ала героя на Алеко?! От прогноза глава не боли. Особено, когато фишът е безплатен за разлика от „жертвата“ в парламента или кабинета…

ГЕОРГИ АТАНАСОВ, специално за „Уикенд”




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19799126
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930