Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2021 17:29 - Държавни фирми саботират комисията по ревизия https://19min.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове:
1



image
  27.04.2021 Държавни фирми саботират комисията по ревизия


Привикват за лични отговори представители на  компаниите и ресорните министри в оставка, които  влизат в проверката на НС.

Причината е, че големите държавни дружества, попаднали във фокуса на проверките на оглавяваната от Мая Манолова парламентарна комисия по ревизията, отказват да съдействат и бойкотират работата на депутатите.

При изпратени 26 писма с въпроси до различни дружества комисията е получила само 4 отговора.

Заради затруднения достъп до информация комисията взе решение да привика отговорните лица, така че да могат да бъдат зададени въпроси както за достъпа до данни, така и по същество, реши на второто си заседание временната комисия за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от държавни органи и фирми с над 50% държавно участие.

Сред поканените са: министрите на енергетиката и регионалното развитие в оставка Теменужка Петкова и Петя Аврамова, както и ръководството на две от дружествата в списъка с приоритети на комисията - Булгартрансгаз и Автомагистрали. С тях ще бъдат обсъдени и въпроси по същество от дейността на фирмите.  Депутатите ще изхождат от вече правени питания и проучвания в предходния парламент и други публични данни за проблеми в работата на двете дружества. Въпроси ще могат да задават и журналисти, реши комисията.

„Получили сме 3 писма - от финансовото министерство - за изразходваните средства с

постановления на кабинета, от фирма Монтажи и от държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите”, съобщи пред комисията Манолова.

„От Монтажи ЕАД (дружество на Държавната консолидационна компания, което получи 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири) са информирали комисията, че не могат да предоставят изисканата информация в посочения срок. От писмото не става ясно в какъв срок могат да бъдат предоставени данните”, коментира  тя.

По време на заседанието се разбра, че писмо е пратило и Булгартрансгаз. В него отново се съобщава, че „дружеството има проблем да сканира исканите документи”, които възлизат на 1 млн. страници. "Страниците пораснаха от 150 000 на 300 000, на 800 000, сега минаха милион", коментира Манолова. В писмото се изтъква и че е нужно изрично разрешение от министъра за предоставяне на информация.

"Те ни се подиграват", коментира Калоян Янков от Демократична България.

„С вашите действия с влизането в Булгартрансгаз вие приключихте тази комисия. Създадохте рекетьорско-предизборна групировка”,  оплака се Маноил Манев от ГЕРБ.

"Ние отидохме на среща в Булгартрансгаз по покана на директора, за да уточним как ще се предоставя информацията. Но вместо това той се скри под полата на министъра, която го пазеше, сякаш е направил нещо лошо", репликира  Янков.  

В залата се стигна и до цитиране на песен с текст "Кради, кради, пари не му мисли".

 

Снимка: БГНЕС

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19839359
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930