Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2021 17:24 - Само за месец: Бойко дава 1,3 млн. лв. на тецове на Ахмед Доган и Ковачки https://narod.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 76 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.04.2021 17:26


Само за месец: Бойко дава 1,3 млн. лв. на тецове на Ахмед Доган и Ковачки

imageот admin на 27.04.2021

image

Любовта в името на далаверата бунт не я лови, ни нов парламент – ГЕРБ ударно налива държавни пари във фирми на ДПС. От събота, 1 май, държавното дружество „Електроенергиен системен оператор“ отново ще започне официално да дава пари на няколко ТЕЦ-а, сред които и тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Такива плащания имаше и през февруари (договорите за тях бяха сключени през януари), но вероятно заради предизборната кампания през март и април месечните дотации бяха спрени, поне официално. Това обаче повдига въпроса защо един месец трябва да се плащат милиони на някого, след като през следващия няма никакъв проблем, ако това не се прави, пише „Капитал”.

Кой каква сума ще получи обаче не може да се каже, тъй като както и през февруари, така и сега липсва каквато и да е публичност – уж са проведени търгове, но имената на класираните кандидати са заменени с цифрови кодове. От ЕСО не отговориха на „Капитал“ защо са скрили имената на класираните участници.

Съответните суми за осигуряване на резерв и регулиране за месец май варират от 68 хил. лв. до почти 700 хил. лв. на централа, като са сключени общо 7 договора. А това, че сред получателите на пари са Доган и Ковачки е сигурно, тъй като именно техните мощности са регистрирани за участие във въпросните търгове на ЕСО.

С голяма вероятност може да се каже, че един договор има и с държавната НЕК – заради вецовете, които най-бързо и точно могат да регулират системата. Единственият друг допустим участник е ТЕЦ „Марица-изток 2“, но по всичко изглежда, че затъналата държавна централа не е успяла да се класира на търговете поради предложената по-висока цена.

Кой участва

При първото раздаване на пари от ЕСО през февруари единствените допустими участници в търговете бяха ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС, ТЕЦ „Бобов дол“ на Ковачки и държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК. Сега обаче са се регистрирали още няколко централи – всичките свързани с Ковачки. На 4 март е била одобрена „Топлофикация Русе“, а седмица по-късно, на 12 март, и „Брикел“. А на 15 април в регистъра на ЕСО е включена и „Топлофикация Плевен“.

Така въпреки анонимността на търговете шансовете на Ковачки за успех са най-големи – от 7 възможни кандидата, той играе с 4.

Първият търг за май – за резерв за първично регулиране на честотите, е проведен в неделя 25 април, което е доста странно от гледна точка на работното време на администрацията. Резултатите обаче бяха публикувани в понеделник и от тях се вижда, че са подадени общо 4 оферти. Класирани са обаче само 3 предложения. Едното е за 68.4 хил. лв., другото е за 174.4 хил. лв., а третото – за 69.8 хил. лева.

Вторият търг е от 26 април и е за автоматично и ръчно регулиране на честотите и обемните мощности. В него пак са подадени 4 оферти, но само 3 от тях са приети – едната е за 180.8 хил. лв., втората – 273.6 хил. лв., а третата е най-голямата – за 593 хил. лева.

Именно за тези два търга се предполага, че са спечелени от централите на Доган и Ковачки. А за негласираната оферта се предполага, че е на ТЕЦ „Марица изток 2“, поради факта, че цената й е най-висока – именно държавния ТЕЦ има най-големите производствени разходи.

Третият търг също е от 26 април и е за автоматично и ръчно регулиране на честотите и обемните мощности, но с възобновяема енергия. Точно затова с голяма доза сигурност може да се каже, че той е спечелен от ВЕЦ-овете на НЕК. Стойността на договора е 720 хил. за месеца.

 



*** ДПС стяга предсрочни избори на 25 юли (шайката не иска служебен кабинет)

***Бойко застрахова руските тръби за 2,3 млрд. лв. при Христо Ковачки (адвокат на олигарха е жената на Иван Гешев)

***
Докато новото НС дреме: Синът на гербоида Димитър Главчев – ММА бияч, набутан за шеф в…





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783348
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930