Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2021 17:56 - „Биволъ“ проследи Балканския поток от лъжи на Теменужка Петкова https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
180 мин. в Комисията по ревизия „Биволъ“ проследи Балканския поток от лъжи на Теменужка Петкова
Изсушване и на шефа на ДАНС за Турски поток искат от Демократична България и "Изправи се! Мутри вън" Николай Марченко 29 април 2021
image

Балкански поток от неверни твърдения изляха министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов пред неподготвените депутати във Временната комисия по ревизия към 45-тото Народно събрание. Ресорната министърка на ГЕРБ и топмениджърът уверяваха, че газопроводът е одобрен от ЕК, въпреки че не е. Петкова и Малинов се направиха на ударени за изпълнителите на проекта, санкционирани руски и беларуски компании, които нямали право да проверяват. Единствено въпросите на разследващи журналисти за „Турски поток 2“ успяха да затруднят представителите на властта. Репортер на „Биволъ“ също участва в изслушването, след като председателят на комисията Мая Манолова прие предложенията на „Демократична България“ и БСП да се поканят разследващи журналисти, работили по темата. Неподготвеността на депутатите от новите формации и непрекъснат саботаж от страна на народните представители на ГЕРБ и ДПС обаче превърнаха изслушването във фарс и игра на отбягване на важните въпроси. Депутати от поне две формации не отхвърлят варианта да се извика шефът на ДАНС, за да се провери дали газопроводът заплашва националната сигурност на България.

Депутатите на ГЕРБ Тома Биков и Маноил Манов използваха всеки случай да надвикат Мая Манолова (Снимка: Николай Марченко)

Първият час от трите часа изслушване на министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова (ГЕРБ) и изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ (БТГ) Владимир Малинов бе зает с препирните между тях и председателя на Комисията по ревизия Мая Манолова („Изправи се! Мутри вън“), която безуспешно се беше опитвала да ги накара да обявят датата за предоставяне на документацията по „Турски поток 2“.

Очаквано Петкова и Малинов се оправдаваха с това, че обемът на документацията е огромен и бил вече не 800 хил., а около 1 млн. страници. Затова трябвало да ги систематизират по хронология и вид документи, „за да няма грешни интерпретации“.

Мая Манолова, Калоян Янков и Борислав Сандов („Демократична България“) припомниха на БТГ, че са усвоили 185 хил. лв. за компюртърна техника в дружеството, което означава, че не би трябвало да им бъде сложно да сканират тези документи и да ги предоставят на флашка, както са направили останалите проверявани държавни дружества.

„Енергетиците“ на ГЕРБ обаче с помощта на депутатите на доскорошната управляваща партия и ДПС завиха в посока сигурността на информацията, „наличието на търговска тайна“ и искаха гаранции за съхранността на документацията.

Теменужка Петкова заблуди народните представители, че газопроводът не бил струвал 3 милиарда лева. По данните й ставало дума само за 2,637 млрд. лв. “Биволъ” обаче още през октомври 2020 г. писа, че стойността на проекта заради забавяне от почти година е набъбнала до 3,32 млрд. лв. с ДДС. Вижте материала по темата, от който се вижда, че данните на министъра на енергетиката не са верни: “Партньори на GP Group оскъпиха Турски поток до 1,7 млрд. евро”. 

„Турски поток“ – не е и европейски…

Теменужка Петкова и Владимир Малинов излъгаха и „Биволъ“ по време на заседанието. Медията ни попита министъра защо твърди, че „Турски поток 2“ е „одобрен от ЕС“, след като България не е искала никакви нотификации или разрешения от Еврокомисията. Също така защо твърдят, че свободният капацитет на „Турски поток 2“ за трети доставчици извън руския монополист „Газпром“ е едва 10% – 20% при изискването на Третия енергиен пакет на ЕС да е 50%.

Почти 3 часа симулираха отчетност шефът на БТГ и министърката на енергетиката (Снимка: Николай Марченко)

Петкова заяви, че позицията на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, че България нямала нужда от разрешение на ЕК била единствено „правилна“.

„Спазени са всички изисквания на Европейския съюз“.

„Повярвайте, ако имаше нарушения, ЕК щеше да реагира незабавно“, влезе в обяснителен режим министърката.

„Ние сме длъжни да спазваме всички изисквания“, повтаряше Теменужка Петкова. Тя не отговори как е информирала ЕК за „Турски поток“ и каква кореспонденция е водена с комисията.

Владимир Малинов увери, че изискванията за свободен капацитет на входа и на изхода на тръбата в и от България били спазени съобразно енергийните норми на ЕС.

Нямало нужда да се заделя 50% от мощността на газопровода за алтернативните доставчици на газ, каквото е изискването на Третия пакет на ЕС.

„Не се предвиждат такива цифри, за които говорите“

„При провеждане на процедурата е записано какъв капацитет трябва да бъде заделен за дългосрочни и краткосрочни проекти“, се опита да ни убеди шефът на БТГ.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19792431
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930