Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2021 18:11 - Ново лице ще спасява скандалната подпорна стена на Алепу https://otupor.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 159 Коментари: 0 Гласове:
2



Ново лице ще спасява скандалната подпорна стена на Алепу

29 апр., 2021 | Бизнес | 0 |

image

Драматичният бетонов сюжет “Алепу вилидж”, станал известен и като “Подпорната стена”, влиза в изненадващо развитие. Вчера се появи странен анонс, че в скандалния проект за застрояване на красивия черноморски бряг с вилно селище влиза нов инвеститор. Автор на новината е бизнесменът с политически амбиции Стоян Василев, който покани медиите днес на пресконференция, за да даде подробности за бъдещето на мащабния обект край вълните на Черно море. Строителството на курорта бе замразено заради съмнения, че е заченато порочно и се изпълнява с нарушения, а миналия месец съдът обяви обекта за незаконен. Точно затова е странно, че на хоризонта се явява нов инвеститор.

Стоян Василев – домакин на пресконференцията, сам се представя като  строителен предприемач, хотелиер, ресторантьор и председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на Приморско. В поканата си до медиите той съобщава, че иска да представи “плановете на новия собственик на разрешителното за строеж на курортния комплекс, разположен в местността Алепу, община Созопол”, и че ще разкрие “какво е възможното бъдещо развитие на проекта, така че да се защити природата и да се запазят интересите на обществото и инвеститорите”. Василев бе кандидат за кмет на Приморско, издигнат от местата коалиция МИР (партиите ВОЛЯ и БЗНС), а сега е част от общинския съвет, избран от листата на малката партия МИР.

Очаквайте подробности след пресконференцията!

ОТПОРЪТ

image  

Строителството  на “Алепу вилидж” взриви общественото мнение, защото захапва един от последните диви и красиви плажове на южното черноморие (точно там е снимана финалната песен на култовия български филм “Оркестър без име”).  Острите реакции срещу поредния курортен комплекс, застрашаващ свободния достъп до пясъка, принудиха властите да шикалкавят и да обясняват, че строежът на брега бил подпорна стена за блокиране на активирало се свлачище, а стената щяла само малко да бъде надградена и разкрасена с китни вилички и зелени пасажи.

Казусът стигна до прокуратурата, а сетне и до съда, който постанови, че “Алепу Вилидж” е незаконен обект. “Присъдата” не е окончателна и подлежи на обжалване. Но все пак е странно, че точно в този момент се оказва, че има смяна на “собственика на строителното разрешително”.

ДЕЛОТО

Делото за “вилиджа” бе образувано през юни 2020 година. През февруари т.г. съдът се произнесе – установени са документни и други престъпления, разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез с разпоредбите на закона (липсват законосъобразно изработени инвестиционни проекти). В хода на съдебното производство е било установено дори фалшифициране на подписи. “Този строеж е абсолютно незаконен и следва да се процедира като с всеки незаконен строеж, т.е. да бъде премахнат”, категоричен е прокурорът по делото Христо Колев.

РЕКЛАМАТА

Миналото лято се появи онлайн презентация на  проекта “Алепу Вилидж”, за който плеяда висши чиновници упорито и нагло обясняваха, че е само подпорна стена.

image  

Според официалното описание на обаче „Алепу Вилидж” e:

“туристическо селище, състоящо се от апартаментни сгради с жилища за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация”. Апартаментната зона е проектирана с обособени жилищни секции с общо 87 броя апартамента, ситуирани на североизток. Първите три секции, прилежащи на улицата, са триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции представляват едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани, който слизат по терена, следвайки главната алея.”

Снимки: www.alepuvillage.com

image  

Източник: segabg.com

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705215
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031