Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2021 16:10 - Гергьовден е! Денят на храбростта! https://lupa.bg/news
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове:
1



Гергьовден е! Денят на храбростта!   06 Май 2021 788     image Автор: Lupa.bg

Гергьовден е! На датата 6 май, Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец - един от най-обичаните светци. Още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, почитан и от християни, и от мюсюлмани. Днес е и Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Народните поверия разказват за Свети Георги и Свети Димитър като за братя близнаци, между които е поделена годината. 

От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Затова Гергьовден е предвестник на лятото и поставя началото на новата стопанска година, заради което денят е изпълнен с традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

Различни са схващанията за корените на този празник. Според някои автори той идва от тракийската древност, според други е славянски по произход, а има и хипотези, че следите му се губят в далечното минало на прабългарите от Азия.

Според народните представи Свети Георги, освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите на този ден имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока. В народните песни и легенди светията е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

Народът почита паметта на Свети Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Мнозина са именници на светлата дата - Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България. Около 180 000 черпят на този ден. Сред тях са Георги и Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина, както и всички техни производни.

Заради епидемита, и тази година няма да се проведе традиционният Гергьовденски парад. Вместо това Българската армия ще отбележи Деня на храбростта  демонстрации и церемонии, съобразени с въведените противоепидемични мерки.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще започне с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски,Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Проявите по повод празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 

Водосветът на бойните знамена и знамената пред паметника на Незнайния воин в столицата ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета, президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, военният министър в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. Под звуците на българския химн, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще се проведат демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Демонстрациите на способности с авиационна техника в небето над София ще започнат в 10.15 ч. с полет на вертолет „Кугар“ с националния флаг. Екипажи от авиобази Крумово от състава на ВВС и „Чайка“ от състава на ВМС ще зарадват любителите на авиацията с изпълнение на полети с вертолети „Кугар“, „Ми-24“, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“. След тях в различни формации ще прелетят самолети „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29. Те ще бъдат пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево от състава на ВВС.

Военните самолети ще прелетят над авиобаза Граф Игнатиево.

В 11 ч. ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“ и Флотилия бойни и спомагателни кораби. На Морската гара в гр. Варна ще бъдат наблюдавани десант на тактически екипи по въздух и вода, рейдови действия по брегови обект и бърза евакуация на тактически екипи по въздух и по вода.

Демонстрациите на способности на 6 май ще завършат военните формирования от Съвместното командване на специалните операции. От 11,25 ч. в учебен център „Црънча“ те ще проведат специално разузнаване и ще предприемат действия за обезвреждане на терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа „Рапел“.

В 12 на обяд, пред президентството ще бъде извършена традиционната тържествена смяна на почетния гвардейски караул.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696660
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031