Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2021 17:06 - Служебното правителство няма да отвори вратата на Скопие за ЕС EURACTIV BULGARIA
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 73 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.05.2021 17:08


Служебното правителство няма да отвори вратата на Скопие за ЕС

от Krassen Nikolov | EURACTIV BULGARIA

12-05-2021

image

Служебният външен министър Светлан Стоев и неговият предшественик Екатерина Захариева [МВнР]

 Служебното правителство няма да промени политиката на България към Северна Македония. Това стана ясно след срещата на новия служебен външен министър Светлан Стоев и досегашния титуляр Екатерина Захариева. Основният приоритет за министър Стоев ще бъде организирането на изборите за българите в чужбина, но той гарантира, че ще заложи на принципа на приемственост във въшната политика на страната.

“Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията и мога да ви уверя, че това ще бъде веруюто ми на служебен министър“, каза Стоев на Захариева.

Приемствеността между външната политика на кабинета “Борисов” и служебното правителство по отношение на Скопие не е нещо изненадващо. Президентът Румен Радев неведнъж е залагал на твърдата реторика към западната ни съседка.

Досега служебният външен министър беше посланик в Дания, но преди това е бил и в екипа на Екатерина Зарахиева, заемайки позицията на шеф на дирекция “Държавен протокол”.

“Аз много се радвам за избора на президента. Тук е важно да има човек с опит, който познава системата. Работата е отговорна и по време на избори поема отговорността за вота в чужбина”, каза Захариева.

По време на срещата в сряда Захариева каза, че България все още търси решение на проблема с членството на Северна Македония в ЕС, но няма да прави компромис със своя суверенитет. Това е официалната формулировка, но България не се опасява за своя суверенитет, а блокира Скопие заради историческите и езиковите спорове.

Позицията на Скопие е, че държи на членството в ЕС, но няма да се прави компромис с “македонската идентичност”.

От думите на министър Стоев стана ясно, че скоро не може да се очаква вдигане на българското вето върху преговорната рамка на Скопие на фона на засилващия се европейски натиск върху страната.

“Ние нямаме никаква оторизация да я променяме (българската позиция). Каквото зависи от Министерството на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога. Но след това всичко е в ръцете и на официалните представители на Северна Македония, които са наясно с българската позиция. Те не би трябвало да спекулират с това, че има някаква промяна в следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство”, каза служебният външен министър.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели вече предложи ЕС да продължи напред в преговорите за присъединяване с Албания, като засега се изключи Северна Македония заради българското вето.

Това обаче предизвика остри критики в Австрия. Външният министър на страната Александър Шаленберг нарече този ход “абсурден“. Така Тирана се оказва заложник на българското вето срещу Скопие.

“Северна Македония промени името си, осъществи огромни реформи и мисля, че трябва да бъдем много предпазливи със сигналите, които изпращаме“, коментира австрийският външен министър.

Поставена под натиск, България се опитва да обясни ветото си върху Северна Македония

Българският посланик в ЕС обясни на министрите от ЕС решението на страната му да наложи вето върху началото на преговорите за присъединяване на съседна Северна Македония.

imageEURACTIV BULGARIA

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19808647
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930