Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2021 17:16 - Жан Виденов, човекът който каза «не» на плана «Ран-ЪТ» и Сорос https://zapisnanews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 120 Коментари: 0 Гласове:
1



Жан Виденов, човекът който каза «не» на плана «Ран-ЪТ» и Сорос 15.05.2021 08:18

Жан Виденов се връща в политиката и заяви желанието си да участва на предсрочните парламентарни избори. “Има Инициативен комитет за създаването на нова лява партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП “Лявата алтернатива”, коментира Виденов в интервю за “Пловдив Прес” в понеделник. Това се случи точно ден преди да бъде разпуснат 45-ият парламент, да се насрочат предсрочни избори на 11 юли и да бъде назначено служебно правителство.

image

В посоченото съвпадение могат да се търсят доказателства, че намеренията на бившия премиер не са плод на спонтанна и емоционална реакция. Напротив — вероятно това е отдавна замислен ход, който Виденов след внимателна преценка е решил да предприеме.

Затова е важно да се видят мотивите, които Виденов излага като повод за създаването на новата формация, която смята да се яви на изборите в коалиция с други партии, между които на първо място е Съюз на комунистите в България. БСП вече няма бъдеще, казва той в отговор на въпрос дали го боли за това, което става в БСП:

“Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година.

Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма.”

През последните години Жан Виденов не демонстрираше някакво присъствие в политиката. От времето на неговото управление през 1995-1997 година са минали около 25 години. Достатъчно, за да бъде забравен или напълно непознат за по-младото поколение в България. Затова ще напомним част от неговата биография.

Виденов е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. — специалност “Международни икономически отношения” в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език. Председател на БСП от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България между 1995 и 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната, хората я наричат “Виденовата зима”, когато един долар достига 3000 лв. като обменен курс. След това се оттегля от активна политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.

Кариерата му е почти изцяло партийна. Още като студент е приет за член на Българската комунистическа партия (1983). Избиран е по време на следването си във вузовския комитет и в градския комитет на ДКМС. В V курс е капитан на отбора на института по бридж, който печели първенството на град Москва. А още като ученик е бил млада надежда във фехтовката. От 1985 г., след дипломирането си, Виденов работи в Пловдив — в предприятието “Биотехника” и по-късно в “Автоелектроника” (1989-1990). Веднага след завръщането си в Пловдив от 1986 г. работи в апарата на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС).

В началото на 1990 г. е избран за член на Висшия партиен съвет на БСП, а през ноември същата година — за член на неговото Председателство. През 1991 г. на конгрес е избран за председател на БСП, предложен от неговия предшественик Александър Лилов. Тогава в залата на опожарения бивш Партиен дом Виденов печели срещу Янаки Стоилов.

Виденов дълго време бива приеман за “наивника” в собственото си правителство, излъган от своите БСП приятели, но все пак до 2009 г. той остава в партията, свидетелстват негови съпартийци. Публичен факт е, че Жан не се разбираше с Андрей Луканов и до последно двамата отстояваха различни позиции. Известна е снимката му от поклонението пред убития Луканов, когато сянката му е надвиснала над ковчега на бившия премиер. През 2009 г. Виденов обявява, че е напуснал БСП поради несъгласието си с политиката на нейното ръководство и на правителството на Сергей Станишев.

По същото време става известно, че под негово влияние в Пловдив се развива комунистическата младежка радикална организация “Че Гевара”, която взима дейно участие в протестите от февруари 2013 г.

От всичко казано дотук, може да се предполага, че Жан Виденов ще се опита чрез новата формация да заеме позиция в крайното ляво. Което през последните години практически отсъства от парламентарния живот в България. Дали ще успее — въпрос на тактика и на време. Все пак до предсрочните избори на 11 юли има само два месеца.

Отказва среща със Сорос

Жaн Bидeнoв e пъpвият пoлитик y нac, кoйтo кaзвa “нe” нa плaнa “Paн-Ът”, изготвен от американски икономисти за преход на страната ни към пазарна икономика още в началото на 90-те години на миналия век.

Пpoвoдник нa тoзи плaн y нac ce явявa и Джopдж Copoc. Тoй пoceщaвa Бългapия и лансира фoндaциятa си “Oтвopeнo oбщecтвo”. Дeйнocттa є e ocвoбoдeнa oт дaнъци, a Бългapия ce зaдължaвa дa изплaщa нa фондацията вcякa гoдинa пo 41 млн. лв. Cлeд кaтo идвa нa влacт, Жaн Bидeнoв заявява от тpибyнaтa нa Hapoднoтo cъбpaниe, чe нямa дa ce дaвaт пoвeчe тeзи пapи. Джopдж Copoc иcкa cpeщa c бългapcкия пpeмиep, нo тoй мy oткaзвa.

Труд




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19784766
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930