Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2021 16:22 - Хърватския президент: България постави Северна Македония в "невъзможна позиция" за ЕС, за да победи някой по-слаб, само защото е по-слаб https://
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 85 Коментари: 0 Гласове:
1



Хърватския президент: България постави Северна Македония в "невъзможна позиция" за ЕС, за да победи някой по-слаб, само защото е по-слаб 18.05.2021   image  

кадър БНТ

Хърватският президент Зоран Миланович остро разкритикува България заради отношението й към Македония. 

 

 

„Това, което сега прави официалната политика на държава-членка на ЕС към Македония, е навлизане в чуждото, т.е. навлизане в интимното пространство. Да се изисква от държава кандидат, която е на път да договори членство, да промени учебниците по история и своя национален произход, както се изисква от съседната държава. Ще се противопоставя открито в рамките на това, колкото тежи думата ми,“ заяви Зоран Миланович, президент на Хърватия, на Десетата юбилейна среща на върха Бърдо – Бриони, предадоха Фокус и БТА.

Република Северна Македония е в „невъзможна позиция“ в процеса на европейска интеграция, която не бива да се позволява, подчерта Миланович.Той уточни, че има предвид условията, поставени на страната в сравнително напреднала фаза в на процеса на интеграцията ѝ в ЕС и отнасящи се до учебниците по история.

„Разбира се, понякога може да се борите за своите интереси, да се опитвате да намерите решение, но ако целта ви е да победите някого, който е по-слаб, само защото е по-слаб, това не е начинът да го направите“,

Срещата на върха бе белязана от интензивен словесен сблъсък между сръбския президент Вучич, от една страна, и колегата му от Косово Вьоса Османи и бошняшкия член на босненското президентство Шефик Джаферович, от друга, след като беше внесено проектозаключение да се гарантира неизменността на настоящите граници. Съдържанието не беше прието, тъй като Вучич не прие такъв документ, като се има предвид, че Белград, според Конституцията, смята Косово за част от своята територия.

„Те разглеждат границите, както им е удобно, или както е направила част от света, а не според нормите на международното право и ООН. Как ще ми кажете, че зачитате принципа на неизменност на границите, след като променихте границите през 2008 г. и кога сте решили, че няма да ги промените, през 2009 г. или през 2021 г.?“, попита Александър Вучич, президент на Сърбия.

По време на срещата на върха македонският президент Стево Пендаровски имаше отделни срещи с президентите на Словения и Хърватия. В разговор със своя словенски колега, чиято страна поема председателството на ЕС през юли, Пендаровски подчерта, че Република Северна Македония е готова за първата междуправителствена конференция и за ускорено изпълнение на реформите.

На срещата, на която присъстваха лидерите на осем балкански държави беше приета съвместна заключителна декларация. Документът потвърждава ангажимента за разширяване на ЕС и също така призовава Европейския съюз да ускори присъединяването на страните от Западните Балкани.

Решението на България да блокира процеса на присъединяване на Северна Македония не намери място в декларацията.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19800557
Постинги: 44980
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930