Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2021 17:39 - Партизанската война на ГЕРБ и ДПС
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 100 Коментари: 0 Гласове:
2



Партизанската война на ГЕРБ и ДПС
Тази власт за пари са я взели, без пари няма да я дадат
  image image    

Тази власт за пари са я взели, без пари няма да я дадат. В момента пред очите на всички се извършва много важна демонстрация. Заради смяната на хората в държавното управление и опитите им да поемат властта се виждат много ясно очертанията на превзетата държава.

Два процеса, които се развиха през последните дни, показаха, че важни части от администрацията отказват да се подчинят на правителството и вместо това остават лоялни на ключовите фигури от ГЕРБ и ДПС – Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Първо и много ясно това се видя в бастиона на бившия премиер и интересите около него – специалните служби. Шефовете на три от тях – ДАНС, разузнаването и агенцията за следене и подслушване, първо излязоха в толкова дълъг отпуск, че да прескочат мандата на служебното правителство. Само по себе си това беше явна демонстрация на нежеланието за каквито и да е промени в този сектор, така че да се запази контролът върху него. Историята обаче не спря дотук. Служебният премиер призова шефовете на ДАНС и разузнаването да подадат оставка, но в изключително рядка демонстрация на независимост те отказаха да го направят, като се позоваха на мандата си. В крайна сметка служебният кабинет реши да уволни директора на ДАНС. В коментарите си след това той даде още едно много силно доказателство за връзките си с ГЕРБ – използва абсолютно същите опорни точки по темата като партията на Бойко Борисов.
Реклама

От принципна гледна точка това уволнение показа желанието на служебния кабинет да управлява държавата, но проблемът е, че смяната само на върха едва ли ще е достатъчна, за да се промени управлението на цялата служба. Още откакто Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС през 2013 г., тя е лоялна много повече на превзетата държава, отколкото на хората.

Вторият сюжет, който тази седмица показа, че властта в държавата продължава да се държи в голяма степен от ГЕРБ и ДПС, беше около Българска банка за развитие. С встъпването си в длъжност служебният министър на икономиката, в чийто домейн попада държавната банка, даде да се разбере, че иска да даде максимална публичност на случилото се там през последните години. Причината за това е, че вместо да кредитира малкия и средния бизнес, ББР концентрира сериозна част от средствата си във фирми, свързани с близки до властта фигури – Делян Пеевски, братята Домусчиеви, Румен Гайтански и пр. Но това, че министърът, който представлява единствения акционер в банката – държавата, поиска повече информация за действията й, съвсем не означава, че ще я получи. В още един внезапен пристъп на независимост хората от надзорния съвет на ББР отказаха да сътрудничат. Министерството на икономиката опитва да ги смени, но назначението трябва да бъде одобрено от БНБ, която може и да се позабави.

Тези две истории не са случайно съвпадение. Това е целенасочена стратегия на ГЕРБ и ДПС да запазят на всяка цена колкото се може повече административна власт. Доказателство са и спешните размествания по министерства и агенции през последните седмици на последния кабинет, увеличенията на заплати на ключови хора, ударните назначения на директори в държавните фирми. ГЕРБ загуби политическата власт, но се окопа по всички други нива и сега започва партизанска война оттам.

Това е важен момент в историята на България. Подобна ситуация не се е случвала досега. Тя носи рискове, но и една полза – ще се разбере колко сериозен е проблемът, който трябва да реши следващото правителство, разбира се, ако резултатите на изборите дадат възможност за различно мнозинство от това, управлявало през последните повече от десет години.

„Капитал“

https://www.mignews.info/





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19808268
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930