Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2021 17:31 - Велизар Енчев: РСМ води антибългарска кампания в Брюксел
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 113 Коментари: 0 Гласове:
1



Велизар Енчев: РСМ води антибългарска кампания в Брюксел 31.05.2021  "Не мога да допусна, че служебното правителство ще направи отстъпки пред Република Северна Македония". Това заяви пред БНР журналистът и депутат от "БСП за България" в 45-ия парламент Велизар Енчев. Той уточни, че нито на ниво двустранна историческа комисия, нито на ниво политици страната ни е дала сигнал, че е готова да преосмисли своята неотстъпчива позиция. image

Снимка: Ани Петрова, БНР


"Не съм притеснен за това дали служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, ще отстъпи, защото има две пречки пред това. Първата е юридическа - смятам, че служебно правителство, когато няма работещ парламент, не може да загърби два документа - Декларацията на Народното събрание и Рамковата позиция на България по разширяването на ЕС. Втората бариера е чисто политическа - не може България да бъде принудена да се откаже от своето културно-историческо наследство и да пусне Скопие в ЕС, както без никакви условия ги пуснахме в НАТО", коментира Велизар Енчев.

Според журналиста разговорите между президентите на България и на РСМ при съвместното им посещение в Рим са били протоколни и изпразнени от съдържание.

Велизар Енчев подчерта, че има силен натиск над България, за да отстъпи от позицията си: "Този натиск е от всички страни. От САЩ, като американският посланик в Скопие направо ни каза, че трябва да отстъпим. Слава богу посланикът на САЩ в София, госпожа Херо Мустафа, до момента няма такова изявление. Европейската комисия ни каза, че трябва да преосмислим позицията си и на 22-ри юни да пуснем РСМ в ЕС, като вдигнем ветото". 

По думите на журналиста РСМ води антибългарска кампания в Брюксел: "Това е "принос", казвам го в кавички, в историята на дипломацията, когато при водене на двустранни разговори се провежда агресивна кампания от едната страна". 

Велизар Енчев посочи и антибългарската позиция на руския посланик в Скопие. Според него това е храна за българските русофоби и горчив залък за русофилите в България:  „Дали Руското посолство в Скопие осъзнава каква пропаст дълбае между София и Москва и дали Кремъл има интерес от това? Имам чувството, че ако тази позиция на посолството се официализира, следователно Владимир Путин се опитва да копира балканската политика на Михаил Горбачов“. 

 https://glasove.com




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19833508
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930