Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2021 17:20 - Стоп на преговорите на Скопие с Брюксел заради "македонският език е част от българския" ?
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 189 Коментари: 0 Гласове:
0



Стоп на преговорите на Скопие с Брюксел заради "македонският език е част от българския" ?    30 Юни 2021 3472     image Автор: Lupa.bg

БНР се озова в центъра на пореден дипломатически скандал, който може да изостри допълнително отношенията както между ЕС и Скопие, така и между Северна Македония и България в контекста на изказването на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш, че македонският език е част от българския. Анализатори в западната ни съседка вече обсъждат, че мнението на португалката може да окаже сериозно влияние върху и без това изнервените преговори за бъдещото й членство в ЕС. 

Министерството на външните работи на РС Македония ще подложи на проверка автентичността на изявлението на Закариаш относно македонския език и ще направи своя коментар. Това заяви министър-председателят Зоран Заев. Изказването й бе направено пред кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова във вторник. 

image

„Имаме реципрочен договор с България, с който подписваме споразумения, определени меморандуми, договорки, в които се посочва, че това е български език съгласно Конституцията на Република България и македонски език съгласно Конституцията на Република Северна Македония“, напомни Заев.

Точните думи на Закариаш в превод са:

“Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция – спомнете си, че тя промени името на страната.

Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат“.

Държавният секретар призова да се уважава българската позиция. „Важно е в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция“. Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис: Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение – да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници“.

https://lupa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19810323
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930