Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2021 17:56 - Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България”
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.07.2021 17:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” Във фонда се повтаря ситуацията с УС на “Магистрали” и ББР, информира “Биволъ” началникът на кабинета на културния министър Николай Марченко

1 юли 2021
image

Законът “Магнитски” стигна до културния сектор. В момента върви проверка в офиса на една от най-добре обезпечени финансово институция под шапката на Министерството на културата – Националния дарителски фонд (НДФ) “13 века България”. Успоредно върви проверката на всички фондации с ресор културно наследство на бизнесмена Васил Божков – Черепа, тъй като отскоро е в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ. Споменатата от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков ръководителка, “съдействала” на Божков, е изпълнителният директор на “13 века България” Слава Иванова, научи “Биволъ”. Началникът на кабинета на министъра Борис Данаилов сравнява УС на фонда с тези в ББР и “Автомагистрали” ЕАД – членовете му отказват да напуснат постовете си. Самата Слава Иванова отрича, че е отговорна за “безстопанствеността”, предизвикала проверката – става дума за $1,5 млн., потънали в КТБ по време на дългогодишния министър на културата на ГЕРБ Вежди Рашидов. 

Проф. Велислав Минеков (снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

“В следващия разговор ще стигнем до един друг човек, съдействал на Васил Божков в един период от своята биография”. За това информира журналисти по време на пресконференция във вторник служебният министърът на културата проф. Велислав Минеков. 

По думите му ставало дума за поне още “един директор, който заема много висок пост” в културния сектор на държавната администрация:

“Разполага и огромни средства и възможности”.

“В момента проверяваме документите”, каза шефът на културното ведомство, отказвайки да спомене името и институцията.

“Тече проверка”, поясни Минеков. Според него резултатите щели да бъдат известни “до няколко дни”. “Не мога да конкретизирам нищо в момента”, каза още министърът. 

Колекцията на Черепа 

Документацията за колекцията на Черепа е в тези папки. (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

В кабинета на Велислав Минеков на шестия етаж в Министерството на културата се набиват на око наредени 6 дебели средно 10 см всяка цветки папки с надпис: “Специализирана прокуратура”. 

Според професора, става дума за 2 200 експоната от колекцията на Васил Божков – Черепа, които в момента подробно проучва, след като ги е изискал от Спецпрокуратурата, ръководена от Сотир Цацаров.

По думите му в момента няма точна информация дали има изчезнали експонати от античната колекция на Васил Божков. Античната й част се съхранява в Националния исторически музей (НИМ). Министърът се опитва да установи дали всички антики са запазени и няма такива, които да са откраднати или извозени извън България. 

“Питах ги (НИМ – бел. ред.) за един от предметите, казаха, че не е изчезнал, но не ми дават цялата информация за колекцията”.

На тази среща с представител на “Биволъ” министърът на няколко пъти спомена бившата директорка на Националната художествена галерия (НХГ) Слава (Славка) Иванова, която е работила като “съветник към колекцията” в една от фондациите на Черепа.

Скрийншот: “Биволъ”

Има и подаден към министъра сигнал от страна на бившата директорка на НХГ Бисера Йосифова за нарушенията в галерията и в “13 века България” (вижте долу) и близостта до бивш министър на ГЕРБ

“Безпрецедентната вярност към Вежди Рашидов, който винаги възнъграждава покорните нему хора, отведе Славка Иванова до поста Изпълнителен директор на НДФ “13 века”, където пребивава и понастоящем”.

Проверка на “Биволъ” в сайта на Министерството на правосъдието показа, че през 2014 г. Славка Петкова Иванова е в борда на директорите на Фондация “Колекция Българско Изкуство” на Елена Любомирова Динева – съпругата на Васил Божков. 

В борда е бил и покойният вече художник акад. Светлин Русев, когото смятат за един от “министрите на културата в сянка” и след промените в България. Офисът на фондацията е на адрес: гр. София, р-н Средец, Бул. Васил Левски, 79, ет. 1. 

Скрийншот: “Биволъ”

Сред членовете на борда с мандат до 2019 г. са още самият Васил Крумов Божков, Маргарита Захариева Лулова и Милена Любомирова Динева.

Впоследствие името на Славка Иванова е заличено, понеже пак е оглавила държавна институция – първо НХГ, после – “13 века България”. В момента Иванова е изпълнителен директор на държавния фонд, чийто офис се намира в столичния квартал “Лозенец”. 

“Трима министри узакониха колекцията на Васил Божков през годините”,

обърна вниманието на факта проф. Велислав Минеков. Редица документи показват, че от 2009 г. насам министрите Стефан Данаилов (БСП), Вежди Рашидов (ГЕРБ), Боил Банов (ГЕРБ), заместниците им и дипломати издават заповеди и др. документи във връзка с колекцията на антични предмети на Фондация “Тракия” на предприемача, по-известен с прякора си “Черепа”.

image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” image Културата - на прицела на Закона “Магнитски” Проверяват фондациите на Васил Божков и държавния фонд “13 Века България” Документите с подписи на министри, узаконили колекцията на Васил Божков (Снимки: "Биволъ") Пари, потънали в КТБ 

Министърът информира “Биволъ”, че фондът “13 века България” все още не е възстановил вложените във фалираната през 2013 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) средства.  

Според него ставало дума за “няколко милиона”. “В момента се опитваме да установим за каква точно сума става дума”, коментира проф. Минеков. 

Началникът на кабинета на министъра на културата Борис Данаилов (осветен като агент “Ван” към VI управление на ДС) потвърди пред “Биволъ”, че министърът е имал предвид точно Славка Иванова и фонда “13 века България”, когато загатнал за “проверката”. 

Скрийншот: “Биволъ”

“Точно така”, каза Данаилов. Според него милионите в КТБ досега “никой не ги е потърсил” тези пари, “с които фондът е разполагал”. 

“Трябва да мине проверката, която да установи всичко и за какви точно средства става дума”. 

Според Данаилов обаче ставало дума и за съмнителни “харчове” от страна на фонда за проекти, които не трябваше да бъдат финансирани. 

Припомня и за проекта “Родна Стряха” – сграда на бул. “България”, в която идеята е била да се настаняват връщащите се от чужбина български креативни дейци.

Министърът каза, че от сградата е останало “само едно скеле” при инвестирани милиони от страна на фонда “13 века България”.

Сигнал срещу Слава Иванова (снимка: “Биволъ”)

Той призна, че изграждането на сградата е започнало преди фондът да бъде оглавен от Славка Иванова, която е назначена там от предишния министър на ГЕРБ Боил Банов

“Но тя би могла да предвижи проекта и да не го зарязва така”, коментира още Борис Данаилов за т.нар. “пропуснати ползи” при реализирането на “Родна стряха”. 

Според него Слава Иванова не е била “обикновен консултант” във фондацията на Васил Божков, а е била “на ръководна позиция”, която следва да бъде установена.

Борис Данаилов в тази връзка поясни, че и в “Колекция Българско Изкуство” на Елена Динева “в момента тече проверка”. Както и във всички други фондации и НПО-та, вкл. “Тракия”, които са били контролирани от Черепа, топмениджърите и съдружниците му. 

“Проверките във фондациите му е във връзка със санкциите по закона “Магнитски”, обясни съратникът на Велислав Минеков в културното ведомство. 

Слава Иванова и Бойко Борисов откриват “Българския Лувър” (“Квадрат 500”), 2015 г. (Снимка: Румен Добрев, “Площад Славейков”)

Борис Данаилов съобщи също така, че ситуацията с нежеланието на съда да вписва новите управителни съвети в “Автомагистрали” ЕАД и в Българската банка за развитие (ББР) се повтаря и в “13 века България”. 

Там от години по устав двама от членовете на УС са министрите на културата и образованието. Но в момента са в малцинство, тъй като останалите представители отказват да напускат постовете си. 

“Повтаря се ситуацията с тази в други държавни дружества, защото членовете отказват категорично да напуснат”.

Според него служебните министри на културата проф. Минеков и на образованието и науката проф. Николай Денков са самни “срещу още 4-5 души в управителния съвет”. 

“За да се получи чисто механично мнозинство, трябва да има промени в УС”. 

Скрийншот: “Биволъ”

Ако погледнете списъка с назначените във фонда, няма да Ви учудва защо отказват да напуснат доброволно. През 2018 г. В УС на “13 века България” влизат назначенията на ГЕРБ и дори близките до ДПС лица.

Оказа се, че броят на членове на УС по време на правителството по време на кабинета “Борисов 3” е бил двойно над обикновеното: министърът на културата Боил Банов, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тогава с решение на Министерския съвет там влизат редица влиятелни личности в своите области: арх. Уляна Малеева – Дамянова – архитект, член на Съюза на архитектите в България, доц. Георги Лозанов – медиен експерт (бивш председател на Националния съвет за радио и телевизия и Съвета за електронни медии), Веселин Тодоров – изпълнителен директор на СИЕЛА (която в момента извива ръце на ЦИК за доставка на машините за гласуване – бел. ред.), Рашко Младенов – актьор, министър на културата в служебното правителство през 2017 г. и доц. Венцислав Велев – съветник на министъра на културата Боил Банов, преподавател в УНИБИТ.

https://bivol.bg/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821601
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930