Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2021 17:56 - България вече ще взима 15% глобален данък печалба
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 111 Коментари: 0 Гласове:
0



България вече ще взима 15% глобален данък печалба   02 Юли 2021 2694     image Автор: Lupa.bg

130 държави, среди които и България, подкрепиха реформата за облагането на дейността на международни корпорации, предаде Ройтерс. Промяната е свързана с новия начин, по който компаниите ще плащат данък, като това ще се случва и в държавата, в която са реализирани продажбите им, а заедно с това ще бъде наложен и корпоративен данък от минимум 15%.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които обявиха промените, ситуацията ще доведе до повишаването на приходите на страните по света с около 150 млрд. долара на година.

В момента корпоративният данък в България е 10% и това, заедно с по-ниските нива на заплатите, я прави желана дестинация за центрове за услуги на големи компании, както и за редица други бизнеси.

В съобщението на ОИСР се казва, че тепърва ще бъдат обсъдени детайлите, както и че промените трябва да влязат в сила от 2023 г. Това, което се знае към момента, е че минималният налог от 15% ще бъде за корпорации, които имат оборот от поне 750 млн. долара. Бизнесите, изключени от промените, са в сектора на доставните и финансовите услуги, както и добивната индустрия.

В част от страните с икономики, които попадат в определението догонващи, като част от тези в Източна Европа, ще има изключение и за инвестициите в производствените предприятия и оборудването.

За готвената промяна стана ясно още по време на срещата на Г-7 във Великобритания в началото на юни, като тя ще бъде обсъдена отново по време на срещата във формата Г-20, който предстои след седмица.

„Повече няма да могат да избягват плащането на полагащото се, като крият в юрисдикции с ниски данъци печалбите, направени в САЩ или на пазара на друга страна“, каза американският президент Джо Байдън.

Три от страните в ЕС, които имат по-ниски нива на корпоративен данък, са отказали да се присъединят към споразумението. Това са Ирландия, Естония и Унгария.

За присъединяването им тепърва ще преговаря френският министър на финансите Брюно льо Мер.

Най-сериозен критик на промените е Ирландия, в която са концентрирани голям брой чуждестранни компании, които дават работа на значителна част от населението. Заради ниската данъчна ставка – 12,5%, там се установиха европейските централи на IT гигантите „Майкрософт”, „Фейсбук”, „Амазон”, „Пейпал”, „Яху!”, „Гугъл”, „Туитър” и др. От Дълбин настояват за възможността ниските данъчни ставки да бъдат използвани като конкурентно предимство спрямо големите икономики, както и възможност за всички компании да получават облекчения срещу инвестиции в разработка на технологии.

Според генералният секретар на ОИСР Матиас Корман тази договорка не означава забрана за намаляването на корпоративните данъци с цел привличане на инвестиции, както и че правилата не са подготовка за налагане на единен режим за корпоративно облагане на планетата.

Очакванията на експерти, цитирани от Ройтерс, са че промените ще засегнат най-вече технологичните гиганти и онлайн търговците, сред които попадат някой от най-големите корпорации в света като „Майкрософт” и „Фейсбук”. Очаква се ситуацията да стане по-сложна и за фармацевтичните компании, както и за доставчиците на луксозни стоки.

https://lupa.bg/



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821105
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930