Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2021 18:30 - Васил Василев: Отсечени са смърчовете, засадени на Бунарджика от Гагарин и Терешкова
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове:
0



Васил Василев: Отсечени са смърчовете, засадени на Бунарджика от Гагарин и Терешкова

03 юли, 2021 | Политика | 0 |

image

Грозната вест порази участниците в първата среща на Комитета за опазване на паметниците и на българската памет

Смърчовете, които Юрий Гагарин и Валентина Терешкова са засадили някога на Бунарджика, ги няма. Останали са ями и дънери, пред които стоят надрани мраморни плочи. Надписите все още се четат, за да разберем, че първият космонавт в света и първата жена, летяла някога в Космоса, са били почетни гости на Пловдив и са посадили дръвчета на прочутия хълм.

Дръвчетата се оказаха изсечени.

Грозната вест порази участниците в първата среща на Комитета за опазване на паметниците и на българската памет, състояла се вчера в Пловдив. Основната им тема бе опазването на паметника на Альоша и никой не си е представял, че злобата на фанатиците ще се излее и върху гората. Оказа се, че са изсечени всички дръвчета, засаждани тук от руските космонавти. Ями зееха на мястото на смърчовете, залесени от Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития Космос, Герман Титов, Валери Биковски и други. Незнайна милостива ръка наскоро е посадила миниатюрна елха в дупката зад паметната плоча на Гагарин.

„Сечено е до дънер – много добра метафора за състоянието, до което искат да ни докарат“, каза проф. Иво Христов, който е един от учредителите на Комитета. Участниците в срещата – учени, общественици, юристи, архитекти и бизнесмени посочиха, че ще защитават паметниците в Пловдив от посегателствата на фанатиците. Гражданите на Пловдив ще се мобилизират и ще предотвратят всеки опит за разрушаване на Альоша, разбра се на срещата, състояла се в хотел „Петър Първи“ в Стария град.

Стана ясно, че на много места в страната има паметници, за които никой не се грижи и са заплашени от разрушение. Проф. Иво Христов предложи те да се картотекират и обозначат в специална рубрика „Паметници на позора“.

Сведения за паметници в разруха могат да се адресират до Комитета.

Позорът ще бъде за местните и национални власти, които занемаряват и рушат свидетелствата на националната памет.

Интелектуалният дефицит е най-добрата хранителна среда за разрушителните страсти, посочиха участниците в срещата. Простакът не обича да създава. Всяко нещо, което му изглежда непосилно и невъзможно, за него е ненужно и излишно. В кроткия си облик той само консумира, но когато се разбеснее – унищожава. Да отсечеш дърво, само защото го е засадил Гагарин, е висша форма на нищожество, отбеляза един от участниците.

Членовете на Комитета ще засадят наесен нови смърчове на мястото на изсечените. Целта им е да покажат, че съзиданието е по-силно от вандализма. Те ще поискат и съдействието на общинските власти за почистването и възстановяването на мемориала Скобелева майка.

https://otupor.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19831095
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930