Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2021 17:56 - Новият кмет на Благоевград – минал през 5 партии, близък е с лихвари
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 129 Коментари: 0 Гласове:
0



Новият кмет на Благоевград – минал през 5 партии, близък е с лихвари
  Илко Стоянов е бил и зам.-кмет на ГЕРБ, но в Петрич
  image image    

Новият кмет на Благоевград е от „Има такъв народ“. Преди това обаче Илко Стоянов е минал през още пет партии. Включително е бил и зам.-кмет на ГЕРБ, но в Петрич. Демонстрирал е близки отношения с много от бизнесмените, които пък не крият топлите си връзки с партията на Бойко Борисов. Бил е част от лихварския бизнес в Благоевград.

В същото време ИТН се заявява като борец срещу всичко, свързано с ГЕРБ и техния модел на правене на политика и бизнес. Първият кмет на „Има такъв народ“ обаче показва съвсем различно нещо от заявките за промяна.

Илко Стоянов е бивш областен координатор на партия „Глас народен“ на Светльо Витков, но във годините назад е преминал през ръководни длъжности в още четири партии – СДС, ПП „ВОТ Консерватори“, ДРОМ и „Глас народен“. Освен всичко друго Стоянов беше и зам.-кмет на Петрич в продължение на 5 години от ГЕРБ.

Сайтът „Под лупа“ разказва и за другите обвързаности в биографията на Стоянов. Към днешна дата той се ползва от покровителството на Велимир Магурев, който е част и от най-тъмната част от историята на политика кандидат-кмет.

Велимир Магурев е доста известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“, напомня „Под лупа“. Той бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти, по които адвокат му беше бившият заместник-кмет на Петрич Илко Стоянов, после депутат от ИТН и бъдещ кандидат за кмет на областния център Благоевград. Тогава Магурев получи условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напусна Благоевград и се засели във Варна.

Бизнес връзките на Магурев го вкарват в съдружие с други спорни фигури като Иван Ангелов- Градуса и Румен Гайтански- Вълка.

На 27 януари 2009 г. със заповед на съдения за корупция Стефан Юруков златни парцели на морето, за които по-рано са направени скандални заменки, стават собственост на Велимир Иванов Магурев в съсобственост с Димитър Славчов Джупаров. По това време Магурев вече има условна присъда за измами с недвижими имоти и конфискация на имущество. Втори наказателен процес му е повдигнат от друг съдебен състав в Благоевградския районен съд по същите обвинения на 19 януари 2009 г., по делата адвокат му е именно Илко Стоянов.

Според данни от медиите, Велимир Магурев поддържал близки контакти с Иван Ангелов, собственик на фирма „Градус” и със сина му Ангел от години.

Интересен факт е, че докато Стоянов е зам.-кмет в Петрич, Магурев получава няколко големи обществени поръчки в общината. „БГ ЛЕНД КО” ООД санира сградите на Районното управление на полицията и РС „Противопожарна безопасност и защита на населението” в гр. Петрич. Стойността на проекта е 849 518,34 без ДДС. След това, чрез обединението “БГ – КО – ПЕТРИЧ” Дружество по ЗЗД печели още 3 652 146.00 лв. за изграждането на новия градски парк в града.

Чрез свои фирми и обединения от такива, Магурев успява да усвои милиони от обществени поръчки и в община Благоевград, по време на управлението на друг негов близък приятел Атанас Камбитов, като в същото време адвокатът му Илко Стоянов е общински съветник в ОбС-Благоевград.

В публичните регистри откриваме дружеството „КАРАГАНА АРБОРЕСЦЕНЗ ЕООД„ (Документ 1), което до март 2015 година е собственост на Людмила Стоянова- съпруга на адв. Стоянов. Адресът на фирмата е Благоевград, ул. „Братя Иванови“ 1, където и към днешна дата се намира кантората на Адвокатското дружество на Стоянов.

Фирмата на съпругата на Стоянов в съдружие със свързаната с ГЕРБ „Хидрострой“ АД създава КОНСОРЦИУМ „ЮДП – ГОРСКИ ПЪТИЩА“, който от 2012 започва да акумулира огромни средства от Рамково споразумение с ЮГОЗАПАДНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ТПП . Общата сума надхвърля 40 млн. лв. и това е видимо в публичните регистри.

Нещо повече, адресът на управление на Консорциума също е в Благоевград и съвпада с адреса на кантората на Стоянов.

В протокол, определящ Магурев за изпълнител на поръчката за пазара в град Петрич, като член на комисията, която го избира фигурира името на Анита Коцелова, тогава младши експерт към общината, а към днешна дата 5-та в листата на ИТН за кандидат-народен представител от 1-МИР, където водач е Илко Стоянов.

https://mignews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19792145
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930